Отминалата седмица е трудно да бъде обобщена. Не толкова като факти, а като изводи от тях. Защото заключенията са очевидни, но също и съкрушителни. Най-важният извод продължава да бъде все по-отчетливо на повърхността на ежедневието ни – институциите у нас не разполагат с доверието на хората. Усещането за отсъствие на държава е станало първосигнално. Общественият ни договор не работи.

След всичко казано и написано за убийството на журналистката Виктория Маринова ние решихме да се вгледаме в отсъствията – на три важни разговора, които не провеждаме като общество. За тях пише в материала си по темата Светла Енчева – „За какво (не) говорим, когато говорим за убийството на Виктория Маринова“.


А „общност идва от общуване“, ни каза наскоро писателят Георги Господинов в пространно интервю пред Ан Фам и Йовко Ламбрев. Един разговор, който решихме да ви предложим точно тази седмица – за границите, които не бива да се преминават, за неслучилото се българско бунтарство и за истериите, които замениха историите. Нашият „опит за нормалност“.


За поредното „оттегляне“ на Делян Пеевски, обявено в традиционния за него епистоларен формат, но този път от издателската му роля, прочетете коментара на доц. Христо Христев „За какво бие камбаната „Пеевски“?“.


Два законопроекта за изменения на Закона за вероизповеданията прие на първо четене Парламентът. В опит да изясним защо сред депутатите бе странно тихо, а реакциите извън залата – разнопосочни, ви предлагаме анализа на Венелина Попова по темата – „Опитът за подчиняване и контрол на вероизповеданията“.


По поръчка на Николай Бареков президентският съветник Борислав Цеков изследва общественото мнение и стига до извода, че Волен Сидеров трябва да е консервативен водач. За „новия консерватизъм и старите политически далавери“ прочетете коментара на Полина Паунова.

Не пропускайте и тазседмичните ѝ „Вместо новини“.


Темата за ремонтите в столицата обсеби целия нов епизод на подкаста ни „Паралели и меридиани“ – дотолкова, че този път водещият Александър Детев направо се отказа от рубриката „Паралели“. Чуйте, за да разберете защо – „За ремонта в Холандия и ремонта на ремонта в София“.


Нобеловата награда за медицина тази година беше присъдена заради открит нов метод за лечение на рак чрез стимулиране на вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки. Научихме, че единият от наградените – проф. Тасуку Хонджо, е имал ученик, който е българин – д-р Велизар Шиваров. С него разговаря Йовко Ламбрев – „Медицината като доказателство за силата на мечтите“.


Вчера, 12 октомври 2018 г, се навършиха 90 години от рождението на големия режисьор Рангел Вълчанов. По този повод нарушихме обичайния си ежесъботен ритъм и публикувахме спомен за него, написан от неговата и наша приятелка, документалистката Малина Петрова – И сега ако не у̀мрем, оно̀ никога вече няма да у̀мрем!


Приятно четене и слушане!