Служебният кабинет на Стефан Янев е на власт от едва 15-тина дни и ще контролира процесите в държавата поне още два месеца. Според Емилия Милчева той няма как да разреши наследените системни проблеми, но може да разцентрова кошмарното равновесие, установено по време на предходното управление на ГЕРБ. За двата ключови проблема, осветлени от временната власт досега – раздаваните от ББР кредити на крупни бизнес субекти и скандалите около службите за сигурност – прочетете в анализа ѝ „Втурнати към промяна“.


От 21 май т.г., след 11 дни на ескалиращи конфликти, между Газа и Израел спряха да летят ракети. Прекратяването на огъня бе договорено с посредничеството на Египет и ООН, както и с подкрепата на САЩ. Но примирие все още няма, а преговорите продължават и в този момент. Прочетете за предисторията и текущото развитие на ситуацията в анализа „Газа. Нищо не е свършило“ на Мирослав Зафиров, който работи в Йерусалим и е лично ангажиран в преговорния процес между „Хамас“ и Израел.


Светът беше шокиран от отвличането на граждански самолет и принудителното му приземяване в Беларус с помощта на изтребители, за да бъде арестуван опозиционен журналист. Но според Александър Малинов няма място за изненада, защото Лукашенко бе оставен да мутира до това, което наблюдаваме сега. Причините и изводите прочетете в статията „Как Западът си отгледа диктатура – и сега е длъжен да я прекрати“.


Но да се върнем към България с тема, която засяга сънародниците ни с двойно гражданство. През последните дни общинските администрации призовават хора с два паспорта да удостоверят с документ своето предполагаемо двойно гражданство. При това точно тези, които вече някак са декларирали този факт пред държавата. Марина Лякова проследява темата в материала си „Луксозните проблеми“ на двойните граждани.


„Отвъд картините. За живота и творчеството на Борис и Славка Деневи“ е изложба, която Зорница Христова признава, че е преживяла като литература. За задочното ѝ общуване с двамата творци и емоционалното въздействие, което разглеждането на изложбата в СБХ провокира у нея, тя разказва в текста си „Видимият характер“.


Във връзка с наближаващия празник на децата първоюнски са и новите препоръки за книги в редовната ни рубрика „По буквите“. Марин Бодаков този път се спира на следните подбрани заглавия: „Баба Дрямка“ от Йорданка Белева, най-новата стихосбирка на Мария Донева „Нетърпение в кутия“ и романа на Йосип Ости „Учител по любов“. А като редактор на последното заглавие Марин е успял и да попита Йосип Ости за любимите му детски книги.


🎙 И нека завършим тази седмица с нов епизод от поредицата „Чути под масата“, която е част от подкаста ни „Мястото“ с Николета Атанасова. В третия епизод, озаглавен „Завоят“, съдбата среща отново Въчко Хадживъчков и Борис Дрангов в разгара на бойните действия, но Въчко не успява да спаси своя командир.

Тази война променя обществата изцяло. До този момент в света и сред хората е имало някакъв ред, както в един организъм, но след Първата световна война нито тялото е тяло, нито мозъкът е мозък, а сърцето го няма.

Приятно четене и слушане!