Премиерът Бойко Борисов отбеляза хеттрик във футболен мач в Стара Загора. Удивителни кадри разпространиха спортните медии. Например: тръгне министър-председателят да бие дузпа – вратарят пада в другата посока. Подадат на премиера топката и защитникът, дето е на пет метра от него, пада от само себе си, така че управленецът победоносно да уцели вратата. Прекрасни спортни победи. Истинска метафора на управлението: кофти изиграна сценка на подчинението. Да видим дали утре в Москва няма да станем свидетели на същото разиграване, но в ролята на защитника да е Борисов…

И още от деня: председателят на ВКС Лозан Панов съобщи, че „съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт е неограничено“. Всъщност съдията разобличи голяма част от магистратите също като статисти от мач на „Бистришките тигри“. Следва ли нещо от това? Не, точно както не последва и от „ne go priehme“.

Управлението очевидно си представя, че държавата съвсем трябва да заприлича на футболна среща с участието на Борисов. Според предложените от премиера и ДАНС промени в Правилника за прилагане на Закона за Агенцията, публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg, тайни агенти на ДАНС ще бъдат внедрявани в институции, фондации и фирми без знанието на ръководствата им. Агентите ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, одитори, художници, счетоводители, архитекти и други свободни професии. Освен това ще могат да вербуват свои „колеги“, които вече са на щат в съответните фирми или институции. Отлично – и бизнесът да пада артистично, когато Борисов получи топката.

И още: Министерският съвет оттегли във вторник искането си до Европейската комисия за независим анализ на българското административно правораздаване и работата на Върховния административен съд. Така остава единствено поканата за Съдебния инспекторат, а наследството на бившия председател на ВАС Георги Колев няма да бъде подложено на външна проверка. Защото ако проверката е външна… никой няма да припада театрално като пред „Бистришките тигри“.

Впрочем българите са с най-много просрочени задължения по заеми и сметки в ЕС след гърците, сочи статистика на Евростат за 2016 г. Подобно проучване се прави веднъж на 8 години. През 2016 г. 10,4% от населението на ЕС е било изпаднало в просрочие по ипотека, наем или месечни битови сметки. Тоест всеки десети европеец е имал отложени задължения, сочат данните. Към същия момент делът на тези хора в България е бил 34,2%. По-лошо е било положението единствено в Гърция, където близо половината от населението – 47,9%, е имало просрочия. Но всичко е точно, стабилно и премиерът отбелязва голове…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни