Само преди 3 години един руски самолет удари Движението за права и свободи, изхвърляйки зад борда тогавашния лидер Лютви Местан. Причината – избрал Турция пред Русия в напрегнатата ситуация, след като Анкара свали руски Су-24, нарушил въздушното ѝ пространство. С декларация на парламентарната група в края на ноември 2015 г. ДПС подкрепи начина, по който Турция е защитила суверенитета си, и критикува помощта, оказана от Москва на режима на президента Башар Асад с включване във военните действия в Сирия. Но три седмици по-късно почетният председател на ДПС Ахмед Доган обвини Местан, че е предал националните интереси, сближавайки се твърде много с режима на Ердоган в Турция.

На 16 януари 2019 г. обаче ДПС бе политическата сила, осигурила подкрепа, за да даде парламентът мандат на българските управляващи да преговарят с правителството на САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70. Заедно с 11 народни представители от коалиционния партньор „Обединени патриоти“ (други 14 бяха против), двама независими и разбира се, депутатите на ГЕРБ.

„От близо 30 години неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната“, заяви лидерът Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна – същият, посочен от Доган за председател на ДПС след прогонването на Местан.

Макар че на 17 декември 2015 г. Ахмед Доган запита дали НАТО е „адекватна система за отбрана“, изостри тона спрямо Турция („ДПС не може да се подмени дори с подкрепа от съседните държави“), усъмни се в стабилността и здравия разум на Европейския съюз и прокламира „утвърждаването на Русия, което е необратим процес“. А точно разжалваният от него Местан обяви, че ДПС е последователна евроатлантическа партия и нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава – членка на НАТО, е нарушаване на самия Атлантически съюз.

А ето че днес ДПС се оказа стълбът на евроатлантизма в България, подкрепяйки ГЕРБ в толкова важното не само за армията и националната сигурност, а като цяло геополитическо решение за американските изтребители, сложило край на продължилата близо 14 години сага откъде да ги купим.

Защо Движението за права и свободи не е до проруските „Воля“ и „Атака“, в един лагер с БСП, които гласуваха против?

Искат да си върнат етикета „евроатлантици“? Едва ли – всички са наясно за състава на продукта под етикета, независимо от написаното на него.

В политиката нищо не се прави pro bono. ДПС се нуждаят от затопляне на отношенията с Турция, за което им е необходима помощта на ГЕРБ и главно на премиера Бойко Борисов. Защото ако перифразираме казаното преди време от Борисов, когато звънят от Турция, вече не ДПС вдига телефона. Отношенията са достатъчно влошени след случилото се с Местан, а миналогодишната подкрепа на ДПС за един от съперниците на Ердоган на предсрочните президентски избори – Мухарем Индже от Републиканската партия – задълбочи кризата.

Преди това, в едно мартенско послание към актива през 2017 г., Доган заяви, че референдумът за разширяване на президентските правомощия е за преобразуване на „кемалистка Република Турция в султанат“. Отговорът не се забави – доклад на турските служби и прокуратура за продукти, идващи от българската компания „Булгартабак“ (свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски) и „превърнали се в източник на контрабанда“ в Турция, изпратен и до Интерпол. Именно на Пеевски и Доган през 2016 г. Анкара забрани влизането в Турция след изгонването на Местан, а проправителствени турски издания цитираха публикация в „Шпигел“, че контрабандата на цигари от България в Турция опира до „близкия с руските олигарси Пеевски“.

Но сега наближават избори – европейски и местни.

А на предишния парламентарен вот през март 2017 г. създадената от Местан партия ДОСТ, в коалиция с политическата сила на друг отцепник от ДПС Касим Дал – НПСД (Национална партия „Свобода и достойнство“), бе втора политическа сила извън страната и взе с няколко хиляди гласа повече в Турция. След изборите за 44-тото Народно събрание, на което коалицията получи около 100 000 гласа, двете партии се разделиха – НПСД реши да продължи „като самостоятелен политически субект“.

С намека, че ДПС е склонно да приеме обратно отцепниците, Доган остави вратата отворена. Няма избор, ако иска броят на евродепутатите на ДПС в АЛДЕ да не спадне под сегашните четирима. Защото подкрепата намалява и онези над 600 000 гласа на парламентарните избори през лятото на 2009-та са мираж. Десетки хиляди гласове от ДПС се преляха в ГЕРБ, а изселниците в Турция са все по-разколебани в подкрепата си за Движението. Мнозина от хората, заминали по време „голямата екскурзия“, днес се връщат в България, за да изкарат старините си като пенсионери и да инвестират средства тук.

По данни на изследването „Нагласи на българските мюсюлмани“, осъществено от „Алфа Рисърч“ с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“, в периода 2011–2016 г. подкрепата за ГЕРБ е нараснала от 1–2% до 10%. Турция остава на първо място като най-харесвана държава, следвана от Германия и Русия.

Едно на пръв поглед незначително събитие показва, че освен Борисов, и някой друг вдига телефона на Ердоган.

Човек на НПСД беше начело на българския щаб, организиран от Турция за изборите за президент м.г. Ердинч Имамоглу е бил избран от квотата на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, като преди това е бил координатор на НПСД в Истанбул.

Подкрепата на ДПС за сделката за американските бойни самолети идва в момент, в който отношенията между Турция и САЩ са отново урегулирани, след огромното напрежение заради пастор Андрю Брънсън и проповедника Фетуллах Гюлен, финансовия натиск върху Анкара и убития в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул журналист и критик на режима на Рияд Джамал Кашоги. Вероятно очакват Вашингтон да оцени действията им подобаващо…

Иначе защо ще разпространяват снимка от срещата на Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ с американския посланик Ерик Рубин в централата на ДПС през септември м.г.? Посолството на САЩ не публикува прессъобщение за визитата. Но две седмици след нея, в един сутрешен блок, Карадайъ подчерта персоналния принос на „г-н Доган“ за членството на България в НАТО и в ЕС – все събития, случили се в годините, когато ДПС е било в управлението.

„Г-н Доган има от американците златен медал за приноса му за членството в НАТО“, заяви Карадайъ. Дали не ни подсеща, че ако ДПС е във властта, на България със сигурност ѝ предстоят още много хубави (евроатлантически) събития?

Във вътрешнополитически план подкрепата на ДПС за избора на самолети може да се тълкува и като опит да си върнат ролята на балансьор – роля, чието „начало на края“ предрече анализаторът и бивш посланик в Москва Илиян Василев през 2015 г. след изхвърлянето на Местан.

Дали ще се размразят отношенията на ДПС с Анкара? Съмнително. Движението за права и свободи извърши действия, които в партията на Ердоган няма срещу какво в замяна да забравят. Борисов е окупирал връзките с Турция, в т.ч. и енергийните договорености.

Но да, все пак им остава етикетът на последователна евроатлантическа партия.


Сделката – тест за кабинета на Борисов

Сделката за изтребителите ще маркира третото правителство на Бойко Борисов. На този етап е известно, че сумата, предвидена за плащане – 1,5 млрд. лв. без ДДС – вероятно ще трябва да се увеличи с до 300 млн. лв. Ще се преговаря за промяна на срока на доставка и начина на плащане, както и за обучение на пилоти, въоръжение, поддръжка.

И правителството на Симеон Сакскобургготски, и това на Сергей Станишев има по една военна сделка, обвита в съмнения за лобизъм и корупция. По времето на НДСВ–ДПС с парите на данъкоплатците бяха платени милиони левове за три стари белгийски фрегати, а ефектът от тях е обратно пропорционален на похарчените пари. Едната от тях – „Дръзки“, бе изпратена с решение на правителството през 2011 г. за участие в операцията на НАТО „Обединен защитник“ край либийските брегове. И както обясни тогава военният министър Аню Ангелов, аварийните работи за 1,5 млн. лв. ще продължат преди, по време и след операцията по налагане на оръжейно ембарго край бреговете на Либия. Според изявление на премиера Бойко Борисов по-късно, фрегатите са купени и без агрегати, за които е платило първото правителство на ГЕРБ.

Кабинетът на Станишев (БСП–ДПС–НДСВ) също се отчете със скъпоструваща сделка за модернизация на армията – за над 380 млн. евро, чиито дефекти станаха известни по-късно. Сделката с „Юрокоптер“ бе за 12 хеликоптера „Кугър“ – за ВВС, и шест „Пантер“ – за ВМС, като ГЕРБ успя да откаже три от тях. Оказа се, че хеликоптерите са купени без цялото необходимо оборудване, а плащанията по тях продължиха и при първия кабинет на ГЕРБ.

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни