От няколко години Столичната община и организаторите на „Луковмарш“ играят една и съща сценка – кметицата Йорданка Фандъкова забранява факелното шествие в памет на ген. Христо Луков, а сдружението „Български национален съюз – Еделвайс“ (БНС) обжалва, съдът отменя забраната и факлоносците в черни униформи пак се появяват по улиците на София.

Миналата година Фандъкова заяви, че е съгласувано само поднасянето на цветя пред паметната плоча на Луков. Въпреки това възпоменателите на генерала се събраха пред НДК, преминаха по бул. „Раковски“, после по бул. „Дондуков“ и така до къщата, където на 13 февруари 1943 г. е застрелян водачът на Българските национални легиони. Да припомним, това е организация, симпатизираща на германските националсоциалисти, а водачът ѝ е в тесни контакти с висшите ръководители на Третия райх.

И тази година, когато шествието се организира за 17-ти път, стана същото. Административен съд – София-град, отмени заповедта за забрана, издадена от Фандъкова. В отговор на запитване на „Тоест“, от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че „след Решението на АССГ, с което е отменена заповедта за забрана, кметът се е произнесла със заповед за промяна на маршрута и указва провеждане на мероприятието на ул. „Тракия“ 1 (където е бил домът на Луков – б.а.). Към настоящия момент тази заповед също се обжалва от организаторите“.

Дали ще успеят да променят маршрута и отново да преминат през центъра, където ще са „видими“, ще стане ясно следващата седмица. Шествието е насрочено за 22 февруари, събота.

В същото време от Софийската градска прокуратура внесоха в Софийския градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на регистрацията на „БНС – Еделвайс“. През януари главният прокурор Иван Гешев разпореди да се направи проверка на организаторите на „Луковмарш“ и констатациите са, че:

В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС – Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

В противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) „БНС – Еделвайс“ е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи.

По повод смъртта на Е.К., член на Управителния съвет на „БНС – Еделвайс“, на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията. (Въпросният Е.К. се самоуби пред входа на ДАНС с преработен газов пистолет.)

Наистина ли в името на плурализма и чл. 38 и чл. 43 от Конституцията трябва да оставим участниците в „Луковмарш“ да организират шествие по улиците на София, за да пропагандират необезпокоявани десен популизъм и неонацизъм? Едно демократично общество има базови ценности, около които се солидаризира – върховенство на правото, свободни и надеждни медии, защита на човешките права, в т.ч. закрила на малцинствата, без прояви на дискриминация на база раса, пол, вероизповедание, сексуална ориентация. Дали хората, които маршируват във военни униформи по улиците на София, споделят тези ценности – установените от прокуратурата език на омразата и призиви към насилие не са художествена измислица.

Допреди няколко години български партии, някои от които днес са коалиционни партньори на ГЕРБ, бяха съмишленици на организаторите на „Луковмарш“. Например ВМРО и неговият лидер, днес министър на отбраната Красимир Каракачанов, за когото ген. Луков е „знаме на антикомунизма“ и е „нелепо да се обявява Съюзът на българските легиони за нацистка организация“. „Има членове, които споделят антисемитизма, но има и други – по-голямата част, които изповядват само българските национални ценности.“ Интересно какво би казал днес.

Всъщност личността на ген. Луков, издигната от БНС като знаме, няма никакво значение. Дали той е спорен, или безспорен герой от Първата световна война – също. Хора като маршируващите във факелното шествие щяха да намерят друг „инструмент“, може и кан Крум, за да пропагандират на езика на омразата. Именно заради това шествието не може да се сравнява с Прайда например – и заради антихуманните си характеристики.

Тезата за антикомунизма, при това изказана от човек, разкрит като агент на Шесто управление на ДС, обаче се подчертава не само от организаторите на „Луковмарш“. Луков е разстрелян от Иван Буруджиев (баща на политоложката Татяна Буруджиева) и Виолета Якова, част от наказателна група на БКП, по списък с осъдени на смърт от комунистите. Този терористичен акт е част от българската история и от историята на БСП, наследник на БКП. Но разстрелът на Луков ни най-малко не променя същността на „Луковмарш“, който е и предмет на спор при обсъждане в Столичния общински съвет – между съветници от БСП и ВМРО.

От няколко години се наблюдава тенденция – не само в България – антифашистките прояви да се приписват на русофилство и да се смесват тези две понятия. Вероятно някъде се преплитат – поради изяви на леви партии и движения, но подобно обвързване би било доста едностранчиво предвид фактите за руско финансиране на крайнодесни евроскептични европейски партии.

Колко фашизъм има в днешния десен екстремизъм, отдавна не е хипотеза – и лесно може да стане банално зло.

Заглавна снимка: Стопкадър от рекламен клип на „Луковмарш“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни