В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

В мишето училище мишката Тютю и къртът Диди Нойман са най-добрите целувачи. В детската книжка на Янош „Мамо, мамо, я кажи кой прави децата“, на пазара от над двайсет години, има и други работи. И полови органи има. ВМРО не са надали патриотичен вой срещу тоя „войнстващ джендъризъм“, както направиха с програмата за сексуално образование на четвъртокласници в Перник. Единственото обяснение е, че не са я чели на своите вемереойчета. Но Министерството на образованието и науката може да я поръча за децата от предучилищна възраст. Така ще си спести срама ту да спира, ту да пуска програми за просвещение в XXI век. Срам ни е от вас.

Но това беше реплика на една ентусиазирана преди двайсетина години новачка в политиката – Любка Качакова, която след това стана зам.-министър в правителството на Сакскобургготски, а после излезе от политиката. А нас и от НДСВ ни досрамя. И от Министерството на културата ни е срам – заради безкултурието му. Договорената преди години изложба „Изкуство и култури в България – XVI–XVIII век“, която трябваше да гостува в парижкия музей Лувър през лятото, бе окончателно отменена.

Светият синод не позволи там да бъдат експонирани икони и богослужебни книги, които се съхраняват в Бачковския манастир, в Националния църковен историко-археологически музей и в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия. Причината – че това ще стане в зоната за ислямско изкуство на Лувъра. Едно изкуство ще съжителства, в името на естетическата наслада, с друго изкуство. Изкуствата не покоряват с ятаган, не воюват, изкуствата се взаимопроникват. Но за пенетрация в България, както вече стана ясно, не се говори – традиционните ценности ще пострадат.

Любовта към Русия е такава традиционна ценност, се оказа според проучване на авторитетите от изследователския център „Пю“. Няма други в Европа, които така да любят не само Русия, но и президента Путин. Като че ли България наистина е била 16-тата република на Съветите. Повечето изразители на тази… обич били хора над 50. Затова са ни нужни младите, които напускат – те обичат Европа. А оставащите тук са привързани към традиционните (си) ценности, които им висят като камък на шията вместо котва.

Впрочем намери се едно доказателство и за руска любов. „Газпром“ ще намали цената на газа за България с над 50%. На пръв поглед от любов, на втори – по принуда, иначе „троянският кон“ се разпада на трески и съчки.

А американската посланичка Херо Мустафа рецитира дядо Вазова: „Де е България“. Наистина, де е?

Главният прокурор Иван Гешев продължава да продуцира сериала „Добрият, лошите и злите“. Сега ни обещава рекапитулация на приватизацията, проверка на около 10 000 преписки за приватизационния и следприватизационния процес. Тоя некролог сме го прочели много преди Гешев. Нищо де, друго си е прокуратурата да каже последно сбогом.

Само да не каже сбогом и на Недосегаем №1, който да замине за Русия право от ареста в Абу Даби. Руснаци се застъпили пред властите в Обединените арабски емирства за хазартния бос Васил Божков, обвиненията срещу когото вече наброяват десетина. Впечатляващо застъпничество за гражданин на чужда държава, досущ като за Цветан Василев в Белград.

И докато търси закрилата на Кремъл като същи Сноудън, в България Божков остана без лотарии и без колекцията си от ритони. „Нова телевизия“ свали от програмата си „Националната лотария“. Ей така за нула време се свърши с тоя бизнес – а министърът на финансите обяви, че имало нарушения и при други видове хазарт. Значи можело, вместо да видиотяват народа. Стотици хиляди българи си купуваха всеки ден хляб, кисело мляко, цигари и талонче от лотарията. А психиатриите не стигат да излекуват всички, пренаселени са – и за три пъти хранене на ден се отпускат общо 1,92 лева.

Какво ще правят с напечатаните талони? Най-добре да ги изгорят в четирите теца, които не-са-на-Ковачки-но-са-на-Ковачки и горят отпадъци. За първи път от петилетки самият той се яви по телевизия, за да обясни, че няма нищо общо с вноса и горенето на боклук от Италия; че не спекулира с тока на борсата, както твърдят работодатели, просто прави бизнес; че токът не е скъп, просто няма вятър; че който иска да си купи ток от Германия и да си го докара в България, може да го консултира как да стане – безплатно. Ами ако някой иска да си прехвърли фирма на Сейшелите, може ли още една безплатна консултация? Но Ковачки няма да отговори, ще се скрие отново, докато прокуратурата, МОСВ и МВР проверяват централите, които той… консултира. Преди да се оправят нещата, трябва хубаво да се объркат, каза в Бобов дол главният прокурор. Толкова са объркани, че власт и бизнес са оплетени като свински черва. Гешев дали знае в чий търбух бърка?

Други без свян бръкнаха в чужд джоб. Не професионални крадци, а професионални ченгета свили печеливш фиш на възрастна жена. Тя се оплакала в софийско районно, че ѝ откраднали портмонето и в него имало фиш, печелещ 12 000 лева от тотото. И две шефчета в МВР веднага влезли в комбина как да ѝ вземат печалбата. За целта откраднали фиша от крадците. Как точно – това е най-интересната част от историята, засега неизвестна.

Иначе за децата е ясно кой ги прави. Но кой, по дяволите, прави тия калпави българи?

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни