И 46-тото Народно събрание е вече история. На 14 ноември за трети път през тази година ще гласуваме за нов парламент, като този път ще избираме и президент. Формално имаме и второ служебно правителство, но в действителност съставът му е почти същият. Голямата разлика според Емилия Милчева е, че с настъпването на есента и зимата нагласите и очакванията към кабинета ще са вече доста различни. Прочетете повече в анализа ѝ „Свърши вече хубавото време на служебната власт“.


Другата забележима разлика е отсъствието на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев от новия състав на правителството, които потвърдиха намеренията си да се явят на изборите през ноември, оглавявайки нов политически проект. Венелина Попова е по-скоро скептична за евентуалното благоприятно въздействие на поредната нова партия върху политическия живот у нас. Това личи и от заглавието на тазседмичния ѝ коментар „Поредните спасители“.


След шумно скърцане и друсане дигиталната каручка на „Преброяване 2021“ успя да се придвижи донякъде по трасето на очакванията. За всеки случай срокът на онлайн процедурата беше удължен до края на септември. Светла Енчева обаче се вглежда в някои детайли от въпросника, които предпоставят неточни финални резултати. А те водят до практически последствия за поне десетилетие напред. Прочетете статията ѝ „Ние според преброяването“.


Знаем ли какво всъщност е демокрация? И осъзнаваме ли, че т.нар. обществен договор е баланс от компромиси между хората и техните права и задължения спрямо останалите? Това е темата на статията на Йоанна Елми „Криворазбраната демокрация“, която ще ни разходи от Древна Гърция до модерна Европа и Северна Америка и от философските идеи на Просвещението до крайъгълните документи, които формират съвременната рамка на човешките права.


🎙 „Създатели и мечтатели“ е нова поредица на подкаста „Мястото“ с Николета Атанасова. В нея Николета и нейните събеседници ще разказват за хора, за които се знае малко, но са важни с началото, което са поставили в науката и знанието в България и по света. Пилотният епизод, озаглавен „Да бръкнеш в Земята“, е за първия български геолог проф. Георги Златарски.

Посвещаваме тази подкаст поредица на Марин Бодаков. Епизодите в нея не са за литература или поезия, но символично ги докосват във всяка своя дума и емоция.


Намеренията за ремонт, рискуващ да компрометира каменната облицовка на театър „София“, разбуниха духовете в столицата. Или поне сред тези, които милеят за опазването на стойностната българска архитектура, създадена след световните войни. Арх. Анета Василева е активен глас в тези среди и не крие своята пристрастност. Прочетете статията ѝ „Театър „София“ и битката за ново архитектурно наследство“.


Нека завършим с избрано от Стефан Иванов заглавие в рубриката ни „На второ четене“ – в нея припомняме за издадени преди години книги, които още могат да бъдат намерени в книжарниците и заслужават специално внимание. Стефан е силно впечатлен от мемоарите на Вера Мутафчиева, издадени в том 11 и 12 от нейните „Избрани съчинения“. Ще разберете защо, като прочетете неговата препоръка за „Бивалици“ и „Небивалици“.

Приятно четене и слушане!