Миналото съществува само в спомените ни, бъдещето – само в нашите планове. Настоящето е единствената ни действителност.

Робърт М. Пърсиг, „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“

Преди и тази седмица да се е превърнала в минало, бързаме да споделим, че отместваме бъдещето до 11 май, когато може да очаквате следващия ни брой. Тоест идната събота, 4 май, ще бъдем в кратка ваканция. Междувременно обаче наминавайте на toest.bg, защото със сигурност сте пропуснали да прочетете някой от досегашните ни материали, а през почивните дни се отваря възможност и време за четене. А и още нещо… в идните дни ще обявим едно събитие, на което ще можем всички автори, създатели и читатели на „Тоест“ да се запознаем на живо и да разговаряме. Засега си запазете датата и часа – 12 май, неделя, 16 ч., София, и следете сайта и социалните мрежи за повече информация.


Бившият седесар, депутат от НДСВ и лидер на партия „Новото време“ Емил Кошлуков в последните години прелита през журналистиката с още по-голяма динамика и от тази, с която вършееше из политиката, размахвайки и среден пръст от екрана, когато намери за удачно. През седмицата Съветът за електронни медии го назначи временно и за шеф на обществената ни телевизия. По темата коментира Емилия Милчева в статията си „Фактотумът Кошлуков“.


Рокадата в управлението на телевизията съвпада с началото на кампанията за изборите за Европейски парламент. А темата за дезинформацията като подмолно оръжие срещу демокрацията вече сериозно занимава Европа. Адекватни ли са мерките срещу манипулацията на общественото мнение в медиите и интернет е тема и на новия ни материал в рубриката Проектът „Европа“. Прочетете съвместния анализ на Иглика Иванова и Йоанна Елми „Избори по време на информационна криза“.


Тревожна е тенденцията със заболелите от морбили, чийто брой от началото на 2019 г. досега вече наближава 500. По този повод потърсихме за интервю д-р Валери Велев, практикуващ лекар и главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на Медицински университет – София. С него разговаря Йоанна Елми.


Медиите откриха пролетния сезон с нов импулс за драматизиране около темата за демографската криза. Има ли обаче повод за оптимизъм в данните на статистиката? В опит да се противопоставим срещу вайкането ви предлагаме един рационален прочит на ситуацията и изводите от нея с анализа на Явор Алексиев „Демографията през прав макарон“.


Едно от възможните и бързи решения да станем повече е да привлечем повече чужденци да се заселят у нас. Такива желаещи обаче съвсем не са много. А и българите позволиха на шепа политически имбецили да ги настроят против имигрантите. Десислава Микова продължава своите репортажи от о. Лесбос, този път с разказ от първо лице за усилията на местните хора да се справят с бежанската вълна. Прочетете текста ѝ „Лесбос и неговите хора с големи сърца“.


🎧 В навечерието на източноправославния Великден Венелина Попова разговаря с проф. Мария Шнитер – преподавателка и ръководителка на катедра „Теология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет, за смисъла на празника, за ВиК християните, за разделените пътища на християнските църкви и за очакванията от предстоящата среща на патриарха и митрополитите на Българската православна църква с папа Франциск. Интервюто може да чуете и на аудиозапис.


В началото на тази седмица на български език излезе повестта „Захарното дете“ от Олга Громова (в превод на Здравка Петрова) – болезнен и личен разказ за живота на едно момиче, озовало се в ГУЛАГ на 5-годишна възраст. Марин Бодаков разговаря с руската писателка за дозата памет и забрава, за да продължиш след катаклизмите, за устояването и възпитаването на човек в нечовешки условия и за литературата като щит срещу нарастващата нормализация на политическото и идеологическото насилие.

Приятно четене и ни очаквайте отново на 11 май!