Завръщаме се за трети сезон на подкаста „Паралели и меридиани“ с нова визия, структура и водещ. Йоанна Елми поема щафетата от Александър Детев, а за първия епизод тя избра да продължи тема, която заедно с Иглика Иванова проследиха подробно в рубриката „Проектът Европа“ – темата за следващия Европейски парламент и следващата Европейска комисия, както и трудната задача, която им предстои: реформирането на този проект и вдъхване на нов живот в сякаш вече износени символи.

В началото на септември председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви имената на новите комисари и ресори. Но от самото начало към Фон дер Лайен имаше критики, а самата тя се бори с обвинения в корупция от годините, когато е била министърка на отбраната на Германия. Предложеният от нея състав пък включва политици, разследвани за злоупотреби и източване на евросредства. И макар Унгария да смени кандидата си за еврокомисар, а Румъния да обеща, че ще намери друг, въпросите за посланието, което изпраща подобна комисия във време, когато Европа има нужда от солидна позиция относно ценностите си, остават.

На тези въпроси се опитваме да отговорим с Иглика Иванова, докторантка в катедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и авторка в „Тоест“. С нея разговаряме и за назначението на Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор и значението на нейния пост, но и образ за бъдещето на Европа.

Номинацията на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор е една щастлива развръзка. Един възел по-малко за развързване, защото беше важно тази кандидатура да се утвърди.

Иглика Иванова

Рубриката „Паралели“ ни връща не само назад в историята до кризата с комисията „Сантер“, но ни пренася и в България. С Емилия Милчева, нашата политическа журналистка за България, разискваме обрата в политиката на Бойко Борисов по отношение на Шенгенското пространство, след като по-рано този месец премиерът заяви, че България вече няма интерес да бъде част от общността, изтъквайки като проблем мигрантите.

Господин Борисов вероятно е разбрал, че влизането в Шенген няма да стане, и прецени, че вместо да се говори за вървене към Шенген като цел, където така или иначе не ни приемат и става досадно, може би звучи по-добре, ако ние сами се откажем и очакваме някаква покана в бъдеще. По-добре е, отколкото някакви журналисти непрекъснато да припомнят, че ние вървим към тази цел от 2010 година.

Емилия Милчева

Емилия анализира и позицията на Красимир Каракачанов относно приемането на Северна Македония в Европейския съюз – чии интереси защитава Каракачанов, когато отправя заплахи, че ще напусне управлението, ако подкрепим влизането на съседката ни в Съюза.

Целия епизод на подкаста чуйте в аудиофайла.

Илюстрация: DagmArt, Дагмар Шошева
Визия: Лина Кривошиева
Аудиообработка: Михаил Ангелов


В подкаста „Паралели и меридиани“ с Йоанна Елми оставяме настрана простите обяснения на сложните проблеми в България и по света. Изграждаме нужните паралели с миналото и обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да срещнем истината отвъд клишетата, сензацията и дезинформацията. В атмосфера, пренаситена с отговори, се стремим към най-важното – да задаваме правилните въпроси.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни