Когато всички в България, гласували и негласували, очакват Промяна от победителя в изборите, недопустимо е кандидатът за премиер да е бил министър в две бивши правителства. Не само от имиджова гледна точка, но и от тази на политическата логика е необходим нов човек, който да символизира тази промяна, да бъде неин флагман. Така както с енергичните си действия по вадене на скелети от управлението на ГЕРБ служебните министри Кирил Петков и Асен Василев станаха символи на чакана пермутация.

Но въпреки славата на най-успешното шоу в България, екипът на „Има такъв народ“, осъществил референдум с близо 3,5 милиона гласували български граждани, допусна грешка – лидерът на партията се показа по телевизията си и обяви номинациите за правителство. Твърде рано, още в първия ден след изборите на 11 юли, с познато лице за министър-председател – Николай Василев, министър от НДСВ в две правителства, в които ДПС е било неизменен партньор.

На четвъртия ден от промоцията Слави Трифонов съобщи във Facebook, че оттегля Василев с основния аргумент, че върху му се е изляла „огромна помия“ и „твърдения, които нямат нищо общо с истината“ – например, че е свързан с ДПС. Трифонов обеща скоро нова номинация за премиер и ревизиран състав на Министерския съвет, а също и ясно заяви, че ИТН не иска нови предсрочни избори и ще поеме своята отговорност да състави кабинет. Коалиции няма да има, следователно – и консултации по състава му, но от партията очакват подкрепа от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ за политиките, по които ще работи нероденото правителство. Това се разбра на пресконференция, дадена от неслучилия премиер и сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев, които са и в ръководството на ИТН.

Постмортем всички научихме каква визия е имал Василев за правителството и неговите политики, а беше най-добре да я чуем от него самия още при номинацията му за премиер. Пак след дъжд качулка, Василев отговори на въпросите за различни връзки чрез настоящия му бизнес за финансови консултации и управление на активи – с Моника Станишева, с Атанас Тилев (агент Румянцев от Държавна сигурност, близък на Царя, собственик на фалиралата Банка за земеделски кредит), чието публично дружество е управлявал, и др. В подготвената от него управленска програма приоритетите са близо триста, а не десетината, изброени от Слави Трифонов и предизвикали взрив от критики. Но нищо от това вече няма значение, защото следва друга номинация.

Кога, къде, кой ще я обяви – тези въпроси не получиха отговор. Може би защото политици, граждани, медии и анализатори грешим, очаквайки от ИТН да се държат „като политици“ – да носят ризи с дълги ръкави на пресконференции, пиари да пускат прессъобщения, лидерът да е дал няколко интервюта в големи медии, да обявят, че ще водят диалог с останалите сили на прогреса и ще имат консултации с тях, да не разсърдват медиите и да не обиждат журналистки, дори и да са нетърпими. А вчера Тошко Йорданов обясни и да не се гледа на тях като на политици – те са си сценаристи и журналисти, направили от зор партия. („От зор“, защото политиците пресякоха пътя на референдума им – б.а.)

Не-политиците обаче са първа политическа сила. И дори да не се движат по напътствията на пиари, които да ги унифицират с останалите, ще са герои в риалити, в което не само те са автори на сценария. При това – изправени пред нерешима задача, която университетският преподавател Георги Гочев обясни така в интервю за „Дневник“:

… как хем да си хъш, хем да си чорбаджия; хем да си в кръчмата, хем да си в институцията; хем да викаш „Смърт на тирана!“, хем да си в ролята на властта и на тирана.

Но и тези, които лозунгират за връщане на парламентаризма, в известна степен лицемерничат. Нито едно правителство не е било договаряно в парламента. Царят не познаваше повечето от депутатите на НДСВ, а един тесен кръг избра министрите. Дали в него са участвали и тези, които финансираха кампанията на НДСВ, за което години по-късно ни извести WikiLeaks – Васил Божков и Емил Кюлев, гадаем по косвени улики, като провеждани политики.

Управляващите лица на тройната коалиция бяха договорени също извън какъвто и да било парламентаризъм. И Борисов не познаваше по име всички свои депутати през 2009 г., но министерските постове бяха разпределени по-рано, а парламентарната група – просто известена. За делбата на министерски кресла между ГЕРБ и „Патриотите“ и за „концесиите“, осигурявани от Каракачанов и Сидеров, се носят легенди.

Гледат в една посока

Правителство, гласувано от 46-тия парламент, обаче ще има. Не само защото единствено ИТН и „Демократична България“ от шестте политически сили в него повишиха резултатите си спрямо изборите на 4 април, а всички останали загубиха. Умората в обществото е голяма, ресурсите за трети избори – изчерпани, а наказателният вот е неминуем. Хипотезата за завръщане на „изчегъртаните“ ГЕРБ и Борисов – реална.

Колкото и месеца да просъществува този кабинет, има поне три непосредствени задачи – да внесе най-сетне Националния план за възстановяване и устойчивост в Еврокомисията, за да получи България 780 млн. евро още тази година, да подготви бюджета за 2022 г. и да подготви и осигури здравната система за нова COVID вълна наесен, предвид факта, че у нас са ваксинирани не повече от 15% от населението. Да прибавим и Зелената сделка, или по-скоро как да бъдат преструктурирана въглищната индустрия в България и съпътстващите дейности, които ще бъдат засегнати от нея.

Освен това новото правителство и 46-тият парламент трябва да решат дали да потвърдят решението на служебния кабинет, с което той присъедини България към други 129 държави в света, подкрепили минимален корпоративен данък върху печалбата от поне 15%. Това стана в началото на юли под домакинството на ОИСР, но за да стане и задължение на мултинационалните компании, ще е необходим закон, който ЕС да приеме – най-вероятно по време на френското председателство в началото на 2022 г. Ще е нужно и ратифициране от националните парламенти на страните членки.

Въпреки хапливите забележки – „не можем да сменим джипката с кабеларка“ на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и отговора на Тошко Йорданов, че „умният човек трябва много да внимава какво говори“ – и двете страни държат отворена вратата за преговори. След пресконференцията на сценаристите в петък, Иванов публикува във Facebook пост, в който припомни кои са основните приоритети за ДБ и завърши:

След свикване на Народното събрание ще започнем консултации във формат парламентарни групи за установяване дали има политически сили, готови да работят за тези приоритети, и спрямо това ще оценяваме готовността си да подкрепим едно или друго предложение за управление и формата на такава подкрепа от наша страна. Вярваме в професионалния и добре структуриран политически диалог.

Тошко Йорданов пък съобщи, че макар и да не търсят коалиция, гледат в една посока с „Демократична България“ – и не се отказват от правосъдна реформа и смяна на модела в прокуратурата, като за последния настояват главният прокурор да се избира от народа.

От „Изправи се! Мутри вън!“ също са готови. Всъщност винаги са били, макар адв. Николай Хаджигенов да е твърде рязък в отношението си към Слави Трифонов. „Отказваме да участваме във Фейсбук република“, заяви той по БНР след първия проектокабинет. Но сега Мая Манолова избухна екстатично:

Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред, какъвто хората очакват. И с персонален състав, приемлив за широката общественост. Браво, Слави! Днес не беше добър ден за Борисов.

След като само за три месеца и половина извървя пътя от „осанна“ до „разпни го“, ИТН ще се опита да управлява. След като отхвърлиха първия проект за кабинет, от БСП също се надяват да се доберат до властта, в случай че се сбъднат трите „ако“: 1) ИТН не събере подкрепа, 2) ГЕРБ върне мандата и 3) президентът връчи на тях третия мандат. Какво, че от ДБ ги делят по-малко от процент, все пак са трети. Особено настойчив е Георги Кадиев от „Нормална държава“, част от „широката коалиция вляво“ на Нинова, който смята, че кабинет на ИТН няма да мине, и говори за коалиционно споразумение с ДБ и обединението на Манолова.

Един безалтернативен Радев?

Президентът Румен Радев вече обяви, че свиква 46-тото Народно събрание на 21 юли и после ще даде първия мандат за съставяне на правителство. В началото на август вече ще знаем дали новото правителство на Трифонов ще се е заклело – или ни очакват нови предсрочни избори и управление на служебен кабинет с действащ до президентските избори парламент.

При акламациите за служебния кабинет, в т.ч. и предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ да бъде назначен за редовен, като че ли Румен Радев е безалтернативен за втори мандат. Президентската институция изглежда като символ на стабилност насред цялата тая патаклама. А след като Трифонов обяви оттеглянето на Николай Василев като премиер и ревизия на кабинета си, Радев публично го поздрави:

Искам да поздравя „Има такъв народ“ с изборната победа. Това, което направиха вчера, всъщност е отваряне на вратата към диалог, към намиране на консенсус за проблемите на българската политическа система.

И всички погледи отново са вперени в екрана на 7/8 TV.

В последните години свикнахме да виждаме нечия дебела сянка зад всяко правителство. Но истината е, че зад всяка политическа сила има бизнес кръгове, които я финансират и предпоставят нейни действия – или бездействия. Понякога те са преплетени с интереси на други държави.

(Констатациите на Центъра за изследване на демокрацията за Западните Балкани са в сила и за България: „През последното десетилетие Кремъл неизменно оказва натиск върху тези държави чрез пълния набор инструменти в наръчника си за използване на остра сила – от икономическа зависимост вследствие корупция и завладяване на държавата, през координирани политически и медийни кампании за дезинформация, до операции на службите за сигурност.“)

Политиките, които ще представи новият проектокабинет на ИТН и особено номинираният за премиер, ще отговорят на много от тези въпроси. Любопитни подробности изскочиха от пресконференцията на сценаристите и Николай Василев. Предвид спекулациите, че те са предложили места в правителството на Кирил Петков и Асен Василев, Тошко Йорданов обясни, че министърът на финансите не се е съгласил с креслото на вицепремиер по европейските фондове или министър на екологията.

„Той обясни, че неговата основна цел е спирането на мръсните пари, и ние дори му предложихме дирекцията (финансовото разузнаване – б.а.) да излезе от ДАНС и да мине на негово директно подчинение, но той не прие“, каза Йорданов. В интервю, дадено пред „Дневник“ веднага след пресконференцията на ИТН, Асен Василев заяви, че „разликата беше във фокуса – дали това трябва да е основната задача, или да се прави между другото“.

Става ясно, че е имало и разногласия по темата за членството в еврозоната, на което Николай Василев е голям привърженик. Служебният министър на финансите обаче е по-скоро сдържан и заявява, че „един редовен кабинет трябва да проведе широк обществен дебат, за да разберат хората какво означава, да потвърдим избора си, да няма страхове и притеснения и обществото да вземе информирано решение“.

Двамата се разминават и във възгледите си за необходимостта от актуализация на бюджета – Николай Василев смята, че от такава няма нужда, докато Асен Василев е на противното мнение. Разминават се и в позициите си за глобалния данък за големите корпорации, тъй като бившият кандидат-премиер на ИТН смята, че не е работа на служебното правителство да взема решения относно данъчната политика. Възразявайки, Асен Василев коментира, че тази позиция не е обвързваща. Засега още не е известно дали следващият кабинет на Слави Трифонов ще застъпи политиките, обявени от Николай Василев.

Днес е българската политическа жътва, каза президентът. Но Караджата умря.

Заглавна снимка: Стопкадър от концерта на Слави Трифонов и „Ку-Ку Бенд“ „Има такъв народ“ през юни 2017 г.

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни