Матео Салвини е заявявал открито, че в Русия се чувства повече у дома си, отколкото в много европейски държави. Това забележително изказване на италианския вицепремиер, който заедно с други европейски крайнодесни националисти се готви да пожъне успех на тазгодишните европейски избори, сякаш се потвърждава от разследването на журналистите от италианския седмичник L’Espresso за предполагаема руска следа в спонсорирането на популистите от Лига (бивша Северна лига).

Продажба на дизел от Русия на Италия на 4% по-ниска цена от борсовата, а с разликата да бъде финансирана кампанията за евроизборите на крайнодясната партия на Салвини – такава е схемата, описана от журналистите от L’Espresso. В разследването им се цитира сумата от 250 000 евро на месец в продължение на една година. За тази цел 3 млн. тона дизел трябва да бъдат продадени на преференциална цена от руската държавна компания „Роснефт“ на eнергийния гигант „Ени“, в който италианското правителство има 30,3% дял със златна акция.

От страна на италианците преговаря дясната ръка на Матео Салвини – Джанлука Савоини, който може да се похвали с контакти с редица приближени на руския президент Владимир Путин. Сред тях най-важният е Константин Малофеев, чиято компания „Авангард Ойл енд Газ“ е предложила подобна сделка на Савоини още през юли миналата година, макар да не е ясно дали тя е била осъществена. Разследването отделя специално внимание на Малофеев, оправдано с оглед на богатата му биография: освен собственик на един от най-големите инвестиционни фондове в Русия, той е сред санкционираните от САЩ и ЕС олигарси след руската инвазия в Крим и освен всичко останало е замесен във финансирането и на френската крайна десница. Френският разследващ сайт Mediapart, цитиран и от италианските журналисти от L’Espresso, пише, че „Малофеев играе основна роля в сближаването на Националния фронт [преименуваната на „Национален сбор“ крайнодясна партия на Марин Льо Пен – б.а.] и Русия“. Малофеев се е срещал множество пъти с основателя на партията Жан-Мари Льо Пен във връзка с финансиране на политически проекти.

© Лина Кривошиева

Италианското разследване обръща внимание на посредничеството на Малофеев за получени от Марин Льо Пен заеми за милиони евро, част от които Руската агенция за застраховане на влоговете си поиска обратно. Нещо повече: именно Константин Малофеев стои зад определящия се като консервативен тинктанк „Катехон“, в който е сътрудничила Льо Пен. Друго печално известно име, свързано с проекта, е идеологът на Путин Александър Дугин, който често се среща с Джанлука Савоини, сочен за consigliere (съветник, „сив кардинал“) на Салвини. Съветникът на вицепремиера също е писал за „Катехон“. Марин Льо Пен и Матео Салвини пък обявиха миналия октомври, че ще работят заедно за победа на европейските избори тази година.

В разследването на журналистите от L’Espresso се посочва, че този кръг от зависимости се затваря през октомври 2018 г., когато Матео Салвини тайно се измъква след конференция в Москва и провежда среща с руския вицепремиер и отговорник по енергийните въпроси Димитрий Козак (отново близък на Путин). На следващия ден Савоини се появява на среща с руски бизнесмени, италиански адвокат и преводачи. Според журналистите резултатът е гореописаната договорка за доставка на дизел от руската „Роснефт“ към италианската „Ени“. Като канал за средствата е избрана Banca Intesa, където италианците твърдят, че имат вътрешни хора – Андреа Машети, член на Лигата и на Съвета на директорите в руския клон на банката. L’Espresso подчертава, че не разполага с доказателства дали сделката е сключена; единствено че е договорена от Джанлука Савоини с руската страна.

Пътят на Салвини

Il Capitano (Капитана), както често го наричат симпатизантите му, е считан за един от най-влиятелните популисти в Европа. Салвини няма висше образование. В началото на кариерата си е привлечен от крайнолявото. През 2004 г. и 2009 г. е избиран за член на Европейския парламент.

Влиянието на Северната лига в Италия е на приливи и отливи. През годините партията се е коалирала с дясноцентристката „Форца Италия“ на Берлускони, била е част от лявоцентристки коалиции, а в края на 90-те се радва на кратък подем, преди отново да изчезне и да се завърне с поредното правителство на Берлускони. Един сериозен анализ не би бил достатъчен, за да проследи метаморфозите на политическото движение поради множеството завои в политическата идеология, където откриваме в различна степен федерализъм, национализъм, социален консерватизъм, либертарианство, екология и антицърковни настроения.

Матео Салвини, който днес често се появява с броеница с кръст в ръка, преобразява партията по свой вкус, след като поема лидерството през 2013 г. Северната лига първоначално възниква като партия защитница на проспериращия Север от бедния и алчен Юг, но Салвини решава, че има по-добър шанс да спечели популярност, ако поеме курс към по-националистическа реторика, която да включва цяла Италия. На последните избори подкрепата за преименуваната Лига продължава да идва основно от северните части на страната, макар и да постига известен напредък в Централна Италия.

Но времето е благодатно за евроскептицизма, противопоставянето на общите миграционни политики на ЕС и отказа от еврото – позиции, които Салвини присвоява за Лигата. С обещания за по-ранно пенсиониране, легализиране на проституцията и затопляне на отношенията с Кремъл, формулата, изглежда, дава резултат, защото на изборите през 2018 г. партията отбелязва изключителен успех, нареждайки се на трето място в Италия със 17,4% от гласовете.

Резултатът е добър, но не достатъчно; Матео Салвини е принуден да се коалира с Движение „5 звезди“, което е също против миграцията и за сближаване с Москва. По време на кампанията и изборите двете партии упорито отричаха възможността да управляват заедно, но неволята учи и резултатът е налице. „Звездите“ провеждат своя реформа през последните години и днес са амалгама от леви и десни идеологии, сред които популизъм, екология, евроскептицизъм и антиглобализъм. И спечелиха с обещание за универсален доход и замразяване на пенсионната възраст, което доведе до напрежение между Рим и Брюксел.

Италия преди и след изборите

Както и другаде в Европа и по света, появата на политически формации, наричащи себе си „антисистемни“, е резултат от сериозни икономически и социални трудности. Нивата на безработица в Италия са изключително високи – една трета от младите италианци са без работа, а дълговете на държавата са в размер на 2,13 трилиона евро.

Популисткото правителство не успява да пригоди програмата си към реалността. Според прогнозите Италия ще бъде страната с най-слаб икономически растеж в еврозоната в следващите две години. В началото на този месец икономиката ѝ изпадна в рецесия за трети път през последните десет години. Миграционната вълна от 2015–2016 г. продължава да разбунва духовете, макар Европейската програма за миграцията да постига значителен напредък в Италия.

Разкритията на L’Espresso идват на фона на вътрешнополитически скандал (разбира се, свързан с мигранти), както и на заяжданията с Франция, които доведоха до отзоваването на френския посланик и влошаване на дипломатическите отношения между двете страни.

Междувременно има заплаха коалицията да се срине под напрежението от вътрешните си противоречия, докато „5 звезди“ губят популярност за сметка на Лигата: на последните регионални избори „Звездите“ остават с едва 11% подкрепа – сериозен спад от миналогодишните 42%. И за никого не е тайна, че Капитана се оглежда за потенциални партньори… или се готви за потенциални избори.

Разкритията на L’Espresso идват в една така или иначе взривоопасна среда. Европа отправи поредното предупреждение към Италия относно високите дългове и лошите кредити и призова за фискална дисциплина. Опозицията настоява за обяснение от страна на Матео Салвини относно разкритията за руско финансиране на партията му – Лига. В същото време говорителят на вицепремиера заяви, че „няма да коментира научна фантастика“.

Както вече е доказал примерът на Марин Льо Пен, Русия има известен опит във финансирането на крайнодесни политически проекти в Европа. Предстои и публикуването на книга към журналистическия материал на L’Espresso, а сред вероятните последствия е властите в Италия да започнат и свое разследване.

С помощта на Русия или без, Европа тепърва ще се сблъска с Матео Салвини през май. Предстоят изключително важни за бъдещето на ЕС избори. За „популисткия интернационал“ на Льо Пен и Салвини пише френският седмичник L’Obs в обзорен материал, посветен на общата им стратегия. „Целта е да се създаде мащабна популистка група, към която да бъдат привлечени поляците, испанците, Виктор Орбан“, се твърди в статията. За да имат решаваща роля в бъдещето на ЕС, избраните популисти от цяла Европа трябва да се обединят в единна партия (т.нар. политическо семейство) в Европейския парламент. Понастоящем те са разделени между три големи групи и Лигата на Салвини се опитва да постигне съюз между различни евроскептични формации. Самият той потвърждава пред френските журналисти: „Целта ни е да управляваме с Марин Льо Пен.“

Според италианските журналисти от L’Espresso още през октомври Савоини казва, че иска „една нова Европа, близка до Русия“, която да постигне с помощта на Марин Льо Пен, Виктор Орбан, крайнодесните в Германия и други. Същевременно сложните проблеми, които докараха тези политически сили на власт, продължават да изглеждат труднорешими. Политиката на Салвини дотук показва, че популистите също не разполагат с лек. Следователно Унгария на Орбан и Италия на Салвини са макет на бъдещето на Европа, ако техните мечти се осъществят.

Заглавна снимка: Стопкадър от пресконференция в Москва от ноември 2016 г., на която Матео Салвини призовава за спиране на санкциите срещу Русия

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни