Добре, опровергаха руснаците, че анонсираното от Борисов разбирателство между него и Путин не е баш разбирателство. Стана ясно, че може и да има „разклонение“ на „Турски поток“ към България, но на каква цена, е мистерия. Всъщност не е никаква загадка. Струва колкото една АЕЦ „Белене“. В тоя смисъл може да се тълкува и днешната изява на енергийната министърка Теменужка Петкова: „Отпишем ли АЕЦ „Белене“ – отписваме НЕК.“

Разбира се, след мощната коалиция между ГЕРБ и ДПС по щенията на Пеевски за КТБ може да очакваме и мощна коалиция между ГЕРБ и БСП по щенията на Путин. Пък иначе нека Нинова да си обяснява, че Борисов не се бил извинил достатъчно на народа, а Цветанов да пояснява, че премиерът поискал прошка в Кремъл за непрозрачното управление на БСП в казуса „Южен поток“.

В тоя смисъл, народните представители ще застраховат живота си на стойност 50 000 лв. Интересен е въпросът за колко се презастраховат срещу съвест, колкото и клиширано да звучи подобно питане.

А ако не беше преждевременно прекратената визита на Борисов в Москва, днес в България щеше да има скандал. Гигантският скандал е, че по инициатива на Патриотичния фронт Общинският съвет в Стара Загора смени турско-арабските имена на 838 местности. Съобщението дойде от ВМРО. Решението е прието с 39 гласа за, 2 гласа против и 4 гласа въздържал се. Против са били единствено съветниците от ДПС. От публикувания списък на сайта на Общината се вижда, че ако имената на местностите съдържат думи като баир, бунар, кория, те са сменени съответно с рид, кладенец, горичка. Местността Чаплака вече ще се казва Голото, Халваджи бунар – Халваджийски кладенец, Калпазан баир – Ялов рид, Бейска кория – Чорбаджийска гора, Ахмед баир – Антонов рид.

След тази българщина вероятно трябва да се очаква масово преименуване на видни политици именно от „Патриотите“. Как ли ще си смени името Каракачанов? Или господин Сиди? Или пък евродепутатът Джамбазки? А защо не и самият Сидеров – с тази гръцка фамилия.

Иначе, Православната църква у нас продължава да има убийствени гледища. Ето например варненският митрополит Йоан е обявил война на кремирането. Според духовника практиката на кремиране не е в съответствие с православната традиция. Йоан дори изтъква, че кремирането е въведено в Европа от нацистите. За редицата ченгета сред колегите си не каза нищо. Но пък тяхната практика е въведена от Москва и очевидно е допустима…

И още: вътрешният министър Валентин Радев се оказа „алармиран“ във Facebook, че КАТ в София е „тотал щета“. Стана ясно, че той не е и подозирал тая работа. Та отишъл Радев на проверка и… абе, не било толкова лошо. Имало нужда само от нови климатици. Разбира се, на КАТ само климатиците са им проблемът. Не е корупцията, а това, че на корумпираните вероятно им е горещо, пък иде лято.

И още вести от „родната полиция“. Месеци след като беше установено, че има пропуск в граничния режим на летището в София, все още в МВР не са решили какво наказание да наложат на провинилите се служители. До момента две различни служби са направили проверка по случая, при който над 40 души от полет от Париж до София бяха допуснати да преминат без задължителната гранична и паспортна проверка. Изводът на двете служи бил различен и затова Радев още умувал, ако този глагол, разбира се, е най-подходящ за случая. Най-много и на Граничната полиция да смени климатиците. Защото вече стана ясно: когато нещо е тотал щета, се поправя именно с охлаждане.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни