Немислимото се случи. За няколко дни в България не беше ясно фирмите съществуват ли и кой ги притежава, както и други важни неща, които иначе се пазят в Търговския регистър. Понеже него самия не го опазиха. Нарочно или случайно – вероятно никога няма и да разберем. И докато правителството и Агенцията по вписванията първо оглушително мълчаха, а после се втурнаха да замазват проблема, вестник „Труд“ си намери виновен – не кой да е, а бившия министър на правосъдието от 2014 до 2015 г. и настоящ лидер на „Да, България!“ Христо Иванов. По този повод с него разговаря Йовко Ламбрев.

Търговският регистър не е единственото нещо, което изчезва у нас. Изчезнаха плажове от кадастъра, изчезна сайтът на Министерство на правосъдието, изчезнаха и застраховките „Гражданска отговорност“ на около четвърт милион автомобила у нас. Прочетете материала на Полина Паунова по темата. Тя ви е приготвила и двойна доза сарказъм в седмичните си „Вместо новини“.

Междувременно румънските протести срещу безобразията на правителството разбуниха комплексите, вините и неувереността ни в родните ни възможности да направим същото. По темата размишлява в авторския си коментар Венелина Попова.

Отвъд океана 350 американски издания възроптаха срещу опитите на президента Тръмп да нагнетява негативни настроения срещу медиите в обществото. У нас такива изгледи за съпротива няма, затова пък решихме да поразсъждаваме над няколко важни теми с Бойко Василев, водещия на предаването „Панорама“ по БНТ, в интервю на Марин Бодаков.

С това обаче съвсем не изчерпваме интервютата за седмицата. Още две може да чуете във втория епизод на подкаста на Александър Детев „Паралели и меридиани“ – с Бела Бенова, която обикаля Европа на велосипед, за пътешествията и свободата; и с Борислав Сандов, екоактивист и съпредседател на партия „Зелените“, за връзката между човешката дейност и климата.

И накрая, Нева Мичева отговаря на читателско писмо в рубриката „Говори с Нева“ за това дали е възможно мъж и жена да бъдат „просто приятели“.

Приятно четене! И не забравяйте да проверите дали все още ви има/няма в Търговския регистър.