Ключови институции в съдебната система започнаха недопустимо засекретяване на публична информация по делата с оправданието, че това е изискване на Общия европейски регламент за защита на личните данни. Един от фрапиращите примери бе съобщението на прокуратурата за повдигнатите обвинения срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. Той бе посочен като дл.л. – длъжностно лице. Много добра стратегия е това всъщност. Като знаем как работи прокуратурата и най-вече с кого работи, ще се появяват всякакви „дл.л.“ съкращения, а в едни определени медии ще се сипят странни тълкувания. После и да нямаш сестра – няма значение.

Никой не бил фалирал от това, че изтъркал две билетчета. До такова прозрение стигна в петък финансовият министър и вицепремиер Владислав Горанов. Особено хитроумно заключение от гледна точка на факта къде е най-разпространена „Национална лотария“ – именно в „Лафка“. И още повече от гледна точка на онази паметна снимка „На кафе с приятели“. В кадъра ролята на приятели е поета именно от Горанов и… Пеевски. Впрочем чудя се, ако по модела на билетчетата изтъркате с монета главата на Горанов, дали отдолу няма да изскочи Бареков. Да, същият този Бареков, за когото свидетел по делото КТБ твърди пред „Капитал“, че получавал пари в пликове, после в по-големи пликове, после в чанти, а накрая и в…. чувал.

Но пък добре че е Горанов, за да ни просветли и по друга тема – че премиерът Борисов нито се е молил, нито се е извинявал в Русия. Всъщност може господинът да е прав – министър-председателят изглеждаше като човек, на когото му е разпоредено. И посещението (да не забравяме, че съобщението за него дойде от Москва), и АЕЦ „Белене“, която тръгнахме да размразяваме по магично стечение на обстоятелствата непосредствено преди визитата.

Междувременно Mediapool съобщи, че Конституционният съд се готви в разгара на лятото да постанови, че Истанбулската конвенция е противоконституционна, с което да измие ръцете на европееца Борисов пред Европа и да закрепи балканския му образ у нас. Всъщност Истанбулската конвенция изглежда да е най-малкият проблем, който лидерът на ГЕРБ ще има в Европа. Ние 11 години лъжем Брюксел, че ще оправим съдебната си система, и те ни свикнаха, така да се каже – с диваци не се спори.

Тук няма да вкарваме някакъв „джендър“, защото, не щеш ли, ще станем като Норвегия, в която държавни институции буквално „похищават“ децата. И то най-вече българчета, защото просто тоя ген им е твърде ценен.

И докато медиите у нас се тревожат особено за децата в Норвегия, които си изглеждат съвсем наред, родители на деца с увреждания организираха палатков лагер пред сградата на парламента за Деня на детето под надслов „Системата ни убива“. Те настояват проблемите на децата с увреждания да бъдат решавани днес и сега, а не след 5, 10 или 20 години. Протестиращите настояват за спешно приемане на Закон за личната помощ, но са склонни промени да бъдат направени и с включването на нова глава „Лична помощ“ в Закона за хората с увреждания. Сега е моментът българската държава, която принципно не се интересува особено много от тези хора, да ги заплаши с депортация в Норвегия. Медиите ще помогнат за разпространението на тази теза. В крайна сметка обаче нов закон бе обещан до края на юли. Да видим дали ще е тази година.

Толкова от днешния ден. Борисов не е играл футбол, медиите не са падали за дузпа пред него, Кремъл не ни е унижавал, но пък то най-хубавото тепърва предстои.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни