Научихте ли вече какво означава понятието дикастофобия? Това е насаждане на омраза към съдиите и подлагането им на медиен линч. Марин Бодаков разговаря със съдия Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България, за актуалните български измерения на дикастофобията, но и за всекидневната борба за право. За културологичните причини, довели до безпрецедентната криза в сферата на правосъдието у нас. И дори за добрите примери…


По повод предстоящия „Луковмарш“ Емилия Милчева поставя въпроса за връзката между плурализма и словото на омразата. Имат ли право участниците в шествието да демонстрират открито своите възгледи, когато същите тези възгледи нарушават базисни обществени ценности? Отговорът категорично е НЕ. А и призивите за насилие, които отправят организаторите на „Луковмарш“, изобщо не са художествена измислица – и тук Емилия подкрепя своята теза с установеното от прокуратурата.

И още едно важно уточнение на авторката: няма надеждни основания да приравняваме антифашизма с русофилията – особено днес, когато крайнодесните популистки партии в Европа са субсидирани от Москва.


Mартин Димитров споделя в интервю пред Венелина Попова своите оценки за състоянието на енергийния сектор у нас и в кои конкретни пунктове са провалите на българското правителство. Защо Димитров говори за „Руско-турски поток“? Какви са неговите предложения за бързи действия срещу кризата? И дали прокуратурата е достатъчно компетентна, за да участва в разчистването на авгиевите обори на нашата енергетика?


„Жалко, че не сме били тук“, казва на арх. Анета Василева гостуващият в София Мартен Гийлен, когато тя му разказва как едва са спасили няколко стола от стотиците изхвърлени при ремонта на НДК мебели, ламперии и т.н. Гийлен е един от най-убедителните защитници на идеята за повторната употреба на строителните материали.

Анета ни дава още силни примери за творческо преизползване – т.нар. adaptive reuse, официално на български „адаптивна рефункционализация“. Тепърва когато говорим за справянето с климатичните промени, ще говорим и за архитектурата. А може би въглеродните емисии ще бъдат по-малко, ако не рушим старите здания, а разумно ги преизползваме.


Православни икони в отдела за ислямско изкуство на Лувъра – поредна възможност за чудесен скандал. Изложбата за културните взаимодействия по нашите земи по време на Османската империя, разбира се, няма да се състои, а Йоанна Елми разсъждава върху някои от причините, довели ни дотук.

„В свят, преживял екстремния национализъм на две световни войни, задачата на историята не е да създава и утвърждава национална идентичност, нито да „представя“ някого – напротив, тя е свързваща нишка, която именно поради своята уязвимост на експлоатация трябва да бъде внимателно втъкана в платното на обществото. И постоянно разтъкавана, анализирана – и вплитана отново“, казва тя. Но в синхрон с нарастването на националистическите настроения в държавните ни власти, някои български учени на управленски позиции мислят и правят друго…


Но кой, по дяволите, прави тия калпави българи? Въпросът на Емилия Милчева е напълно основателен, ако прочетем седмичния ѝ преглед на новините. И изобщо не става дума само за скандала по повод сексуалното образование в училище…

Де е България днес? Някъде близо до Русия, някъде под нея. „Няма други в Европа, които така да любят не само Русия, но и президента Путин. Като че ли България наистина е била 16-тата република на Съветите. Повечето изразители на тази… обич били хора над 50. Затова са ни нужни младите, които напускат – те обичат Европа. А оставащите тук са привързани към традиционните (си) ценности, които им висят като камък на шията вместо котва“, коментира Емилия.


Стефан Иванов и Севда Семер ни известяват за новата си рубрика „На второ четене“. В нея ще ни представят издадени преди време книги, които според тях заслужават много повече читателско внимание. Книги, които са готови да станат основата за хубави разговори между нас. Със самите нас.

Първият текст в рубриката ще излезе в следващия ни съботен брой. Какво ли ще ни препоръча находчивата Севда Семер тогава? Докато очаквате отговора на този въпрос, се регистрирайте в Читателски клуб „Тоест“ и ще можете да се възползвате от 20% отстъпка от коричната цена на всички заглавия на издателствата в партньорската ни програма.

Приятно четене!