Броят на новозаразените и починалите от коронавируса в България отново се повиши, макар и засега среднодневните стойности да са по-ниски от тези по време на ноемврийския пик. Друга видима с невъоръжено око разлика е, че изборите са буквално след три седмици. Вирусът не се впечатлява от политиката, но обратното със сигурност не е вярно. Според Емилия Милчева обаче, каквото и развитие да предстои, след 4 април ще сме свидетели на политическата гибел на Борисов. Прочетете анализа ѝ „Само хороскопът на Борисов е наред“.


През последните седмици преди изборите две новини с международен произход бяха свързани с България. Едната беше звучният презокеански шамар, който прозвуча в общо изявление на двама американски сенатори и причини сериозен дискомфорт на управляващите. А другата беше решението на Съда на ЕС в Люксембург, с което се обявяват за невалидни европейските заповеди за арест, издавани в България. По втората тема Венелина Попова разговаря с адв. Александър Кашъмов, според когото това решение „алармира за проблем в съдебната ни система“, но същевременно с това „ще направи по-неефективна борбата с престъпността“.


И отново във връзка с предстоящия вот Светла Енчева разлисти предизборните платформи (доколкото ги има) на партиите, които е най-вероятно да съставят следващия парламент според социолозите. Търсейки целенасочено какви са посланията и политиките им, насочени към жените. Намеренията на партиите, за съжаление, не само не впечатляват с нищо, но са съвсем неадекватни на времето, в което живеем. „За разплод: Жените според предизборните програми през 2021 г.“ – до този извод достига Светла в своя анализ.


Извън прекия политически контекст на изборите, но не и извън обществено-политическите усилия за промяна, Александър Малинов разговаря с активиста и съосновател на „Спаси София“ Гергин Борисов. Успя ли столицата ни да преосмисли градската си среда в условията на пандемия и защо изглежда, че изоставаме от добрите европейски примери – това е темата на интервюто „Пренебрегнатият потенциал на София“.


„Портрет на умиращ титан“ е заглавието на арт инсталацията на Юлиан Табаков, изложена в софийската галерия „Райко Алексиев“. Покушенията, които нанасяме на природата, и въпросите, които отлагаме, бързайки към последния си ден, са основните теми на фотоизложбата. Какви размишления и усещания предизвика тя у Еми Барух и какво споделя самият Табаков с нея – научете в статията.


Нека приключим с най-новите препоръчани книги, които Марин Бодаков избира за вас тази седмица в редовната си рубрика „По буквите“. Този път това е комиксът „еднаистория“ от Джипи, фотографската книга на Яна Лозева „Басейн Рай“ и сборникът „Цветан Тодоров и облозите на хуманизма. 15 гледни точки“, съставен от Ивайло Знеполски.

Приятно четене!