Командвана от президента, армия от политици от всички цветове е пред вратите на държавата на ГЕРБ. Даже троянски коне не са необходими – през стените вече се прехвърлят бойци. Няма съдбовна предопределеност в гътването от власт на партията на Бойко Борисов. Неизбежен епилог е след 11 години консумация и превръщането ѝ в клан.

Десет дни правителство на държавния глава – и 50 дни до изборите на 11 юли. ГЕРБ са в хорър филм, БСП правят копродукция, партията на Слави – нямо кино с надписи. ДПС са във водевил, „Демократична България“ – в уестърн. Продуцентите на тия филми няма да бъдат изписани във финалните надписи, а гражданите сме хем зрители, хем участници в масовките – и за каквото гласуваме, такова ще ни се даде. Българиадата ще продължи с ново коалиционно правителство без ГЕРБ, същественият за българските граждани въпрос е колко различно ще е от досегашния тип управление – и колко близко до развитите демокрации.

Метла, ББР, подслушвания

От древни времена е известно, че в битка всички се целят в пълководеца – убият ли го, останалите бягат или се предават.

За десетина дни назначеното от президента служебно правителство уволни заместник-министрите; директорите на НАП, на агенциите по горите и за инвестициите, на столични и областни дирекции на вътрешните работи и висши полицаи; областните управители; на път е да се раздели с шефовете на разузнаването и контраразузнаването, което ще е по-трудно, тъй като са с мандат.

Но освен че измете високите етажи на властта от кадри на ГЕРБ, част от боклука ще бъде публично изложен. Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви предстояща проверка на държавната Българска банка за развитие и дори извади наяве осем големи кредита за общо 946 млн. лв. и фирмите получателки. Позовавайки се на журналистически разследвания, Петков съобщи, че четири от тях имат „недиректна връзка“ с Делян Пеевски.

Пред БНР журналистът от в. „Капитал“ Николай Стоянов заяви, че първите сигнали за притеснително големи кредити са от 2014 г., около краха на Корпоративна търговска банка. След фалита на КТБ, използвана като „гара разпределителна“ за публични средства към определени фирми, нейните функции бяха поети от ББР. За целта бе променен и уставът ѝ, позволил кредити не само на малки и средни предприятия, както повелява пък Законът за Българската банка за развитие. През цялото това време Управление „Банков надзор“ на БНБ e проверявало ББР така, както проверяваше и КТБ – тоест преценявайки, че всичко е наред. Любимата практика на умрели лисици… Но сега очакваме резултатите от проверката на държавни одитори и Агенция „Държавна финансова инспекция“, които да разкрият например как така ББР отпуска 148 млн. лв. (най-големия кредит от осемте) на адвокат на Румен Гайтански – Вълка, за да купи една от пътностроителните му фирми.

Освен резултатите от ББР ще очакваме и обещаните от министъра на финансите Асен Василев проверки от НАП на фирми, получили 15 млрд. лв. публични средства през 2020 г. В петък следобед оглавеното от него министерство съобщи, че за периода от 2017 до 2020 г. НАП е отписала общо 10 млрд. лв. дългове. Финансовото ведомство оповести и списък на дружествата с над 50 млн. лв. отписани задължения.

Скандалите в българската политика не са особено разнообразни – корупция и незаконно подслушване от спецслужбите. Софийската градска прокуратура възложи на Националното бюро за контрол на СРС да извърши проверка в МВР, ДАНС и ГДБОП заради съобщеното от съпредседателя на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов, че неправомерно са използвани специални разузнавателни средства спрямо политици преди изборите на 4 април. Според Атанасов, шеф на контраразузнаването при кабинета на Иван Костов, незаконното подслушване на 32-ма души от опозицията е било извършвано от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и отделите за контратероризъм на ДАНС и ГДБОП. Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков публично заяви, че и служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван. Това е симптом на сериозно болна държавност.

Наред с куражлийските действия не закъсняха и медийните гафове – министърът на спорта Андрей Кузманов украси биографията си с медал, какъвто не е печелил. Но това е дреболия в сравнение с изявлението на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков: „Ако съм шеф на bTV, ще отстраня Биляна Гавазова и Златимир Йочев.“ В сутрешно интервю по частната национална телевизия Рашков така и не даде ясен отговор на настойчивите въпроси на двамата водещи кой му е препоръчал за шеф на кабинета Елена Фичерова-Караиванова. Тя е сред учредителите на партията на избягалия в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков. Също така е регистрирана, а после по нейно желание заличена от ЦИК като кандидат-депутат от „Българско лято“. Макар по-късно в телевизионното предаване „Алтернативата“ Рашков да съжали за думите си, впечатлението за непремерен натиск остана.

Не всичко върви гладко и с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Заради съпротивата на главния прокурор Иван Гешев и мнозинството във Висшия съдебен съвет той не успя да ги убеди, че анализът за спецправосъдието трябва да е готов до края на юни. ВСС реши, че срокът за изготвянето му ще е три месеца. Анализът е необходим заради идеите за закриване на специализираните съдилища и прокуратура.

Къде е Борисов? Търсят прекрасната госпожа Мата Хари…

Реваншизмът на служебния кабинет се стовари с такава титанична сила, че Борисов мина в нелегалност. От тази седмица е новината, че прокуратурата ще вика за обяснения всички споменати от бизнесмена Светослав Илчовски пред т.нар. Комисия за ревизия към 45-тия парламент, а това значи и „прекрасната госпожа“, известна като Мата Хари, заснела спящия лидер и златните кюлчета в чекмеджето му.

Минаха десетина дни, а бившият премиер дори не ни е помахал за поздрав от Банкя в пряка транслация на Sevda TV (както стана известен стриймингът на пиарката му Севделина Арнаудова). След като на 11 май извърши еднолични промени в партийното ръководство и любезно сдаде властта на служебния премиер Стефан Янев, Борисов заглъхна. (Постингите във Facebook не се броят.)

Вместо с прослава, след три мандата управление Бойко Борисов си отива ненавиждан от всички, а най-силно в този хор на омразата ще викат последните присъединили се – доскоро прислужвалите на ГЕРБ и момчетата му за поръчки. Впрочем някои от тях вече получиха постове при новите назначения в МВР и областните управи. Няма по-верни и по-ревностни от новопокръстените…

Бойко-Борисовият кумир Тодор Живков също бе изоставен от своите. Е, Борисов още не е изхвърлен от партията си, но вероятно и този ден не е далече. В ГЕРБ осъзнават, че човекът, на чийто гръб и личен рейтинг управляваха и разбогатяха, вече е бреме. И колкото и да са наведени пред него и бруталния му прагматизъм, ще се намери група на още по-прагматични технократи, която ще се отърве от лидера, за да запази шансове за включване във властова конфигурация – „пречистени“, а все същите.

След уволненията на местни полицейски шефове и областни управители ГЕРБ може да разчита само на кметовете си за изборите на 11 юли – 17 кметове на областни градове и десетки други в по-малките населени места. Но гневен и губещ почва под краката си, Борисов сгреши, понижавайки кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов – от постовете им на заместник-председатели на ГЕРБ. Замени ги с Томислав Дончев и Даниел Митов – последния изненадващо присъединил се към ГЕРБ броени месеци преди вота на 4 април. Евроатлантизмът на Митов, в който се кълнеше Борисов, номинирайки го за премиер в проектокабинета на ГЕРБ, не е обаче сред катализаторите за изборни резултати.

БСП за бой се стяга. Без Манолова в новата лява коалиция

В опит да поправи, доколкото е възможно, щетите от последните избори, на които получи близо половин милион гласа по-малко спрямо 2017 г., БСП свиква под знамената бивши съпартийци – Румен Петков и АБВ, Татяна Дончева и „Движение 21“, както и Георги Кадиев с неговата „Нормална държава“. Новината изпусна в ефира на bTV заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Тя свари неподготвена лидерката на „Изправи се.БГ“ и също бивша бесепарка Мая Манолова, която е част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ заедно с „Движение 21“ на Татяна Дончева и „Отровното трио“.

Новият съюз едва ли ще увеличи значително резултата на БСП на юлските избори – партиите, с които се съюзява, не са мощни откъм електорат. Но пък е от значение кумулативният ефект от новината за обединението, която би мобилизирала гласове вляво. Само че за тях се явява и друга конкуренция, макар и не така опасна – създадената от бившия премиер Жан Виденов „Лява алтернатива за чиста и свята република“. В нея влизат бивши депутати от БСП и „Атака“ и бивши министри в кабинета на Виденов – хора, известни освен с левичарството, и със симпатии към Москва. Естествен съюзник на „Лява алтернатива“ изглежда „Възраждане“ на Костадин Костадинов, чийто резултат на изборите на 4 април т.г. беше 2,45%, или 78 414 гласа. В същите ловни полета бродят обаче и партията „Русофили“ на Николай Малинов, а и новите стари „Обединени патриоти“ – ВМРО, НФСБ и „Воля“, изместила „Атака“. Защо не и „Българско лято“ на Васил Божков, която, освен корпоративен вот, със сигурност получи и гласове на неподкупни симпатизанти.

Няма ляво, няма дясно. Има ГЕРБ – и останалите срещу ГЕРБ

В доминираното от БСП бъдещо обединение Мая Манолова е нежелана. Причините са много – нейната хиперактивност и нескрити лидерски амбиции, довели до разрива с БСП, но също и рейтингът, който си спечели със социални каузи. „Изправи се! Мутри вън!“ също се оглежда за бъдещи партньорства. В коментар за обединението вляво от пресслужбата на Манолова повтарят Слави Трифонов, че не са нито леви, нито десни – „идеологически не сме се фиксирали вляво или вдясно, по-скоро бягаме от това“. И бившият депутат от „Атака“ проф. Станислав Стоилов определи формацията на Виденов, към която принадлежи, като „нито лява, нито дясна“.

Впрочем „няма ляво, няма дясно“ не е нова мантра, лансира я още преди пет години лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. Днес тя изкристализира до двата полюса – ГЕРБ и всички останали, заличавайки идеологическите граници, като в действителност обезличи партиите и ги сведе до флуидни мнозинства. Скоро ГЕРБ ще бъдат съборени, но възстановяването на държавността и правовата държава, намаляването на неравенствата и неизбежните реформи в социалното осигуряване, здравеопазването и енергетиката минават по различни пътища за всеки от „всички-срещу-ГЕРБ“.

Благодарение на първото интервю на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пред БНР разбрахме, че това е практична партия, а България трябва да е лоялен партньор на ЕС и НАТО.

Къде е ДПС? Неизкушено откъм коалиране, с относително константна избирателна маса, Движението също е част от лигата „Анти-ГЕРБ“. В Догановия елит са прагматици – така имат шансове да влияят на хода на реформите, ако не им отърват, и да включат проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост и особено в раздела „Зелена България“. Винаги ще намерят с кого да си партнират – в обединението на БСП например, освен с Корнелия Нинова, вече и с Румен Петков, който на „Позитано“ 20 държеше връзките с ДПС. Как това би се отразило на президентската кампания на Румен Радев, когото Нинова се принуди да подкрепи за втори мандат, а ДПС обяви още през януари, че няма да го направи? Може би от гледна точка на политическия прагматизъм не е добра идея да се цепят от „Анти-ГЕРБ“. Изглежда, че всички в лигата харесват Радев.

Що се отнася до Борисов, сбогуваме се с него. С държавата на ГЕРБ сбогуването ще е дълго и травматично.

Заглавна снимка: © Светла Енчева

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни