Около една трета от българите не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление. Все пак делът на хората, които са на мнение, че по-добра алтернатива няма, е по-голям. Той обаче спада със 7% за три години. Такива констатации се съдържат в прочуване на общественото мнение, представено в четвъртък.

Някак за да отговорят на бляновете на тази 1/3, която не иска демокрация, и управляващи и опозиция в парламента в четвъртък… с радост рестартираха АЕЦ „Белене“. Удивително, но факт – единствената партия с рационална и разумна позиция бе ДПС. Но пък любопитно ще бъде дали утре заглавията на Пеевските вестници ще бъде про или анти „Белене“. Най-вероятно и сред самите им „журналисти“ е имало залагания, докато не са получили нареждания коя теза е правилната.

Хубаво е и друго – такава интелектуална мощ в защита на бъдеща нова ядрена мощност се изля от парламентарната трибуна, че председателят на Правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), за да възхвали „Белене“, доскоро наричано от съпартийците му „гьол“, съобщи, че то е доста по-скъпо от колайдера на ЦЕРН. Удивителна обаче се оказа стръвта, с която хората на Борисов бранят проекта, въпреки че до съвсем скоро, по думите им, той бе източник на корупция и кражби. Рязката промяна на мненията обаче вероятно е търсена, защото премиерът подбирал партийците си така, че да си менят позицията на всеки кръгъл час. Затова и основни остриета на ГЕРБ са авторът на книгата „Шайка“ (посветена на ГЕРБ) Антон Тодоров и ексжурналистът Тома Биков, който наричаше Борисов „карикатура на диктатор“.

И ето че докато ГЕРБ и БСП заедно прокарваха решения в парламента, единият „инвеститор“ за „Белене“ се отказа. Става дума за френската компания „Фраматом“. За сметка на това пък стана ясно, че руската „Росатом“ е готова за незабавни преговори за ядрената централа. Да, да – на фона на тия съобщения и аз като Борисов се чудя защо ли му викат „васал на Путин“…

И още от единомислието между ГЕРБ и БСП. Социалистите размислиха и ще подкрепят военните сделки на мнозинството. Отлично. Тази коалиция е съвместна и с „Патриотите“. И с ДПС. С малък нюанс – „Атака“ иска България да купи руски изтребители. А „Воля“ – да напуснем НАТО. Парламентарните новини вече не звучат политически. Звучат като визитация в болница.

А междувременно… чезнат дюни. Дюни на обявения за екоплаж „Корал“ не са нанесени в кадастъра, въпреки че са отразени в специализираните карти. В същото време с изготвения, но все още неприет Общ устройствен план (ОУП) на община Царево те са предвидени за застрояване. Там трябва да се настани курорт. Иначе на Ангелкова палатките са ѝ проблем.

Междувременно делото срещу кметицата на „Младост“ Иванчева и заместничката ѝ се превърна в истински водевил. След като предния път двете показаха на медиите преписани на ръка СРС-та по делото им, разкриващи доста смущаващи обстоятелства, днес ръцете им бяха вързани зад гърба. С цел превенция, така се каже. И като ги гледа човек така, се чуди защо всъщност още не ги държат вързани пред Спортното министерство. Ей така – за назидание…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни