В българския парламент несъмнено, задължително и по подразбиране се гласува по съвест. Кой колкото има, но го прави съвестно. И дори когато се създава прецедент, за който няма смислено обяснение пред гражданите. Освен клишето за „националната сигурност“, с което може да бъде оправдано всичко – от политическа услуга до лобистки закон. Важното е по кой критерий се мери – по партийния или общочовешкия. Защото „онова, което по общочовешкия критерий е израз на високи нравствени качества, често пъти по партийния критерий бива наричано подлост, мерзост или предателство“, както бе написал Георги Марков в едно свое есе. И обратното.

Ще гласувам по съвест и никой по никакъв начин не е оказал някакъв рекет, за да сложа подписа си и да гласувам днес [8 март – б.а.] за законопроекта за вероизповеданията“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ той е вносител на промените, с които се дава данъчна амнистия за натрупани до 31 декември 2018 г. публични задължения на вероизповеданията. Промените бяха одобрени в петък от парламента с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Нито Цветанов, нито Карадайъ обаче се яви на трибуната в пленарната зала, за да изчете мотивите към законопроекта. Впрочем Цветанов поиска прегласуване, тъй като системата отчела неговия глас като „против“, макар да гласувал „за“.

В действителност става въпрос за мюсюлманското вероизповедание, въпреки че в мотивите към законопроекта не е изрично упоменат размерът на всички натрупани задължения към хазната на регистрираните у нас вероизповедания. „Клуб Z“ съобщи, че по данни на Националната агенция по приходите (НАП) сумата е 8 447 785,20 лв. На заседание на парламентарната Комисия по вероизповеданията от Министерството на финансите обявиха по-ниска сума – 8,2 млн. лв., за шест регистрирани вероизповедания. Пред няколко медии главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик огласи сумата на техните дългове – 8,109 млн. лв., тоест данъчната амнистия де факто и де юре се налага заради тях. Всички тези факти обаче станаха известни в навечерието на обсъждането в пленарната зала, а процеса катализираха изявленията на Корнелия Нинова, че най-големите дългове от тези, които предстои да бъдат опростени, са на мюсюлманското вероизповедание.

Не може да има данъчна амнистия, без парламентаристите да оповестят размера на опростените дългове, които в случая не са проблем за установяване. Дори и в Русия, когато бе обявена данъчна амнистия в края на декември 2017 г., Министерството на финансите съобщи прогнозна сума за отписване на 150 млрд. рубли, а впоследствие – на окончателно удовлетворените претенции на граждани и еднолични търговци за 184 млрд. рубли. Процедурата за опрощаване на публични задължения на физически лица, която е в правомощията на Президентството, също е свързана с цифри. Но ГЕРБ и ДПС доказаха, не за първи път, че сговорът на тъмно е по-силен от демократичните механизми.

Бартерът „ти на мене, аз на тебе“

Лидерката на БСП Корнелия Нинова използва случая, за да ни го посочи. Не че е новина, предвид заедността за медийния закон например, който вреди на независимите медии, и омертата „Пеевски“, и много други закони и действия – като облагодетелствани от бюджетната щедрост на властта общини на ДПС. Стоян Мирчев, един от депутатите от левицата, заяви, че „ДПС са най-силният и здраво стоящ коалиционен партньор на ГЕРБ“. Социалистите бойкотират работата на Народното събрание от близо месец в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс. От ДПС побързаха да отвърнат, че за да компенсират намалените си депутатски възнаграждения, от БСП се редят всяка седмица за командировъчни в парламента.

Все пак може и да се намери гласуване, което да върне БСП в парламента. Предстои в края на март или началото на април да влезе процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“. Макар БСП и ГЕРБ да нямат различия относно рестарта на Втора атомна, както и по другите руски енергийни проекти, може пък да има какво да кажат за един или друг кандидат.

Що се отнася до ГЕРБ… От предишния парламент, когато управляваха заедно с Реформаторския блок, АБВ и „Патриотите , ГЕРБ имат удобен термин, който оправдава политическата безпринципност и всеядност в името на постигане на политически сделки – т.нар. „плаващи“ или „динамични“ мнозинства. Това означава, че ако коалиционните партньори не ѝ свършат работа, партия ГЕРБ ще се съюзи с когото може, за да постигне каквото иска. На тази платформа се качват и БСП – особено когато е нужно да се подкрепят енергийни проекти, подсилващи зависимостта от Русия, или да се сформира Висш съдебен съвет.

Историята на политическите бартери е дълга – и рано или късно всички стават видими. Затова и опитите на Цветанов да ни убеди, че няма дългосрочен бартер с ДПС, част от който е и „опраскването“ на Изборния кодекс срещу опрощаване на публични задължения на мюсюлманското вероизповедание, са неубедително „красноречие“.

На припомнените от ГЕРБ и ДПС заседания на Консултативния съвет по национална сигурност при президента през май 2017 г. и април 2018 г., на последното от които бе решено регистрираните вероизповедания да минат на държавна издръжка, не стана дума за данъчна амнистия. За необходимостта от нея инициаторите ѝ разбраха през януари. Причината – законовите промени, осигуряващи заплатите на духовниците от регистрираните вероизповедания, влязоха в сила, но поради действията на частни съдебни изпълнители срещу Главното мюфтийство заради неплатени публични задължения, бюджетните трансфери трябваше да отидат за покриването им, вместо за заплати на 600-те имами.

Това е поредното доказателство, че ситуацията не е проучена и изяснена от фактологична и правна гледна точка, а законопроектът е внесен ad hoc.

Терминологията и методите на (някогашните) служби

Религията е част от културната идентичност, свързана е и с поддържането на етническото самосъзнание. И ДПС се възползва от това в опитите си за контрол над българските мюсюлмани. Въпреки че, както отбелязва Румен Аврамов в своя уникален труд Икономика на „възродителния процес“ (Център за академични изследвания, 2016), „въпросната партия всъщност развива докрай пороците на българския политически живот и се използва (или е била замислена) като инструмент на етнически българската олигархия“.

За да оправдаят услугата за ДПС, в ход са пуснати обичайните заклинания, извадени от апарата на едни уж бивши служби, за да създават усещане за опасност, плашат с автономии и предизвикват антимюсюлманска реторика. Заклинанията са добре известни и гравитират около „национална сигурност“ и „етнически мир“, които молците скоро няма да изядат. (Така както още не са изяли митовете за баснословните суми, теглени от ДСК от българските турци при изселването им през 1989 г., но както пише Аврамов, „зловиждането на парите на другите е добре известна черта на националния характер“.)

Цветанов призова „БСП да не се заиграват с етническия мир“. Финансовият министър Владислав Горанов: „Целта е да се намалят възможните влияния на външни разузнавателни служби върху отделни вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословни влияния върху процесите в нашето общество.“ Борислав Цеков, член на Правния съвет на президента Радев: „Опрощаването на задълженията е въпрос от значение за суверенитета и националната сигурност.“

В тази драматизация „Обединените патриоти“ се оказаха излишни. В реда на нещата и на политическата си идентичност те възразиха срещу амнистията. Намериха се и разумни аргументи. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че въпросните 8 милиона задължения на мюсюлманското вероизповедание „са напълно във възможностите на ДПС и кръговете от фирми да си ги осигурят и заплатят“. „Нека да не забравяме, че в изминалите 30 години от най-новата история на България, партията, която в най-голяма степен осребри своето присъствие в политиката, беше ДПС“, каза той, призовавайки коалиционните си партньори да не се връзват на тая въдица, защото утре ще има нови искания.

От ВМРО извадиха и други аргументи в полза на фаворизирането на едно вероизповедание, припомняйки факта, че столичното общинско дружество „Софийски имоти“ е продало на Главното мюфтийство сграда, дарена от българския предприемач Димитър Станишев и съпругата му Луиза за българчета от Западните покрайнини, и така не е спазена волята на дарителите. А депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски така и не разбра колко прав беше, казвайки: „Колеги мюсюлмани, този прецедент, който създаваме, не помага точно на мюсюлманите…“

Точно така, г-н Гърневски, помага на ДПС. В стила на либерализма може просто да кажем, че ДПС са… флуидни.

Заглавна снимка: „Ако сега разкрием нашето тактическо поведение, ГЕРБ ще си направят свое тактическо поведение на база нашето“ – коментар на Мустафа Карадайъ от септември 2018 г.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни