„Тоест“ по замисъл е медия за бавно и дълго четене с осмисляне. Но винаги сме искали да не се ограничаваме само с писмени публикации. Тази седмица имаме изненада за всички, които слушат подкасти и тъгуват, че първият ни опит с „Паралели и меридиани“ остана в историята.

Николета Атанасова започва в „Тоест“ нов документален подкаст за лични истории. При това стартира ударно с минисериала „Протестът“, който ни припомня политическите вълнения през лятото на 2020 г. в България. Звучат гласовете на хората от площадите и палатковите лагери, които месеци наред изразяваха недоволството си и искаха оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Поредицата е част от подкаста „Мястото“ с Николета Атанасова. Чуйте първите три епизода и се абонирайте чрез приложенията за подкасти.


Краят на предизборната кампания наближава, а ние продължаваме да разлистваме партийните програми. Този път Светла Енчева провери как партиите и коалициите, които според предварителните социологически проучвания имат шанс да влязат в следващия парламент, си представят училищното образование в България. И откри напълно различни намерения в диапазона между казармения национализъм и формирането на модерни личности.


Емилия Милчева се съсредоточи върху темата за здравеопазването и съпътстващите го въпроси за финансирането и реформирането на сектора. Кризата с коронавирусната пандемия у нас извади на повърхността много от проблемите, които не че не бяха известни, но нямаше как да имаме по-явно доказателство, че отлагането на решенията и замитането на проблемите под килима не вършат работа. Прочетете повече в статията ѝ „Избори 2021. Здравето е евтино, здравеопазването – скъпо“, а в следващите дни тя ще разгледа и идеите на политическите сили в областта на икономиката, инвестициите и бизнес средата.


Външната политика пък е темата, която Александър Малинов разглежда в анализа си, озаглавен „Още от същото и след изборите“. За всички е очевидно, че дебат между водещите партии по външнополитическите въпроси отсъства. Според него има две основни причини за това – липса на експертност по темата и липса на идеи за нещо различно от общоизвестното.


В същия контекст на външнополитически релации би следвало да се разглежда и шпионската афера, която шумно обсеби вниманието на обществото през последните дни. Би следвало, ако не изглеждаше скалъпена и пораздута, като опит за промяна на впечатлението преди избори. В тази връзка Венелина Попова разговаря с Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, според когото „Кремъл се договаря с Доган и Борисов, службите са пленени“.


Не само България е на вълна парламентарни избори. През седмицата гражданите на Израел бяха призовани за четвърти път през последните две години да посочат кой да управлява страната. Окончателните резултати още не са обявени, но предварителните не дават категорични отговори. Прочетете детайлния анализ на дипломата Мирослав Зафиров, озаглавен „Изборите в Израел. Все още нищо не е загубено“.


Как се отразява пандемията на децата е една от темите, които вълнуват обществото не само у нас. Същият въпрос провокира Зорница Христова да потърси отговорите на психотерапевта и университетски професор Орлин Тодоров, експерт в областта на детското развитие и формирането на личността. Според него децата са много податливи на психични преживявания, но и по-приспособими към света. Прочетете повече в интервюто.


Нека завършим тазседмичния си брой с рубриката „По буквите“ и препоръките на Марин Бодаков за интересни книги. Този път избраните заглавия са: най-новата книга на Исабел Алиенде „На жените с обич“, документалният сборник „#Кой спря БНР?“, съставен от Вяра Ангелова, и детската книжка „Мравин и планетата Гора“ от Великан Василева.

А в следващия ни брой очаквайте специално за „Тоест“ интервю на Марин с Исабел Алиенде. И помислете добре през идните дни за кого ще гласувате, не чакайте деня за размисъл.

Приятно четене!