Делян Пеевски се отказвал от издателския си бизнес. Прави фондация, пълни я с журналисти, които било крайно време да определят съдържанието на медиите (да се чуди човек досега КОЙ го е определял), прехвърля в нея всичките си издания, а той щял само… да финансира въпросното начинание. Отлична идея. Сега можем да му викаме меценат Пеевски, а НПО-то може да носи гръмкото име „Делян за България“.

После защо България била държава, за която западни медии и политици лесно повярваха, че убийството на журналист заради работата му е напълно допустимо. Да, става дума за случая с Виктория Маринова – бруталното ѝ убийство разтресе не само София, но и западните държави. Казус, който освети пълната липса на доверие в институциите у нас. Но казус, който освети и друго: липсата на морални компаси в страната. Първото си го знаехме, второто стана ясно от някак несъзнаваното желание на обществото Маринова да бъде жертва именно на работата си. Да е паднала в боя за липсата на справедливост. Представете си само какъв ужасяващ недостиг на герои имаме в ситуация, която очевидно вече изисква героизъм…

Някак за да затвърди усещането, че институции няма, в края на седмицата министър-председателят Борисов нареди „Джи Пи Груп“ да бъдат изхвърлени от всички държавни и европроекти заради журналистическото разследване на „Биволъ“. Същото доби още по-голяма популярност покрай Виктория Маринова, която посвети първото си публицистично предаване в русенската телевизия на журналистите, направили разкритията. Ето, и тази седмица не ни донесе нищо ново – за 10 години управление министър-председателят Борисов не разбра, че не той спира и пуска (условно казано) обществените поръчки. Макар че очевидно това е така. Но и именно на тоя факт се дължи тоталното отсъствие на доверие в държавността у нас.

Има, разбира се, и хубави новини. Ето – вероизповеданията вече ще депозират становища по административни актове. Тоест хич няма да има нужда да отнасяме Истанбулската конвенция до Конституционния съд, че да си смучат аргументи от пръстите. Православната църква ще напише защо документът не е християнски, и мнозинството ще се съобрази мигом с „Началника“ (по думите на Борисов).

Иначе, имаме и нови консерватори – „Атака“, Бареков и президентския съветник Борис Цеков. Чудна компания. Съвсем като от комикс.

Седмицата не мина и без скеч. Пак с участието на Сидеров: преследвал за бакшиш чужденци, на които първо свирил с цигански оркестър, а после ги призовал спешно да научат български, щом са в София. Хубавото е, че има и елемент на достоверност – стискайки купичка с 20 лева в нея, лидерът на „Атака“ очевидно показва традиционната си работна поза.

Освен всичко, и полицията работи. Хвана жена със 100 грама тютюн без бандерол и кмет, който бере канабис в Криводол.

Ето, виждате ли, всичко ни е наред. Пеевски ще си е издател. У нас убиват жени, не журналисти. „Джи Пи Груп“ са отстранени от хранилката, вероятно както са и поставени там. Всичко ни е наред…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни