С нападките си срещу журналисти от bTV Бойко Рашков влезе с фалстарт в ролята си на служебен министър на вътрешните работи и вицепремиер. А назначенията и уволненията на кадри в МВР, както и арестите на полицаи в Пловдив предизвикаха шум в системата и силен обществен отзвук. Междувременно след сигнал от съпредседателите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов, в четвъртък късно вечерта, министър Рашков потвърди информацията, че службите за сигурност са подслушвали политици около изборите на 4 април, в т.ч. и настоящия служебен премиер Стефан Янев, както и че в момента в ДАНС се унищожават материали. В петък Софийската градска прокуратура се самосезира и възложи проверка дали са извършвани нарушения по прилагането на специални разузнавателни средства в МВР, ДАНС или ГДБОП.

По тези теми Венелина Попова потърси ген. Атанасов за разговор. Юрист по образование, съдия, прокурор и адвокат, работил в системата на МВР, през 1997 г. става за кратко секретар на Вътрешното ведомство, а след това оглавява Национална служба „Сигурност“ (понастоящем ДАНС). Атанас Атанасов е депутат е в 40-тото, 43-тото и в последното 45-то Народно събрание.


Ситуацията в МВР и кадровите промени в него разбираемо привлякоха обществения и медийния интерес. Без прецедент ли е излизането в петмесечен отпуск на шефовете на ДАНС и на разузнаването и с този ход те не се ли обезглавиха сами?

Не бих искал да прозвучи грубо, но това е глупава постъпка. Ясно е, че ако служебното правителство, назначено от президента, иска да извърши кадрови промени в сектора за сигурност, то ще ги направи, независимо кой в какви отпуски е.

Било ли е някога МВР деполитизирано, като знаете как се назначават шефовете на всички нива в Министерството? И как ще коментирате арестите на полицаи в Пловдив?

По принцип в МВР трябва да бъдат извършени радикални кадрови промени, тъй като основната задача на служебния кабинет е да осигури честни и прозрачни избори. Но има информация, че много полицейски началници на последните избори действаха не като полицаи, а като партийни секретари на ГЕРБ и осигуряваха чадър над купувачите на гласове за бившите управляващи. Това на практика е осъществяване на организирана престъпна дейност. Ето защо тази информация трябва да бъде извадена от некорумпираните служители, да бъде оповестена и да се вземат мерки с кадрови промени, за да може на следващите парламентарни избори на 11 юли да бъдат пресечени каналите за купуване на гласове и за изкривяване на вота.

По отношение на акцията в Трето РПУ в Пловдив съм сигурен, че става въпрос за добре замислено, но лошо организирано съвместно мероприятие на прокуратурата и на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. С нея се прави опит да се предотврати уволнението на Стефан Банков – шеф на дирекцията и един от най-приближените от системата на МВР до прокуратурата и лично до Иван Гешев. И второ, в тази структура са вършени абсолютни безобразия, които сега се опитват да прикрият. Става дума за това, че в периода преди 4 април, когато бяха последните парламентарни избори, от „Вътрешна сигурност“ са използвали СРС спрямо политически лидери от опозицията на Борисов и на ГЕРБ и спрямо водачите на листи на различни партии. Какво общо има тази дирекция с политическите партии, едва ли някой може да Ви отговори. Но след назначаването на служебния кабинет в нея са унищожени тонове хартия от експлоатираните СРС. Така че операцията в Пловдив е набързо скалъпена, за да се афишира активност на „Вътрешна сигурност“ в борбата с корупцията и по този начин да се избегне отстраняване на ръководството ѝ.

Нима Бойко Рашков е толкова наивен, та да не заподозре истинската цел на акцията?

Вижте, министърът е опитен човек. Но аз давам публичност на тази информация като сигнал, за да се извърши проверка във „Вътрешна сигурност“ по отношение на кои политически лица от България тази структура на МВР е прилагала разузнавателни средства, с какви аргументи и с каква мотивация. Защото, пак казвам, тази дирекция е създадена да се бори с корупцията вътре в системата, а не да прилага разузнавателни средства спрямо цивилни лица. Проверката трябва да установи и на какво законно основание са унищожени материалите на хартия от използването на тези средства.

Неслучайно Ви попитах за т.нар. деполитизация в МВР, защото всички назначения на ключови места в системата са политически и винаги са били такива. А всички директори на областни дирекции на МВР се назначават с одобрението на кметовете…

Всяко правителство, включително и последното на Борисов, има такава процедура, при която премиерът издава заповед за разпределяне на функциите по управление между себе си и вицепремиерите във връзка със структурни звена от държавата, които не са пряко подчинени на някое министерство. А Борисов винаги е запазвал за себе си контрола върху службите за сигурност. Това, разбира се, не е лошо, защото министър-председателят трябва да е най-информираният човек в държавата. Но тук става дума за тежка злоупотреба с власт по отношение на кадруването и назначаването на хора на отговорни длъжности. Борисов пряко контролираше този процес от най-високите позиции до ниво началник на отдел, за да могат тези места да се заемат от хора, които са пряко лоялни на него и на управляващата партия. И през тях да бъдат възлагани политически поръчки за наблюдение, контрол, преследване и репресия на политическите противници.

Как можем да разчитаме на едно такова министерство, в което, от една страна, шефовете са политически назначения, а от друга, полицаи имат връзки с организираната престъпност? Само в Пловдив ли полицаи разпъват чадър над проституцията и търговията с наркотици? Самият факт, че пред съд се изправят хора заради една цигара с марихуана, но не и дилърите на дрога, не е ли достатъчно показателен?

Тази тема е много дълга, затова ще я обобщя така: трябва да има политическа воля за въвеждането на конкурсно начало при издигане в йерархията на МВР и в системата за сигурност. И сега има такива разпоредби в законодателството, но те не се спазват. И се имитират конкурси, като е предварително известно кой ще бъде назначен с посочване от най-високото място. Така беше досега в държавата на Борисов, но това трябва да бъде променено. Правителството трябва да организира тези процедури по избор на кадрите, а Народното събрание да упражнява парламентарен контрол.

Но да продължим темата. В навечерието сме на следващите парламентарни избори, след които трябва да бъде съставено мнозинство и да бъде избрано правителство, защото в противен случай парламентаризмът ще бъде компрометиран като система изобщо. Затова са големи очакванията към служебното правителство и пряко към вицепремиера Бойко Рашков във връзка с провеждането на прозрачни и честни избори. Аз изнасям тази информация, за да може да се върви към постигането на прозрачен изборен процес. Три звена в сектора за сигурност са използвали СРС спрямо политически лидери и водачи на листи, противници на режима на Бойко Борисов: Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, антитерористичното звено в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Дирекцията за борба с тероризма в ДАНС.

Тоест искате да кажете, че лидери на опозицията в България са третирани от властта като терористи?

Веднага ще Ви дам пример. Получава се публична информация, че се подготвя акцията в „Росенец“, дава се оценка, че тя има характер на терористична, защото има опасност за здравето и сигурността на това „крехко яйце“ в политиката – Ахмед Доган, и се разпорежда прилагането на СРС-та с цел да бъдат предотвратени сблъсъци и кръвопролития. Този пример показва как може да бъде аргументирано използването на тези средства. Ние в „Демократична България“ разполагаме с обилна информация за тежки злоупотреби със СРС-та от звената, които посочих. Ще е изключително полезно преди предстоящите избори обществото да научи с какви средства Борисов и кохортата му са крепили тази корумпирана власт.

Казаното от Вас в някаква степен обяснява защо някои от новите областни управители, които организират провеждането на изборите по места и отговарят за тях, са бивши МВР началници в страната. Трябва да кажем, че част от назначените областни управители също са политически свързани с други партии от статуквото.

Възможно е да е така, още повече че и президентът, и служебният министър-председател са хора на пагона, бивши военни, и имат психическа нагласа да разчитат на хора, които са били на военизирана служба. Надяваме се, че служебните министри, включително и Бойко Рашков, ще предприемат действия да освободят най-вече службите за сигурност от корумпирани лица, които са служили на бившия режим на Борисов по една или друга причина. Въпросът е обаче какви хора ще бъдат назначени на освободените позиции. От „Демократична България“ заявяваме, че не можем да подкрепим и да толерираме назначаването на хора, които са били служители на репресивния апарат на комунистическия режим, както и на хора, за които в миналото им има данни да са участвали в корупционни схеми. Специално за МВР до мен достига информация, че се подготвят за служебно издигане хора, за които има подобни компрометиращи данни, а някои от тях са били отстранени именно по такива причини. Ние ще следим много внимателно назначенията и ще реагираме остро, ако забележим подобни обстоятелства и факти.

Компрометира ли се сам публично министър Рашков с обяснението, че не е знаел подробности от биографията на Елена Фичерова, която назначи за началник на политическия си кабинет? Ако не е знаел, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков, най-малкото би трябвало да е прочел автобиографията ѝ, където със сигурност фигурира дисциплинарното ѝ уволнение от КПКОНПИ…

Изпитвам неудобство да коментирам това обстоятелство – не за друго, а защото г-н Рашков има дълъг опит в службите за сигурност и съм убеден, че преди да предприеме някакво кадрово решение, той проучва хората. Тоест аз мисля, че тези обстоятелства са му били известни. Но предстои да бъдат обявени допълнителни данни, от които да стане ясно, че самото уволнение на г-жа Фичерова се е случило, защото тя е била неудобна на предишната власт. Но ще видим.

Появи се и версията, че Славчо Марков, адвокатът на Васил Божков, е „топлата връзка“ между обявения за издирване бизнесмен и министър Рашков…

Самият г-н Рашков даде някакви обяснения как се е срещал преди 30 години в почивна станция във Велинград с Васил Божков. Но служебните министри трябва да бъдат много категорични и ясни, когато им се задават въпроси за връзки с олигарси и с политическото задкулисие. Защото нали самият президент, като създаваше това правителство, заяви, че неговата цел е да прекъсне всички връзки на политическото със задкулисието и олигарсите?

Според Вас само изпускане на нерви ли беше репликата на министър Рашков към журналистите от bTV, или е въпрос и на манталитет? А може би раздразнението му е породено и от осъзнаване на невъзможността му да разчисти, както той разбира, авгиевите обори в МВР?

Никой политик или дори човек, който за кратко се занимава с политическа дейност, няма право да се конфронтира с медийната среда, независимо от това, че тя може да е враждебна. Аз знам, дори и към този момент, че в България съществува медийна машина за обслужване на ГЕРБ, която се финансира с тази цел. Това е очевидно, знам и изданията, които се занимават с това. Но пряка конфронтация с журналисти никой не би трябвало да си позволява, защото това не е политическо поведение.

Вече се появяват първите социологически проучвания за нагласите в обществото преди следващите парламентарни избори. Очаквате ли партиите на протеста да получат повече подкрепа, за да съставят парламентарно мнозинство и да излъчат правителство?

От „Демократична България“ подготвяме платформа, която ще предложим след изборите на останалите от т.нар. партии на протеста за създаване на мнозинство в следващото Народно събрание и за съставянето на правителство. Надяваме се, че към 11 юли тези три политически сили ще получат по-голяма подкрепа, която ще стигне за формирането на мнозинство. Ако е необходимо, разбира се, ще бъде търсена и подкрепа от някоя от останалите политически сили извън ГЕРБ, защото създаване на правителство на промяната е задължително. В държавата трябва да бъдат извършени много промени след годините на застой по време на дългото управление на Борисов.

Заглавна снимка: Стопкадър от интервю с ген. Атанасов за BiT

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни