В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

Да пие една студена вода Нено Димов за министерския пост и изобщо за всякакви постове оттук нататък. Каквото беше – беше. Двайсет и три години в политиката си е доходно занятие, но идва ден, в който се налага да си намериш добър адвокат, да му плащаш добри хонорари и да чакаш. Едва ли е проблем. Всички обвинени български министри си намират добри адвокати. Знаем, че в един хубав момент всичко това ще свърши, обвинението ще се издъни в съда, Димов ще бъде оправдан, както и другите преди него.

Но днес арестът на екоминистъра се отбелязва с акцента, че е „първият действащ министър, преспал в ареста“. За 30 години Преход са ни управлявали чисти, неподкупни и принципни люде!

С тези темпове след още 30 години може и да има действащ министър/политик с присъда.

А дали няма да е по-скоро? Стига прокуратурата да успее да докаже повдигнатото на Нено Димов обвинение за умишлена безстопанственост в качеството му на длъжностно лице. Позволил е подаването на вода за промишлени нужди към „Топлофикация“ и „Стомана Перник“, въпреки че пернишкото ВиК дружество многократно е предупреждавало за намаляването на обема на язовир „Студена“. Язовирът се стопанисва от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и информация за нивото му постъпва там. Предмет на прокурорската проверка е и ремонтът на стената. „От събраните 48 тома доказателства считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Въдворяване в Перник

До момента на доказване на това обвинение и последваща присъда (може би) язовир „Студена“, единственият източник на питейна вода за близо 82 000 души от Перник, Батановци и 17 села, ще се напълни и хората ще забравят ада, в който живеят днес. Имаш ли болен на легло у дома или бебе, или се връщаш скапан от работа и искаш душ, или си бременна и често повръщаш – трябва ти вода, а в Перник я няма. Тоалетните миришат, в кухните се настила смрад. И никакви мерки няма да помогнат, ако зимата е суха и няма валежи, а 70% от водата от почти пресъхналия язовир така и не стига до хората, защото се губи по старата мрежа. А сега си представете, че това трае 6 месеца, колкото в най-добрия случай ще е кризата в Перник.

Какво може да е наказанието за това? Едно-единствено: да изпратят отговорните – така и така друго възмездие няма да има –

да споделят бремето на перничани.

Освен Димов да бъде въдворена и отстранената заради водната криза областна управителка на Перник и бивша депутатка от ГЕРБ Ирена Соколова, също и бившият вече управител на ВиК Иван Витанов. И да не се подминават и отговорни служители от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. А може би цялото правителство трябва да бъде преместено в Перник заради безочието и пренебрежението към обикновените потребности на хората.

Този път няма да стане с кръвопускане

Борисов трудно ще потуши напрежението с прокурорски акции, арести и отстранени министри. Това не ти е „Апартаментгейт“, нито аферата с продавачите на българско гражданство в Държавната агенция за българите в чужбина, нито подслоненият от добросърдечен кръстник в луксозен комплекс министър на финансите Владислав Горанов, нито дори КТБ, която ни иззе 4 милиарда… В тези случаи кризите стихнаха с отстраняването на лицата – или с проверки „на трупчета“ и проточили се дела за лицата. Журналистите вече ги преброиха – една трета от третото правителство на Бойко Борисов.

Но при кризата в Перник хората страдат месеци наред и ще продължат. Това не е някакво село, а многохиляден областен град, твърде близо до столицата. Следователно социалното напрежение няма как да се скрие и остава високо, защото проблемът не е отстранен. Димов ще излезе от ареста, ще напусне министерския пост, ще дойде друг – или друга. А проблемът с водата на Перник и на други места няма да бъде решен.

Няма да бъдат изчистени и камарите боклуци, струпани на незаконни площадки на много места в България,

пристигнали по незнайни канали и с неясно съдържание от Африка и Италия. Заради складираните 50 тона тонер касети – отпадъци от Италия, на терен във Враца, който не е лицензиран за целта, собственикът ще бъде наказан само с глоба. Контролът над бизнеса с отпадъци е в ръцете на няколко души в България и властта не смята да им разваля рахатлъка. Въпреки че главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС да проверят всички „притежатели на отпадъци в страната“. Тази седмица Гешев е в своя апогей – разпореди се и за специален надзор върху разследванията на „къщите за гости“, както и за водната криза в Перник.

Което не значи нищо. Освен че е енергичен и също като Сотир Цацаров има уклон към театрални акции, дори още по-голям. Лично Гешев като заместник главен прокурор проследи следствените действия при ареста на една кметица и заместничката ѝ, държани часове наред с белезници пред Спортната палата. А сега продължава с „министър, спал в ареста“, прибран преди това от работното си място с прокурорска кола.

Системите дават накъсо

Голямата беда е, че след 10 години липса на реформи системите в България дават накъсо и екстрените мерки не могат да се справят с имплозиите. Дори могат да създадат нови. Кризисната ситуация в Перник е проява на системен проблем във ВиК сектора; протестите на медицинските специалисти – на системно нерешените проблеми в здравеопазването; обидните пенсии и компрометираният „втори стълб“ – на забатачената пенсионна система; неефективното правосъдие и тежката корупция – на липсата на върховенство на правото; бюрокрацията и диктатът на „гишетата“ – на отсъствието на електронно правителство.

По данни от обявения тази седмица здравен профил на България, подготвен от Еврокомисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие,

най-бедната държава в ЕС отново е рекордьор

по доплащане за здравеопазване, с най-ниска продължителност на живота, с най-висока сърдечносъдова смъртност и най-голям брой болнични легла на глава от населението след Германия. Който и да дойде на власт след Бойко Борисов, нито една от реформите не може да остане „на трупчета“, като прокурорските проверки, защото самите системи изключват и стават опасни за гражданите.

В същото време БСП, която пропиля шанса за реформи по време на управлението си, внася вот на недоверие заради водната криза, който няма намерение да оттегли въпреки оставката на Димов и проверките, които от другата седмица ще извършат МВР и ДАНС на всички ВиК оператори в страната.

А ДПС празнува юбилей – 30 години в българската политика.

На сайта си партията публикува „10 следи, които ДПС остави в Прехода“, а в тях името на един от основателите, днес почетен председател – Ахмед Доган, се споменава по-често от това на ДПС. Номер 9 е единствената „следа“, в която почетният председател е „пропуснат“. Тя гласи как за 30 години ДПС се е наложило като „абсолютен коректив на властта“, а депесарският шут стряскал „всяко правителство, което излизаше от вектора на националните интереси – от Филип Димитров, през Иван Костов и Сергей Станишев“.

Явно по координатната система на ДПС Борисов държи правилния вектор.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни