Две новини от 26 юли, четвъртък.

Първата: цирковете в управляващата коалиция продължават с побой между „Патриотите“, но премиерът Бойко Борисов увери, че тя е стабилна и партньорите са се договорили как да работят занапред. И втората, по-важна новина: лобистката поправка „Домусчиев“, която трябваше да обслужи него, Пеевски и други приватизатори, отпадна след вето на президента и нареждане на Борисов мнозинството да се съобрази с него.

Разбира се, гласуването в парламента мина в повечето издания като рутинно, очаквано, вече обявено и като цяло маловажно на фона на „грандиозния“ скандал: в стаята на парламентарната си група „Обединените патриоти“ нещо се сбутали. В скандала участвали Волен Сидеров („Атака“) и Валентин Касабов (НФСБ). Ден по-рано пък Касабов оспори лидерството на Сидеров в парламента и започна една размяна на най-долнопробни обиди. Така че ескалацията на напрежението, предвид патриотските характерови особености, изглеждаше съвсем логична, а физическото стълкновение – очаквано.

Някъде в цялата какофония, истерия и в крайна сметка трагикомична ситуация обаче бе забравен поводът за нея.

А той бе именно поправката „Домусчиев“, която парламентът отмени, а медиите предпочетоха да не се спират особено на нея.

Прокараните тихомълком и гласувани с парламентарен трик текстове създадоха напрежението в коалицията, като точно заради тях Валери Симеонов обвини колегите си във властта в лобизъм. После Волен Сидеров обяви Домусчиев и компания за истински родолюбци и… нататък вече е ясно. Всичко свърши с невидяно от никого бутане от стола, последвано от спешен коалиционен съвет. След него властта съобщи, че няма намерение да си ходи, че напреженията ще бъдат успокоени, че всички са доволни от договорката да си комуникират повече и по-добре.

Ето така в съзнанието на обикновения гражданин не остана признанието на ГЕРБ, че са гласували и приели лобистки текст, опрощаващ милиони левове на спорни бизнесмени.

Признание, което първо направи самият Борисов, разпореждайки на парламентарната си група да „оправят“ приетия на второ четене текст. Признание и на самата парламентарна група, която прие ветото, наложено от държавния глава Румен Радев.

И въпреки двете валидирания на съмнението, че мнозинството приема лобистки закони в полза на близки до себе си бизнесмени, в информационния поток остана само неприятното чувство, че в парламента се бият. Неясно по каква причина. Но масовото обобщение на широката публика вероятно гласи: „Защото са луди.“

Колкото до това – не, не са луди. Нито Волен Сидеров, нито Валентин Касабов. Нито Бойко Борисов е психиатър, който ги успокоява, когато те в пристъп се появят в кабинета му.

Просто „Патриотите“ създадоха кухненска свада, която да заглуши истинския скандал.

Пуснаха димката. Създадоха напрежение. Веднага дежурните коментатори напъплиха с прогнози как правителството се разпада. Нищо подобно – правителството си е екстра и както каза Каракачанов, „нека всички идат на море да хващат тен“.

Единственото, което не му е наред на правителството, е, че този път номерът не мина. Но ще измислят как да „оправят“ нещата наесен. Ако и тогава бъдат изловени в крачка, и тогава някой с някого ще се сбие или поне ще разкаже пред камерите, че се е сбил (защото сблъсъка Сидеров–Касабов така и никой не го е виждал).

В тоя ред на мисли да обобщим:

Новината на седмицата не е, че Сидеров и Касабов твърдят, че са се блъскали. Новината е, че Борисов призна, че ГЕРБ приема лобистки текстове.

Жалко, че потъна в патриотска истерия. А докато медиите позволяват подобни истерии да доминират над съществените съобщения, всички тези хора ще са възможни.

Заглавна снимка: © parliament.bg

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни