В навечерието на първия премиерски мандат на Бойко Борисов цяла България видя счупения му крак; в края на третия го видя полугол, спящ и беззащитен. (Автентичността на тази снимка от пуснатите през седмицата самият той не оспори.)

Елементарен е този сюжет с премиера, овъртолен в евтини чаршафи, и нощно шкафче, пълно с кюлчета злато и банкнотите на мафията – тези от по 500 евро. Като плакат на манифестация, само че за корупция. А и тези златни кюлчета, сякаш извадени от пещерата на Али Баба… Независимо какво мислим за Бойко Борисов, наистина ли вярваме, че къта пачки от по 500 евро – като наркодилър, в нощно шкафче в държавна резиденция, докато отвън пазят гардовете от Националната служба за охрана (НСО) и пускат посетители в резиденцията само след негова санкция? Кой (или коя) е фотографирал(а) спящия Борисов, знае той – и сглобилите компромата.

Банкнотите с номинал 500 евро не се емитират от миналата година. Дълго време бяха обект на спорове в ЕС, тъй като са удобни за подкупи, пране на пари, нелегални плащания – за дрога, трафик и др. Една пачка – 50 000 евро, двайсет правят 1 милион и се събират и в голяма дамска чанта… Сега пачки от по 500 евро „изскачат“ от снимка от спалнята на министър-председателя във вила „Секвоя“ на резиденция „Бояна“. Като скрабъл, в който са ни измислили думата и трябва само да я прочетем. Чрез Facebook обвиненият в 18 престъпления Васил Божков, който се прави на хъш от Дубай, запита: „Ще го търпим ли още? Да си върнем България!“

Пропукване

Но и без снимките от спалнята, които принизяват нивото на обществената дискусия до омачкани чаршафи, към властта и персонално към Борисов са се натрупали недоверие, съмнения, разколебаване в способността му да „държи юздите със здрава ръка“ – както държи волана на джипа. Българският обществен живот, както написа съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, е „доминиран от неотговорени въпроси“. Причината – няма институции, които да свършат клиничната работа. Тези, с които разполагаме, са бухалки за едни и златни кюлчета за други, не и полезни органи за обществото и неговите публични блага.

Борисов е все по-неубедителен в оправданията. Не че няма институции – има, и хората, които се назначават в тях, са зависими „само“ докато ги избере парламентът. Не че не си е писал съобщения с Божков – ама само за едни двама футболисти на „Левски“. Не че не е говорил такива работи като в записа, в който пуска цинични обиди към Цвета Караянчева и двама-трима европейски лидери, ама всъщност записът е сглобен от няколко негови разговора…

Слаби са и масовките от „инспекциите“ – едни и същи „непринудени разговори“ със строителни работници, кметове, ширнал се път, багери. Сбирането на депутати и видни персони от ГЕРБ зад гърба му, докато е в режим „монолог“, мълчащи и ръкопляскащи, тук-там възклицаващи, е жалка картинка. Уж послание за сила и единност, а на всички им личи колко неловко се чувстват. Ефектите вече не покриват дефектите, създадени от три мандата имитация на реформи и погазено върховенство на правото.

Дестабилизация по Божков или стабилност по Борисов

Компроматите ще предизвикат нестабилност – според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията; дестабилизация на държавата и (предсрочни) избори, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация – според главния прокурор Иван Гешев. Но няма да съборят правителството, което вероятно не е и целта. Рано е още.

БСП ще избира свой лидер през септември, а този лидер ще даде тон и на политиката на втората най-голяма партия – колаборация с ГЕРБ (и ДПС) или опозиционери до последна капка кръв. Не са „сглобени“ и новите политически проекти – на бившия Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, предстои и позициониране на движението на Мая Манолова, а „Възраждане“ се опитва да разшири електората си (макар и там да започва люспене).

И докато текат тези процеси, както и преговорите между различните политически субекти, компроматите ще вършат своята работа на оръжие за масово поразяване. Ще разклащат националната устойчивост и сигурност като цяло, ще засилват вътрешнополитическата конфронтация, а оттам ще отслабват и националния имунитет, съпротивителните сили на обществото.

В опит да посочи враг, премиерът обяви, че президентът го следи с дрон, а той е жертва на мафиотски сговор, на геополитически интереси и на БСП, Цветан Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов и „всички ДСБ-та по земните кълбета“. В такъв случай за идентифицирането и противодействието на подобни хибридни операции най-добре е да се обърне за помощ към евро-атлантическите партньори. Това си е трансгранична престъпност.

ДПС не са сред заговорниците. Премиерът каза, че те действали „отзад, тихо“. Сигурно е така, защото не ги виждахме зад гърба му, но знаехме, че са там.

Разбира се, ГЕРБ винаги може да предизвикат предсрочни избори, но за целта им е нужно значимо достижение. Не и членство в Банковия съюз, обещано от Борисов за юли, тъй като не е успех, който мнозинството българи биха разбрали и оценили. Виж, десетина милиарда евро от бъдещия Фонд за възстановяване от коронавируса, който Европейската комисия подготвя, ще вършат чудесна работа. При това компроматно темпо до края на мандата идната пролет рейтингът на Борисов и ГЕРБ може да е сринат. А едва ли има по-голям удар за управляващите от това да останат втори след победоносна серия от спечелени избори в последното десетилетие.

Конкуренцията на Русия

Компроматите в България, започнали с измислената партийна книжка от БКП на Стефан Софиянски, стигнаха ново дъно – и ще продължават. Не само в България. През февруари т.г. един руски художник качи в интернет секс видео, което отказа от надпреварата за кмет на Париж Бенжамен Гриво, кандидат на управляващата партия на Макрон.

Манипулацията с компрометиращи материали е във възход в Русия, особено един случай от края на 90-те години в Русия. (Случайно ли Борисов все дава примери с „учебника на КГБ“…) Става въпрос за Юрий Скуратов, по онова време главен прокурор на Русия и опонент на президента Борис Елцин. Скуратов разследва случаи на корупция около клана на президента, конкретно аферата с Mabetex – швейцарската строителна компания, заподозряна, че е давала подкупи на хората около Борис Елцин. Така получавала поръчки, в т.ч. и за реконструкцията на Кремъл. Неин собственик е Беджет Пацоли, най-богатият албанец в света.

През юли 1998 г. Владимир Путин е назначен за шеф на ФСБ (Федералната служба за сигурност, наследник на КГБ). Същата година по руски телевизионен канал се излъчва видеокасета, озаглавена „трима в леглото“. Показани са мъж в хотелска стая заедно с две проститутки, а самият Путин удостоверява автентичността ѝ и потвърждава самоличността на Скуратов. Прокурорът незабавно бива отстранен. Разследването на корупцията не продължава. А когато Путин става временен президент през 1999 г., с първия си указ гарантира имунитет на Елцин и семейството му. Осигури му неприкосновеност – че не може да бъде съден за действия, които е извършил, докато е бил на президентския пост.

А у нас? У нас прокуратурата си проверява. Сеячите на съмнения се подготвят. След жанровото разнообразие от SMS-и, аудиозаписи и снимки, в очакване сме на видео. Борисов е гол – само че ние отдавна го знаем.

Заглавна снимка: Arno Mikkor

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни