С хороскопа на Бойко Борисов всичко е наред. Неговите астролози му предричат четвърти мандат в годината на Металния вол, даже и президент може да стане, изобщо „позитивен шанс“, „кармична промяна“, „царствена осанка“, „роден лидер“. Какво повече можем да искаме?

В българския политически живот Борисов може да бъде сравнен с известната от съветски времена кукла неваляшка, която се намира в устойчиво равновесие – буташ я, тя се накланя до земята, но после пак се изправя. Законите на физиката не са обаче константа в политиката. Не е изключено в края на тази предизборна кампания да се намерят „бронебойни патрони“ и за Бойко Борисов, различни от досегашните компрометиращи материали по степен на поразяване. По традиция такива се очакват преди всеки вот, но сега вероятността да се появят е значително по-голяма. Независимо че ГЕРБ ще е първа политическа сила, за което всички социолози си стискат ръцете, Борисов е свършен като премиер, а лимитът на търпение на европейските и евро-атлантическите партньори на България е изчерпан – и това проличава по публично давани знаци.

Дилър, не лидер

Голямата и трудна задача да преведе не партията си ГЕРБ, а българската държава през безпрецедентната ситуация на криза от COVID-19, не е по силите на Бойко Борисов. Той не се поколеба да използва и кризата като средство за постигане на политически цели, след като Националният оперативен щаб, отговарящ за борбата с болестта, сътвори голям хаос – при организацията на болниците, още повече при поръчките за ваксини и нескопосния ваксинационен план. Сега обаче, вместо целенасочени мерки в седмици, в които броят на заболелите от коронавирус е изключително висок, Борисов си изми ръцете, оставяйки на областните щабове да решат какво и кога да затварят.

Но спря еднолично ваксинирането с „Астра Зенека“, докато Европейската агенция по лекарствата (EМА) не потвърди писмено, че е безопасно. Всичко в името на пиара. Борисов демонстрира колко е загрижен за здравето на гражданите, и веднага спира ваксинацията, след като в Австрия тече проверка на смъртен случай след поставяне на оксфордската ваксина, а Дания, Норвегия и Исландия съобщиха, че техни граждани са получили кръвни съсиреци след същата процедура. Ваксинирана с „Астра Зенека“ жена от пловдивското село Йоаким Груево е починала с диагноза „остра сърдечна недостатъчност“, но ще се изчакат и констатациите на „Съдебна медицина“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Дотук никой не е обявил, че има пряка връзка между ваксинацията и тези здравословни проблеми, нещо повече – в четвъртък ЕМА съобщи, че няма индикации ваксинацията с „Астра Зенека“ да е свързана с образуването на съсиреци:

Понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са изброени като странични ефекти с тази ваксина. Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато продължава разследването на случаи на тромбоемболии.

По данни на Агенцията е имало 30 случая на „тромбоемболични събития“ сред петте милиона европейци, получили ваксината.

Нима Борисов не е знаел за това изявление на ЕМА, след като на следващия ден, в петък, спря имунизацията с „Астра Зенека“ и иска Агенцията „писмено“ да потвърди, че ваксината е безопасна? Но тя вече го е потвърдила. За България решението му означава само едно – това са единствените ваксини, с които страната разполага към момента, и процесът е блокиран. Също и компрометиран. Така че ниската избирателна активност на 4 април ни е в кърпа вързана – и никой не може да обвини Борисов за това…

А „локалният подход“ си действа – макар да е известно, че решенията на изпълнителната власт не просто се съгласуват, а одобряват от премиера, отговорността формално бе прехвърлена на други. А тези „други“ показват завидно единомислие в ирационалните на пръв поглед разпоредби – пращат учениците да учат онлайн, затварят кина, галерии, музеи и театри, но оставят отворени моловете и заведенията с вечерен час до 22 ч.

На втори поглед е ясно – България е в предизборна кампания, да не гневят собствениците, а нещо така или иначе трябва да затворят, все пак цялата страна е в код червено поради високата заболеваемост от коронавирус. Националният оперативен щаб съобщи, че се въвежда „локален подход“ за мерките, които досега определяше. Резултатът е, че културата и образованието паднаха жертва на този подход – въпреки че в българските музеи и галерии никога не е имало наплив от хора, а в училищата задължително се носят маски, докато в заведенията се изискват само за персонала.

Независимо от факта, че лятото на нашето недоволство не премина в зимата на нашето недоволство, болката и гневът на хиляди българи, които не са привилегировани да служат на властта на Борисов и не са облагодетелствани от порции на Сараите, не са се изпарили яко дим. Пошлият популизъм на премиера с режисираната „народна любов“ при срещи с представители на социални и етнически групи няма да промени тези нагласи.

„Всички срещу Борисов“ помага на… Борисов

До голяма степен общият възглас „Долу Борисов!“ на разноликите протести сега помага на самия Борисов. Ако на площада миналото лято нямаше значение кой е либерал, ляв, десен или националпопулист, в предизборната кампания е редно да си проличи. Очакваме от всяка от опозиционните политически сили, както и от тези, които се трансформираха в такива, да покажат същинските програми, които да ги разграничат едни от други.

Но мнозина продължават с офанзивата срещу Борисов в телевизионните студиа и навън, а смислени дебати по конкретни политики няма. Срещу това лидерът премиер противопоставя простичкия лозунг „Работим, работим, работим!“ и продължава публично да си купува подкрепа с парите на данъкоплатците, за което пандемията е чудесен предлог. Трудно е да се степенуват нуждите на различните гилдии, а и да се определи кои хора от тях действително заслужават помощ от държавата и кои – не.

Говоренето срещу него – вместо разговор по програмите – е добре дошло и за Борисов, и за ГЕРБ. Това е удобно извинение да не влизат в дискусия по същество. Така де, работят, нямат време за празни приказки; тия, дето критикуват построеното от тях, къде бяха, когато се строеше; не са губили избори – значи, ценят ги хората. Самият Борисов, както е известно, не влизаше в публични дебати дори когато харизмата му още имаше своите протуберанси, а от дълго време не отговаря и на журналисти. Неслучайно неговият бивш Втори – Цветан Цветанов, който го познава най-добре от съратниците му, заяви наскоро по БНТ, че „той ще избегне всякакъв дебат и ще праща негови лица, които смята, че ще могат да се справят“.

Европейско – или сек’во бъдеще?

Европейско бъдеще за България или някакво бъдеще? Отговорът на този въпрос предопределя за кого ще гласуваме на предстоящите избори. Управлението на ГЕРБ е достатъчно ретроградно, за да имаме каквото и да било съмнение, че може да изгради модерна държава със свободни медии и върховенство на правото. Не се справиха за десетилетие, само снимките на Бойко Борисов по бюрата на държавните служители станаха повече. Напук на несправянето, апологетите му преминаха всякакви граници.

И ето че се появиха публични признания за несправянето от страна на евро-атлантически партньори. Така може да се тълкува изявлението на двамата американски сенатори – демократ и републиканец, от сенатската Комисия по външна политика. То бе публикувано и от Посолството на САЩ в България, преведено на български, така че всички да го прочетат, докато от ГЕРБ отчаяно се мъчеха да скалъпят опорки как не било официална позиция, а плод на лобистки усилия. В изявлението на сенаторите се казва:

Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношения между САЩ и България.

Тези пороци са също така и заплахата, която България представлява за ЕС и ценностите на Общността.

Тази позиция идва след друга, на съветничката по правни въпроси към Посолството на САЩ у нас Джесика Ким, която каза същото с други думи. Изненадата е, че изявлението на сенаторите се публикува по време на предизборната кампания в България. Такива констатации би следвало да се четат като оценка за управлението на Бойко Борисов, дори и самият той да си е мислил, че си е купил индулгенция със сделката за американски изтребители. Само че неговата непоследователност и манкиране за съществени за ЕС и енергийната диверсификация проекти, като интерконектора с Гърция например, показват истинските господари, на които служи.

Една кармична промяна ще му се отрази добре. Този път куклата неваляшка няма да се вдигне.

Заглавна снимка: Бойко Борисов на срещата на върха на Европейската народна партия, 15 октомври 2020 г. Източник: ЕНП / Flickr

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни