Избягалият преди месеци от затвора в София рецидивист Владимир Пелов бе застрелян тази нощ в родния си Ботевград. Гръмнал го негов другар, с когото пък се скарали за жена. Ако излезем от криминалната статистика обаче, убийството стана повод за нова доза сок от мозък с източник МВР. Значи, според полицията имало данни, че Пелов е поне от месец в родния си град, обаче акциите ѝ били неуспешни, тъй като той бил със суитшърт и… брада. Ако бяха пуснали чистачката (онази, дето пробва да възпрепятства бягството му от затвора) и евентуално жената на Петко Сертов да го намерят, вероятно операцията би била доста по-успешна. Нелепият случай пък даде повод на премиера Борисов да „се накара“ на МВР.

Вероятно обаче покойният Пелов не е единственият неразпознат от институциите заради брадата си. Делян Пеевски може би също е дегизиран по някакъв начин, при положение че поредният сигнал срещу него претърпя фиаско. Този път в Спецпрокуратурата. Вчера стана ясно, че друг сигнал – в КПКОНПИ – е „отработен“. Междувременно, както Пеевски си е дегизиран, така от своите медии си раздава нарежданията. С последното от тях (с днешна дата) той настоява КПКОНПИ да публикува изводите си за него, за да „измие“ публичния му образ.

Що се отнася до друг публичен образ, днес премиерът Борисов обясни, че не разбира защо е оприличаван на „слуга на Путин“, след като президентът Румен Радев е бил пръв в Москва, а за него няма подобни изказвания. Може и министър-председателят да си мисли, че е „брадясал“, та няма да го познаят. Но нека му припомним – той беше политикът, който благодари на Станишев, че не се е поддал на натиска и не е подписал „Белене“, той беше политикът, който след референдума за „Белене“ заяви, че няма кой да повдигне тази тема отново. И ето че той е политикът, който го прави след кратък престой в Москва, където очевидно бе привикан, тъй като съобщението за визитата му дойде от Кремъл, не от България. И то докато Румен Радев бе там. После нека Борисов да обяснява, че Корнелия Нинова е шефка на Радев. Кой е общият им шеф, е съвсем видимо, нали?

Това вероятно отговаря на въпроса защо изглежда, че и Нинова си мисли, че е с „брада“ и никой не забелязва синхрона ѝ с ГЕРБ, на които твърди, че е алтернатива.

Иначе, България е трета в ЕС по брой измами с еврофондове, разкрити от ОЛАФ. Отлично, но можем още по-добре. Предлагам да се постараем и да станем първи в негативната класация на Брюксел. Точно както сме: страна председател с мониторинг заради липсващо върховенство на правото. Понеже не можем да оглавим положителните класации, най-добре да се прицелим в максимален резултат в лошите.

Денят обаче предлага радости не само на национално ниво. Ето – в Шумен решили да последват примера на Стара Загора и да променят имената на местностите с турски названия. Много добре, ще стигнем накрая и до брилянтната идея на Сидеров да се преименува връх Мусала. Все така отворен стои въпросът за имената на Каракачанов, Сидеров, Джамбазки, Сиди, Контрера и прочее.

Колкото до другия „патриот“ – Валери Симеонов, оказа се, че той е дал Ангелкова на прокурор. Новият повод за противопоставянето между министърката и ресорния ѝ вицепремиер станаха петте незаконни според Симеонов обекта от комплекса „Какао бийч“ в южната част на плажа на Слънчев бряг, сред които са прочутата дискотека „Бедрум“, едноименното „Какао бийч“, „Дъ Уан“ и „Кубанита“. Ангелкова пък го обвини, че пречи на туризма.

Впрочем доста добра практика налагат тия двама стожери на политиката у нас. Добре би било примерът им да бъде последван и от останалите им колеги в кабинета. Ще се придаде нов смисъл на думата стабилност.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни