Слава на Председателството и слава на Бойко Борисов! Пореден протест (този път в зародиш – в смисъл, дори не се проведе) бе потушен в името на стабилността. Така след среща с премиера въпросната стабилност е запазена, а фермерите, които заплашиха с бунт – успокоени. Сега е моментът левите движения, които искаха безусловен базов доход, да се размърдат и да сътворят някое недоволство. За да не се изложим пред чужденците, добрият министър-председател ще отпусне някой лев. В името на стабилността, естествено. Съвсем отделен е въпросът обаче, като тая стабилност е така важна за Борисов, защо не потуши протеста в защита на Пирин. Съвсем очевидният отговор е, че Цеко Минев е доста по-важен за запазването ѝ, отколкото гражданите.

И понеже сме на тема стабилност, друг неин виден пазител – Волен Сидеров, бивш златен пръст на Орешарски и настоящ официален пръст на Борисов – го призова да организира среща ЕС–Русия в България по модела на виждането с Ердоган. Отлична идея е това. Вместо да заеме логична позиция, европейска, каквато по дефиниция трябва да имаме с членството си в ЕС, нека най-сетне страната ни се официализира в ролята на персонал. Точно там ни е мястото, така че, ако има Европа на „две скорости“, ние да сме съвсем на задна.

И още радост: коалиционният партньор на Волен Сидеров в „Обединените патриоти“ – Валери Симеонов, наистина се заема с шума. Законови промени са публикувани на платформата strategy.bg. Пропуск е, че никъде не се срещат подходящи текстове, които да заглушат Сидеров.

Иначе, МВР си поръчало каски (повтаряме – каски), като всяка каска струва около 1000 лева. Такава обществена поръчка откри неправителствената организация „Антикорупционен фонд“. Освен това Министерството си поръчало два пъти идентични каски. Разбира се, винаги има вероятност униформените ни да са двуглави (даже не е лошо: докато едната глава говори, другата ще мисли, че винаги им е било нужно), само защо е необходимо каските да ни излязат златни?

След като миналата седмица стана ясно, че 19% от българите си общуват с извънземни, над 60% вярват в способностите на Ванга, а немалък процент смятат, че светът се управлява от тайно правителство, тази седмица „Галъп“ публикува социологическо замерване, според което половината от сънародниците ни били религиозни. Е, всичко това се допълва от иначе дребният детайл, че „принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в божество не са толкова присъщи у нас – България е малко под средните нива на религиозност в света“. Ама иначе бежанците са ни проблем, щото щели да ни ислямизират. Те, разбира се, носят исляма по заповед на тайното правителство. Още Ванга го е казала.

И нещо, което се прави от явното управление (а не от тайното – илюмионатско). Държавата плаща солидни обезщетения на фирми заради незаконните актове на данъчните, митниците и Агенцията по храните, информира в днешния си брой в. „Сега“, позовавайки се на информация, изисквана по Закона за достъп до обществената информация. Общата сума е близо 4 млн. лв. и показва в колко много случаи тези държавни органи причиняват вреди на бизнеса. А сега си представете, ако управляващите насочат и прокуратурата като оръжие срещу бизнеса, както се готвят с поправки в Наказателния кодекс…

Вместо край – нещо смешно: Комисията за защита на конкуренцията започва секторен анализ на медиите в България. Хващаме ли се на бас, че ще заключи как медиите са си супер. Така де – шум в системата. Ама от разрешения шум, не от тоя, дето Симеонов ще го забрани.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни