Тя е една касапница, която променя изцяло мисленето и морала на човечеството. Тя е „Кориолан“ на Бетовен. Тя е една човешка трагедия… „Тя“ е Първата световна война според гостите на рубриката „Чути под масата“, която е част от документалния подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова.

Лицата на войната винаги са зловещи, но събитията едва ли биха имали смисъл извън съдбите на хората, които са включени в тях. За случилото се преди 100 години разказват потомци на участници във войната или изследователи и историци.

Различните епизоди в поредицата ни водят в сраженията или окопите: заставаме с „пушка при нозе“, атакуваме „на нож“, бягаме от плен и спасяваме полково знаме. С първия ни дипломиран боен пилот Симеон Петров летим над гърмящите оръдия със самолет от плат и пръчки. Влизаме в първата българска подводница клас UB 1-8 и заедно с първия ѝ командир Никола Тодоров отбраняваме бреговете на Варна. Слушаме бойните маршове, създадени и изпълнявани през Първата световна война.

Първите пет епизода следват Въчко Хадживъчков и неговия брат Ганчо Хадживъчков, които са се сражавали на Южния фронт. За тях научаваме от внука на Въчко – Александър Въчков, военен историк, изследовател на военните униформи и художник на комикси.

„Един снаряд се пръска точно върху носилката и само по чудо не загива…“ Това е първият път, когато късметът и случайността спасяват живота на Въчко Хадживъчков по време на сраженията. Когато Първата световна война започва, Въчко учи архитектура в Прага, но се завръща, за да се сражава за родината си. По време на войната завършва Скопската школа за запасни подпоручици, след което участва в боевете при завоя на река Черна със своя Девети пехотен пловдивски полк.

„Дядо ми e бил в първата редица. Дрангов държал толкова пламенна реч, че били готови да разкъсат гърлото на всеки…“

Чути под масата, първи епизод: Къщата

Първият епизод започва в дома на Въчко Хадживъчков и разказва за приятелството му с брата на Пейо Яворов – Атанас, за първата среща на Въчко с Борис Дрангов, за началото на Първата световна война и обучението на Въчко в Школата за запасни подпоручици в Скопие.

Бойният марш „Съюзници разбойници“ е изпят от хор „Гусла“. Записът е направен по време на репетиция на хора от Николета Атанасова и звучи в епизода със специалното разрешение на диригента на хора акад. Валентин Бобевски.


Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Автор: Николета Атанасова
Участват: Александър Въчков и акад. Валентин Бобевски
Музика: „Кориолан“ на Лудвиг ван Бетовен, запис от 1943 г. на Берлинската филхармония с диригент Вилхелм Фуртвенглер; „Съюзници разбойници“ на Любомир Бобевски, Иван Скордев, Георги Безлов, запис на хор „Гусла“ с диригент акад. Валентин Бобевски; Raindrop на Шопен, в изпълнение на Бойко Амаров; инструменталът на китара е в изпълнение на Радул Милков, запис от 1911 г.
Аудиообработка: Николета Атанасова

Снимки: © Личен архив на Александър Въчков

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни