Правителство за няколко месеца или избори през октомври? Ключът е в „Продължаваме промяната“, чието ръководство все още не е обявило дали ще склони на кабинет със същите политически сили, в който премиерът да е „техен“, но да не се казва Кирил Петков или Асен Василев. Последното е трудно за преглъщане от самолюбивите съпредседатели на ПП. А и ръководството на формацията се уповава на социологически проучвания и на самочувствието си, че на избори през октомври ще спечели достатъчно, за да наложи когото си иска за министър-председател.

Асен Василев е особено убеден в това и е критичен към партньорите в коалицията (както личи от интервюто му пред „Капитал“), докато Петков показва склонност към диалогичност. „Ние сме тук да заявим цялостната ни готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство“, заяви премиерът в оставка на консултациите, свикани от президента Румен Радев, преди да връчи третия мандат.

Останалите трима партньори в създадената през декември м.г. коалиция декларираха готовност да седнат и да преговарят за поправителен, за реконструкция, или както и да се нарече повторният опит за управление с лимитирано време и списък със задачи на база приетата наскоро съвместна управленска програма. Само ПП обаче публично постави условие за участието си, даже две.

Един срещу друг

Тази седмица заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че от ПП са готови да обсъдят как може да се работи заедно занапред, но това би станало при спазване на програмата им и с кандидат-премиер Асен Василев. После – и още нещо. Ако третият, последен мандат, който президентът Румен Радев предстои да връчи, отиде при „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“ ще откаже да преговаря за съставяне на правителство. „Бихме подкрепили разговори с БСП и „Дeмократична България“ около програмата, която съставихме. Ако мандатът отиде при ИТН, ние сме обявили, че не бихме преговаряли с тях, тъй като те развалиха настоящата коалиция“, заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Враждата между двете политически сили, избухнала с разкритията за канадското гражданство на Кирил Петков и блокирането на Любомир Каримански, номинацията на ИТН за управител на БНБ и екзалтирала с изтеглянето на ИТН от коалицията, няма да стихне. Опцията за второ правителство на 47-мия парламент е да се превърне в „исторически компромис“.

От партията на Слави Трифонов, на която социолозите отреждат изпадане от следващ парламент, показват склонност към диалогичност, смятат изборите за краен вариант и демонстрират пилигримска вяра в мъдростта на президента. „След като знаехме какво ще се случи с втория мандат, логично е президентът да постъпи мъдро и всички да направим всичко възможно, за да се сформира правителство и българското общество да е удовлетворено“, казва Станислав Балабанов от ИТН. Помирителната им теза е да седнат и да говорят „първо по политики“ – макар че дадоха своя принос както за разтурянето на коалицията, така и за провала на първия мандат, тъй като отказаха да подкрепят кабинет с премиер Асен Василев. Балабанов също така изтъкна прекрасното разбирателство на ИТН с БСП и ДБ, „както и с много колеги от ПП“.

Миротворците

За третия мандат основните конкуренти са БСП и „Демократична България“, тъй като ИТН са… да кажем, етично компрометирани (не само заради провалите на двата си проектокабинета миналото лято). ДПС и „Възраждане“ не влизат в сметката, те също като ГЕРБ обявиха курс към избори. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дори коментира пред журналисти, че новият модел е „моделът на задкулисието и олигархията“, който реди кабинет по молове и джипки.

Президентът съобщи, че ще назове победителя след консултациите, на които са поканени всички парламентарно представени партии. Тази политическа хореография е съвсем уместна – от една страна, Румен Радев печели добавена стойност като стожер на стабилността и диалогичността, като извор на сигурност, от друга, дори да е решил, а най-вероятно е така, кому да връчи мандата, консултациите ще придадат тежест на решението.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов третият мандат е кризисен, но целта е да бъде съставено „работещо реформаторско правителство“ от четиримата досегашни партньори, а ПП да имат водеща роля при договарянето на премиер. Хоризонтът на този проектокабинет е до 1 януари 2024 г., за да бъде гарантирано членството на България в еврозоната и влизането в Шенген. Наред с това Христо Иванов предупреди да не се създават твърде високи очаквания.

„Ще направим усилия да говорим с всички, има потенциал“, заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV лидерката на БСП Корнелия Нинова. От известно време тя не спира да изтъква колко добър медиатор биха били социалистите, повтори го и в предаването в четвъртък. Няколко часа преди това депутатът от парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов заяви в кулоарите на парламента, че бъдещият премиер на бъдещия кабинет трябва да е от най-голямата политическа сила, сиреч от „Продължаваме промяната“.

Независимите депутати – групата, отцепила се от ИТН, за да подкрепи ПП – няма да подпомогнат правителство с третия мандат. Ревнуват от доскорошните си съпартийци. „Ние не считаме, че ИТН са способни да участват и да формират правителство, което е стабилно“, каза депутатът Георги Георгиев по „Нова Нюз“, като отбеляза също колко е важно кои ще са министрите. Изглежда, че след като последваха зова на сърцето и направиха моралния си избор, очакват наградите.

Каквото и да се случи следващата седмица, надеждите за ново правителство не са никак големи. От БСП вече заявиха, че ще настояват за нови преговори за доставки на руски газ. Газовият проблем трябва да намери решение още преди да се знае името на премиера – защото може да се окаже, че изобщо няма да се стигне до номинацията му.

Заглавна снимка: Лидерите на „Продължаваме промяната“ на консултации при Румен Радев на 15 юли 2022 г. Стопкадър от видеоизлъчване на Facebook страницата на президента

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни