Започнахме този брой още през седмицата със статията на Емилия Милчева „Избори 2021. Рестарт – или резервни части за държава“, посветена на посланията, които партиите отправят към бизнеса. С този материал приключихме и поредицата си от анализи на предизборните програми на партиите и коалициите, които имат шанс да влязат в предстоящия парламент след изборите утре, 4 април.


Новият ни подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова, който анонсирахме миналата седмица, бързо набира публика и внимание. Днес ви предлагаме епизод, който е начало и на нова поредица с истории „Чути под масата“ за събития и хора, сражавали се във войните на България. Разказват техни потомци или изследователи на нашето минало. Абонирайте се за емисията ни чрез предпочитаното от вас приложение за слушане на подкасти.


По света и в Европа в най-приоритетната група за ваксиниране срещу COVID-19 са възрастните хора. У нас те бяха оставени в предпоследната фаза на и бездруго заметения под килима държавен ваксинационен план. И докато управляващите само хвалят „българския модел“, Ан Фам разказва тъжната история на две трудноподвижни възрастни жени в България, които искат да бъдат ваксинирани, но никой не желае да им обърне внимание. Защото за държавата, личната им лекарка и здравната система те са проблем, който всеки иска да прехвърли… на някой друг.


„Колкото и невероятно да ни се струва, поведението ни по време на епидемии се е подобрило с вековете: в миналото конспирациите често са водили до убийства или до сериозни граждански неподчинения, разграбвали са се вещи на починали и дори са обирали телата на мъртъвците“, туитна през седмицата Йоанна Елми в предварителен анонс на първата статия от своята поредица за епидемиите в човешката история. Очаквайте и продължението – отново в „Тоест“.


Светослав Малинов дебютира със свой аналитичен материал при нас, посветен на сложните взаимоотношения на САЩ и Русия. „А сега накъде?“ е напълно резонен въпрос, след като Овалният кабинет в Белия дом има нов обитател, икономическата стагнация на Русия е дългосрочен проблем, а отношенията между двете страни са достигнали дъното.


Миналата седмица обещахме интервю с Исабел Алиенде специално за читателите на „Тоест“. Марин Бодаков разговаря с нея за феминизма, журналистиката, любовта и за най-новата ѝ книга, издадена наскоро и на български. Пред Марин чилийската писателка споделя, че „феминизмът не е война срещу мъжкия пол, а срещу патриархалната система“.


И нека завършим с една прекрасна детска книга, която Севда Семер избра да ни припомни в рубриката „На второ четене“. В „Захарното дете“ Олга Громова разказва историята на малката Стела, прекарала детството си в края на 30-те и началото на 40-те години на миналия век в суровите условия на ГУЛАГ и изгнаничеството. Книгата е буквар за упорството да запазиш себе си и духа си, да не се превърнеш в роб. И в този ред на мисли сякаш не е само за деца.

Затова нека и ние припомним, че днес е ден за размисъл. Не го пропилявайте – и гласувайте утре!

Приятно четене!