От няколко седмици едно момче – Илън Мъск – се опитва да замъгли ореола на лингвистката Гинка, като произвежда новини за Марс. Някъде от Тексас съобщи, че корабът за полет до Марс ще се издигне във въздуха догодина. Гинка Върбакова е седнала върху фокуса на общественото мнение и ще седи, докато не мине ток. Мъск ще се мотае цяла година, а БСП за един месец ще открие кой е крадецът в един лингвистичен роман с електрически сюжет. Днес Нинова поиска комисия, която да разследва за един месец обстоятелствата около сделката на „Инерком“ с ЧЕЗ. ГЕРБ притуриха още четиво и комисията ще прерови приватизацията на електроразпределителните дружества от 2004 г. Премиерът Борисов пък, нали е ларж, поискал от комисията за един месец „да извади всичко за ЧЕЗ през годините“. И се похвали, че е „единственият незаподозрян“, защото не ги харесвал.

Илън Мъск едва ли ще засенчи Гинка Върбакова, но Ердоган успя да измести Путин от полезрението ни. Българското Външно министерство излезе с позиция по повод изказването на турския президент Ердоган: „Кърджали е част от нашите душевни граници.“ МВнР каза, че „всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите“. Не е добре, че МВнР говори за духовни, Ердоган – за душевни граници, а в душевните измерения външни министерства няма.

На среща с министъра на образованието Красимир Вълчев кметовете на общини в област Кърджали са поискали „реални условия за изучаването на турския като майчин език в училищата“. Според тях драстично са намалели изучаващите езика през последните 25 години. Кметовете обвиняват закона за това, че сега броят на учениците, изучаващи турски език, е 6000.

За свободата на мнение се борят и в следствието, и в телевизията днес. В това време президентът се готви да посочи за първи път своя избраник в състава на СЕМ. Румен Радев сезира Конституционния съд за онзи член от Закона за радиото и телевизията, с който Народното събрание може да забави решението си, както веднъж вече се случи с избора на Росен Плевнелиев за Бетина Жотева.

БНТ все повече заприличва на партийна телевизия, а Емил Кошлуков – на неин лидер. Та лидерът на БНТ осъди нападките на депутата Волен Сидеров срещу Горан Благоев.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан пък прати гневно писмо до човека, когото избраха за шеф на БНТ – Константин Каменаров, и до СЕМ срещу Емил Кошлуков. Скандал през СЕМ е изпитана схема за популяризиране на водещи с нисък рейтинг и политици с проблем в подкрепата. Според Местан в предаването „Още от деня“ водещият Кошлуков е изрекъл „тежки, провокативни и лъжливи твърдения спрямо ДОСТ и президент на съседна държава“.

Това се случва ден след като Пловдивският окръжен съд прие искането на главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на „Асоциация Бату платформ“, която е финансирала партия ДОСТ с пари от Турция.

Срещу следователя Бойко Атанасов беше образувано дисциплинарно производство от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Мотиви за производството не са обявени. Но „Медиапул“ смята, че „дисциплинарката“ идва заради отправени от Атанасов критики срещу главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев. Бойко Атанасов е оня следовател, който преди две години обвини главния прокурор, че ползва столичното следствие като „шпицкоманда“. Какво е раздразнило чувствителния ВСС, предстои да разберем.

Тия дни онлайн изданията се радваха за демографския бум в дома на Веска Лучева от град Баня. На 8 март тя роди дванайсетото си дете на площада в града. Някои медии изрично упоменаваха, че е българка. Сега „Bulgaria On Air” съобщава, че срещу обещанието за 20 000 лева, преди години жената е подписала документи, с които е станала собственичка на 3 фирми за източване на ДДС. Човек да не излезе да роди на площада, веднага му вадят кирливите ризи, барабар с ДДС-то на съвестта. Това прехвърляне на фирми срещу обещания за пари явно не е непозната практика, но остава далеч от медийния, а сякаш и от прокурорския интерес.

Парното и топлата вода няма да поскъпват от април. Дано това обещание на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов повдигне поне малко индекса на щастие на къпещите се у нас.

В две класации България е начело и почти на последно място. Начело е в класацията по смъртност в страните от ЕС, а в края – в класацията по щастие. Едно е сигурно – къпан или не, трябва да си жив, за да разкажеш, че (не) си щастлив.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни