Другарки и другари, всичко е стабилно. Путин ни прости, след като не изгонихме руски дипломати, както направи Европа (макар че този случай не бил коментиран на срещата му с Борисов с днес). Абе, главното е, че ни прости. Ето, и „Турски поток“ завива към България, и… „Русия е готова да се върне към реализирането на проекта за АЕЦ „Белене“ при пазарни условия, ако той бъде възобновен от българска страна“. Радост и пълна енергийна независимост!

А когато независимостта е истинска – съдът може да разобличава. Всички останали институции. Такъв е казусът с решението на Върховния касационен съд да поиска обявяването за противоконституционно на обратното действие на т.нар. закон „Пеевски“ за КТБ. Нормативният акт в крайна сметка стигна до конституционните съдии, въпреки че нито президентът Румен Радев, нито опозиционната БСП се решиха да го атакуват – според изявени юристи като например бившия премиер проф. Огнян Герджиков той е отчетливо противоконституционен. Текстовете бяха приети с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които като един се спуснаха да защитават вижданията на Делян Пеевски и ДПС.

Експертите на ЮНЕСКО са наясно с опасностите пред Националния парк „Пирин“ и потвърждават опасенията на българските природозащитни организации относно измененията в Плана за управление на парка, които се правят без екооценки, стана ясно още днес. Разбира се, винаги може да изберете да вярвате на Нено Димов, че всичко е точно. Като не подлагаме на съмнение думите на премиера Борисов, че зад „Юлен“ стои Цеко Минев. Ами да – за Цеко всичко е точно. За Пирин – не.

И още: българинът харесва демокрацията, но по незрял и нерационален начин. Това е един от основните изводи за България от мащабното Европейско изследване на ценностите (European Values Study), което се провежда веднъж на 9 години от 1981 г. насам. За десет години двойно са се увеличили българите, които харесват демокрацията. Същевременно анализаторите отбелязват, че сънародниците ни харесват да бъдат управлявани със здрава ръка и не вярват в институциите на демокрацията, в която инак се кълнат. И най-важното – българинът не е бунтар и не вярва в революции. Но, да, харесва му да бъде свободен, без да понася рисковете от свободата и без да се бори за нея. Отлична нация!

И ако за друго не е прав Румен Радев, безпощадно е прав в едно: „Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя му, който трябва да го контролира.“ Единственото, за което не си дава сметка президентът, е, че той е продукт на същата тази политическа система. Което е комично по особен начин. И съвсем иронично за нас.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни