Законите и традициите позволяват да живеем заедно: силата на първите е в рационалното им преосмисляне и усъвършенстване, на вторите – в безконечното повторение. Но при повтаряне рано или късно всичко омалява като стара дреха и почва да изглежда комично, да пречи на движенията, да препъва до смърт.

Това пише Нева Мичева в отговор на читателско писмо в рубриката „Говори с Нева“. След седмицата, в която мнозинството в Конституционния съд защити с опълченска саможертва традиционните ценности, бяхме длъжни да потърсим баланса с поглед отвъд клишетата.

Полина Паунова заостря вниманието ни към тайфуна с нежно име Корнелия. Прочетете анализа ѝ на „неоконсервативната“ реторика на лидерката на БСП и не пропускайте, разбира се, и тазседмичните „Вместо новини“.

Заглавието на най-новия филм от поредицата „Мисията невъзможна: Разпад“ щеше да е съвършеното за коментара на Венелина Попова за реформата в МВР, но Холивуд ни го измъкна под носа. Уви, реформите във Вътрешното министерство все така продължават да са мираж.

За важните стихотворения и „прозорливата добрина“ разговаря Марин Бодаков с поетесата Мария Донева.

Как културата е инструмент на промяната, надникнете през погледа на Петър Денчев към съвременната литература на страните от бивша Югославия.

И накрая – една новина. От тази седмица започваме собствен аудио подкаст с водещ Александър Детев. Нарекохме го „Паралели и меридиани“, а защо точно така – ще научите от първия ни епизод.