Военният министър Красимир Каракачанов не си е сменял пола, нито футболната принадлежност, обясни той в сряда. Всъщност фактите са съвсем очевидни – твърде често вицепремиерът взема политически решения като добре почерпен ултрас. Последният пример: армията да заработва на частни партита по стадионите. Ама какъв е проблемът – има си армия, праща я напред-назад.

А като говорим за неуместно поведение от страна на институциите, няма как да пропуснем другото силово ведомство – МВР. Ето, вътрешният министър Валентин Радев още се чудел кого и как да накаже, задето цяла една смяна на Гранична полиция си напусна постовете и остави половин полет пътници да преминат държавната граница на летище „София“ без елементарна проверка. Наистина е удивително – кой ли пък да бъде наказан, даже най-добре е за никого да няма последствия. Така и така, по думите на министъра, „случаят не е умишлен“.

В ГЕРБ пък обмислят за пореден път възможността да позволят на лишените от свобода да гласуват. Това стана ясно от изявление на правосъдната министърка Цецка Цачева пред депутатите от парламентарната Правна комисия. През 2016 г. ГЕРБ предложи промени в Изборния кодекс, с които се приемаха редица препоръки на правозащитни организации, включително и за избирателните права на затворниците. Инициативата им обаче не получи подкрепа, тъй като останалите политически сили прецениха, че това може да се реализира само с промяна в Конституцията. Хубаво е обаче при тия темпове на бягства от затвора, които регистрираме напоследък, да има специална секция за затворници бегълци. Ще влизат и излизат необезпокоявани от нея. Също както преминават през местата за лишаване от свобода.

И още от „правосъдието“ у нас. Както мнозинството в Народното събрание, така и изпълнителната власт е против извършването на независим функционален анализ на административното правораздаване от Службата за структурни реформи на Европейската комисия. Това се разбра в сряда по време на заседание на Правната комисия в парламента, която проведе редовно изслушване на правосъдната министърка Цецка Цачева. Тоест има пълен политически консенсус да не се рови във Върховния административен съд, доскоро подопечен на Георги Колев, който е известен с близките си отношения с ДПС, а после и с Цацаров. Така де, защо да се прави независима проверка на съда, гледащ едни от най-важните дела в държавата? Ами ако се наруши някое неясно до момента „политическо“ разбирателство? Няма да пипат лошите европейци там! Те лешници не ни слагат достатъчно в шоколада, акъл за правосъдието ще дават…

А като заговорихме за лешници… тоест за Европейската комисия, в многогодишната финансова рамка, която ще е отново за 7 години (2021–2027), се предвижда еврофондовете, получавани от държавите членки, да се обвържат с върховенството на закона. Ако такава идея се приеме, тук не трябва да ни санкционират, ами ние да пращаме лешници в Брюксел…

Още от деня: заместник-шефът на парламента Емил Христов оцеля при гласуването на оставката му заради неговия отказ да допусне протестиращи, облечени с брандирани тениски „Системата убива“. Не знам дали системата убива, но същата тая система роди над тричасов безсмислен дебат между ГЕРБ и БСП, който дори обхвана Лукановата зима. Театърът стигна дотам, че Корнелия Нинова поплака пред хора с увреждания. Чувствителна е жената – плаче. Сега чакаме и Бойко Борисов да си намери повод да пророни сълза. Защото отдавна в България политически сблъсък няма. Има естрада.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни