Помним ли изобщо протестите от миналата година? Акцията на пристанище „Росенец“, показното нахлуване на прокуратурата в Президентството, първите палаткови лагери на Орлов мост? Насилието над журналисти и граждани по време на конференцията на ГЕРБ в „София Тех Парк“? Водните оръдия и обгазяването на протестиращите на 2 септември? Дали всичко е забравено, сякаш никога не е било? Дали гражданската енергия се разпиля и загуби?

Документалният подкаст сериал „Протестът“ на Николета Атанасова ни връща хронологично към атмосферата на площадите и палатковите лагери от лятото на 2020 г. в България. Звучат гласовете на хората, които месеци наред изразяваха недоволството си и искаха оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Минисериалът е част от подкаста „Мястото“ с Николета Атанасова.


В първите три епизода на сериала следваме Нестор Арсенов и Краси Петров от момента, в който бяха пребити на конференцията на ГЕРБ в „София Тех Парк“, до нощта на 2 септември. Заедно сме в палатковите лагери в София, ремонтираме велосипеди на Орлов мост, търсим отговорите на многото въпроси, които този протест повдигна. Героите на подкаста разказват историята на побоя, какво мислят за мъжете в черно, които ги пребиха зверски, как семействата им приемат случилото се. Краси и Нестор повдигат макар и малко завесата на личния си живот извън протестите. Смайващи са категоричността и упоритостта, с която двамата сравняват опасността от COVID-19 с настоящото управление и риска то да остане на власт.

Епизодите съдържат уникално аудио от разговорите между Краси и Нестор точно преди насилието над тях в „София Тех Парк“. Автентични са гласовете от палатковите лагери в София по време на протестите, както и на ужасените, недоумяващи обгазени хора на 2 септември през деня. Епизодите завършват с лично документираните драматични събития от нощта на същата дата, когато десетки невинни хора бяха гонени от жандармерията по улиците на София, бяха пръскани с лютив спрей, пребити и арестувани без обяснения.

В епизодите участва и политическият антрополог Страхил Делийски, който се съгласи да бъде „хладният разум“ в погледа към тези толкова емоционални събития у нас.

Протестът, първи епизод: Електрони

Започваме с началото на историята както за Краси Петров и Нестор Арсенов, така и за протестите през лятото на 2020-та, припомняме акцията на пристанище „Росенец“, показното нахлуване на прокуратурата в Президентството и първите палаткови лагери.

Протестът, втори епизод: Бити и обгазени

В този епизод разказваме за побоя в „София Тех Парк“, нощите в палатковия лагер на Орлов мост, очакването на провокатори и жандармерия, както и за настроенията и тревогите на протестиращите в нощта на 2 септември:

– Ще има ли провокатори утре, страх ли ви е?
– Да, със сигурност ще има! Не, не ни е страх.

Протестът, трети епизод: Нощта на 2 септември

Този епизод е посветен изцяло на събитията от 2 септември 2020 г. Откъде се появиха провокаторите, водното оръдие, какво си шепнеха хората, когато ги видяха, как бягаха през фонтана на Президентството, как жандармерията подгони протестиращите в градинката на Народния театър – „Бомба, вдигни щитовете“… И как в краката ни се пръскаха бутилки и бомбички, докато тичахме и се криехме под навесите на сградите, а зад гърба ни налиташе жандармерия с палки в ръце.


Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Автор: Николета Атанасова
Участват: Краси Петров, Нестор Арсенов и Страхил Делийски
Аудиообработка: Николета Атанасова и Теодор Иванов

Музиката и ефектите в сериала са композирани и изсвирени специално за всеки от епизодите от Теодор Иванов и Иван Шентов.


Послепис

Подготвяме и един бонус епизод за Нестор и Краси, с които се срещнах в края на ноември 2020-та, по време на ужаса от втората вълна на COVID-19 у нас. С тях говорим за това защо протестите спряха, какво мислят за вируса сега, когато единият от тях е доброволец в болница, и кой е виновен за случващото се с пандемията в България.

Всичко това предстои в „Протестът, четвърти епизод: Равносметката“.

Нестор Арсенов и Краси Петров
Импровизираната галерия на Орлов мост
Жандармерия
Нестор Арсенов
Стикер
Оставка
Безплатни велопрегледи
Велико народно въстание
Обгазени
Обгазени
Обгазени
Палатковият лагер на Орлов мост
Снимки: © Николета Атанасова и Краси Петров

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни