Демокрацията си е чудесна, но в България не работи добре. Тази констатация се крепи на гребена на Петата вълна на европейските ценности* – изследване в 47 европейски държави, представено в средата на 2018 г. и извадено отново на кръгла маса в парламента тази седмица.

53% от анкетираните одобряват демокрацията, но 50% не са доволни от функционирането ѝ, а 60% искат силна ръка в управлението. Нищо от реалността в България не опровергава демоскопите. А тази седмица боите са сгъстени.

Ниско ниво на доверие в политическите партии и парламента – 14%

Българите вярват повече на европейските институции и Европейския парламент, отколкото на националния. А защо да вярват на националния? БСП отскоро го бойкотира, но двама нейни депутати отидоха в командировка в Залцбург – на ловно-рибарско изложение, не на концерт с музика на Моцарт. Командировката бе разписана от зам.-председателя на БСП Драгомир Стойнев и поради това – утвърдена от парламентарната председателка Цвета Караянчева. Още двама депутати са пътували до изложението – един от ДПС и един от „Обединените патриоти“. Общата сметка на четиримата е 13 400 лв. От години изложението се посещава от депутати, обяснява директорът на Югозападното горско стопанство инж. Дамян Дамянов. Луксозни eкскурзии за сметка на данъкоплатците, неефективни откъм ползи за парламентаризма.

В четвъртък, 28 февруари, парламентът отложи обсъждането на промяната на Правилника, която трябваше да лиши от заплати онези народни представители, които имат три последователни неоправдани отсъствия или общо пет за месеца. Тоест депутатите от БСП, които напуснаха парламента преди две седмици. Депутатът от ДПС Делян Пеевски, собственик на значими бизнеси, не попада тук, тъй като неговите отсъствия се извиняват от председателя на парламентарната фракция, а след това – от Караянчева. Пеевски е влязъл в пленарната зала само за първото заседание на 44-тия парламент, преди близо две години, и сигурно има основателни причини да спре с ходенето на работа. Но тях ги знае само „извинителят“ Мустафа Карадайъ, не и данъкоплатците, които плащат възнаграждението му на парламентарист.

Всъщност българският парламент не се слави с добро име в парламентарна република, а депутатството стана нарицателно за „кьорсофра“, „алъш-вериш“, изнудване (спомнете си четирите тона суров суджук, които Бойко Борисов не е изял), лобистки поправки… В сериала „Дързост и парламент“ има паметни случки като оная през 2010 г., когато 16 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС и „Атака“ избягаха от работа, за да отидат на парти и да получат обещан скъп мобилен телефон. Някои от тях са още в политиката. Например Диан Червенкондев (ГЕРБ) оглави през 2015 г. Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, а Лъчезар Иванов, често прегрешавал, все така депутатства от ГЕРБ.

Ниско доверие в съд, прокуратура, полиция

Съдебната система и правораздавателните органи в България не просто не могат да гарантират справедливост – те не могат да гарантират спазването на законите. Случващото се всеки ден затвърждава това убеждение, а и състояние на институциите.

МВР и прокуратурата констатираха смъртта на още една жена, убита от домашен насилник. За миналата година убитите от съпруг/партньор жени са 33, за 2017 г. жертвите са 27, за 2016 г. – 22. След като я пребил до смърт, съпругът, с когото ѝ предстоял развод, извикал майка си. Тя му помогнала да си събере багажа, след което майка и син напуснали жилището, оставяйки пребитата жена да издъхне.

Жертвата е подавала няколко жалби срещу Борислав Н. заради агресията му. От МВР съставяли предупредителни протоколи, защото жената съобщавала, че уж отношенията им са се подобрили. Ако имаше достатъчно кризисни центрове, където хора, подложени на домашно насилие, да намерят подслон и подкрепа, вместо да останат в домовете си с насилниците, тези случаи ще намаляват. В България има само 23 кризисни центъра с по 8–10 легла. А дискусията по темата „домашно насилие“ не излиза извън рамките на социалните мрежи и кръчмарските лакърдии.

И вместо поредната смърт на убита от партньора си жена да предизвика разумни дебати по повод отхвърлената от Конституционния съд Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, нищо такова не се случи.

В мъжествените и сурови култури на Балканите, каквато е и българската, случаи като този нямат силен отклик в обществото – за разлика от глуповати скандали, поставени под медиен микроскоп. Като например анкетата, в която учениците над 9-годишна възраст трябва да отбележат пола си, ползвайки един от четирите варианта за отговор: момче, момиче, друго, предпочитам да не казвам. Анкетата е част от платформата SELFIE на Европейската комисия и е била разпространена от Министерството на образованието. Обидите на „джендър“ избухнаха с нова сила. А просветният министър Красимир Вълчев обяви, че „не трябва да има джендър идеология в училище, но реакцията беше преувеличена“ и ще помоли ЕК да извади „друго“ от анкетата.

И така стигаме до друг извод в Европейското изследване на ценностите.

Намалява крайното неприемане на хомосексуалността – от 80% на 57%

Но се повишава процентът на нежелаещите да имат хомосексуални хора за съседи. През 2008 г. на въпроса „Не желаете ли хомосексуални да са ви съседи?“ 51,5% са нямали нищо против, а против са били около 41%. Десет години по-късно такива съседи са нежелани вече от 57,8%, сякаш сексуалността се предава по въздушно-капков път, а приблизително толкова (60,1%) не желаят и съседи роми. Толерантността и търпимостта към различните намаляват.

Ехото от анкетата на ЕК с четирите отговора още не бе отшумяло, когато стана ясно, че брошура с прегръщащи се мъже е била разпространена в няколко училища. Брошурата е предназначена не за училищата, а за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Как така обаче само в пет регионални здравни инспекции от всички в България не са разбрали и са я пуснали по училищата?!

При подобни истерии, винаги се сещам за една история от 90-те години. Тогава дъщерята на моя приятелка лекарка се върна от детската градина възмутена: „Мамо, Пепи разказва мръсни вицове, а не знае какво е матка.“

Оформлението на книжлето, правено през 2006 г. и платено от данъкоплатците, тъй като е дело на Министерството на здравеопазването, е безнадеждно остаряло. А фактът, че във века на интернет и дигиталните технологии някой отчита това като превенция, е допотопно мислене. За здравния министър обаче това е „провокация“ и незабавно е разпоредил изтеглянето на брошурата от училищата. Но директорът на ямболската математическа гимназия нарежда тя да се… изгори. И това вече довява мирис от едни други клади.

Според д-р Рада Стаменкова, изпълнителната директорка на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, над 50% от всички заразени с ХИВ, хепатит и други болести са МСМ (мъже, които правят секс с мъже), а 90 на сто от заразените, тоест почти всички, са хванали болестта след сексуален контакт. Така че за това трябва да се говори. Едва ли по начина, отразен в брошурата. Но е редно здравното образование да влезе в училище.

Наистина голяма фарисейщина, предвид заливащите ни реклами с ранна сексуализация на деца, еротиката, която бълва отвсякъде, в т.ч. и снимки и клипове с такова съдържание, които произвеждат самите деца, физически и психически незрели. Дали пък няма да се появи някой нов зевзек като американеца Алън Абел? Той стои зад движението The Society for Indecency to Naked Animals, което е създадено през 1959 г. и проповядва да се облекат с дрехи голите животни. Тази толкова далеч от здравия разум инициатива била огласена в едно шоу – и дори и да не ви се вярва, набрала хиляди последователи.

Вместо от такива глуповати брошури, здравният министър да се беше стреснал от новината, че над 52% от българите не са ходили нито един път при личния си лекар за 2017 г. Около 20% са били един-два пъти. Това затруднява максимално превенцията на каквито и да било заболявания. Но още по-страшно е, че над 80 на сто от българите въобще не са били на стоматолог през 2017 г. В действителност пакетът услуги в стоматологичната помощ, заплащан от НЗОК, е твърде малък, а доплащането сериозно – и е непосилно за голяма част от хората да посещават зъболекарския кабинет, освен ако не трябва да се вадят зъби.

Разплисканият скандал с МСМ замъгли и справедливия протест на медицинските сестри срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Независимо от факта, че основните им възнаграждения трябваше да се повишат на 900 лв., повечето болници не могат да си позволят това заплащане. По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в България работят малко над 26 000 медицински сестри, повечето на пенсионна и предпенсионна възраст. Учителите са над 90 000 – и техните възнаграждения бяха на два пъти увеличени.

Намалява доверието в традиционните медии

Сериозни новини бяха затъмнени от изкуствените „джендър“ скандали, създадени благодарение на насочване на прожекторите и преекспониране на случки, които в действителност не формират влечение и не водят до промяна на сексуално поведение. Всеки здравомислещ човек е наясно с това. Ако мислим обратното, то значи, че редовното гледане на прайдове води до хомосексуалност. Например.

Разследващият сайт „Биволъ“ публикува материал, придружен от една снимка. На нея премиерът Бойко Борисов е заедно с арестувания в София преди седмица израелец Гал Барак, с прякор Вълка от София, който е бил приет в кабинета му през март 2018 г. Барак е арестуван в България като един от лидерите на международна група за финансови измами, действала в няколко държави и откраднала над 100 млн. евро през псевдотрейдърски сайтове. Големите медии съобщиха за групата и Вълка от София, но премълчаха за снимката и за това, че в схемата отново е замесена „Инвестбанк“.

Така съвсем намясто идва заявеното в доклада на Европейската комисия за зимния семестър, който анализира икономическите политики на страните – членки на ЕС: „Две трети от съмнителните транзакции, докладвани от финансовите институции в дирекция „Финансово разузнаване“ (към ДАНС, б.а.), включват местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат необходимите правораздавателни действия.“ И ако румънката Лаура Кьовеши оглави Европейската прокуратура (единствената с опит на прокурор от тримата кандидати), на някои в България, а и в други страни от ЕС ще им запари.

В деня на публикуването на доклада на ЕК еврокомисарят Валдис Домбровскис заяви, че решението дали България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще се вземе в третото тримесечие, тоест не през юли, както ни уверяваха Борисов и министърът на финансите Горанов. През юли ще приключи задълбочената, по думите на Домбровскис, оценка на активите на българския банков сектор. Освен трите топбанки – „Уникредит Булбанк“, Банка ДСК и ОББ (които впрочем заедно с BNP Paribas Fortis са отпуснали общо 100 млн. евро на братя Домусчиеви, за да купят „Нова телевизия“), Европейската централна банка ще провери и ПИБ, ЦКБ и „Инвестбанк“. Да се надяваме, че нещата ще са наред при тях.

Ще бъде интересно да видим как парламентът ще ограничи свръхправомощията на банките у нас, за да бъде прекратена наказателната процедура на ЕК. Брюксел ни даде срок от 2 месеца, за да бъдат приведени договорите между потребителите и банките в съответствие с европейското право. Още едно основание да вярваме повече на европейските институции.

Нараства усещането за гордост от това да си българин – само 16% не споделят това мнение

Гордост е – когато има новини като тази за 16-годишната шахматистка Нургюл Салимова от село Крепча, Търговище, която е първа в световната класация при момичета до 16 години и е на път да стане гросмайстор при жените.

Но държавата няма нищо общо с това. Само демокрацията.

* Европейското изследване на ценностите отчита промените в нагласите за период от 10 години. В България се прави за четвърти път. Осъществено е от социологическата агенция „Алфа Рисърч“ сред 1560 души в периода 11 ноември 2017 – 9 януари 2018 г. с партньор Нов български университет.

Заглавна снимка: © parliament.bg

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни