В поредицата „Чути под масата“, която е част от документалния подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова, слушаме автентични истории на хора, сражавали се във войните на България. За събитията от нашето минало разказват техните потомци или изследователи и историци.

Първият епизод „Къщата“ започва в дома на Въчко Хадживъчков и разказва за приятелството му с брата на Пейо Яворов – Атанас, за първата среща на Въчко с Борис Дрангов, за началото на Първата световна война и обучението на Въчко в Школата за запасни подпоручици в Скопие.

Бойният марш „Съюзници разбойници“ е изпят от хор „Гусла“. Записът е направен по време на репетиция на хора от Николета Атанасова и звучи в епизода със специалното разрешение на диригента на хора акад. Валентин Бобевски.


Автор: Николета Атанасова
Участват: Александър Въчков – военен историк, изследовател на военните униформи, художник на комикси и внук на Въчко Хадживъчков; акад. Валентин Бобевски – диригент на хор „Гусла“
Музика: „Кориолан“ на Лудвиг ван Бетовен, запис от 1943 г. на Берлинската филхармония с диригент Вилхелм Фуртвенглер; „Съюзници разбойници“ на Любомир Бобевски, Иван Скордев, Георги Безлов, запис на хор „Гусла“ с диригент акад. Валентин Бобевски; Raindrop на Шопен, в изпълнение на Бойко Амаров; инструменталът на китара е в изпълнение на Радул Милков, запис от 1911 г.
Аудиообработка: Николета Атанасова


Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни