Добре че папата погали по главата нашия премиер и добре че финалът на Шампионската лига мина, та преди да иде в Кремъл, да обърне внимание и на България. Защото истината е, че тревожно занемари любимото си управленско действие – инспекцията – покрай ангажиментите си, свързани със стабилността.

Но ето – в първия ден от новата седмица Борисов намери време да се разходи до Пловдив, където инспектира болница, а след това и строеж на път. Обичайното му занимание премина и по обичайния начин – самопохвали се колко е построил, оплака се, че БСП му пречат, и съвсем очаквано не каза нищо за предстоящата си визита в Москва. „Мислите ли, че ще ви кажа какво ще правя в сряда?“, обърна се той към журналистите. Единственият възможен въпрос в случая е дали на него вече са му казали какво ще прави в сряда, или ще го научи в последния момент, но да не бъдем максималисти…

Междувременно следобед Борисов поведе „Бистришките тигри“ на мач в Стара Загора. Изобщо, да свършва това председателство, че премиерът да се завърне към обичайните си занимания – ленти и футбол.

Междувременно в общонационален въпрос се превърнаха изборите в Галиче. Балотажът бе спечелен от ГЕРБ. Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков се е обаждал от затвора, за да упражнява натиск по време на вчерашния изборен ден. Това се разбра от думите на Кирил Добрев от БСП на днешната пресконференция на партията. Подобен развой изобщо не е изключен всъщност. Той разкри и коалиция ГЕРБ–ДПС, като призова да бъде явно обявена. От партията на Борисов пък обявиха, че БСП и Добрев не могат да бъдат стожери на морала. Галиче обаче е метафора на цялата държава. Държавата, в която всеки е с всеки, когато има интерес, а понякога и всички са заедно. В крайна сметка – бабаит диктува по телефона какво да се случва.

За да замажем очите на народонаселението за грозната истина, но най-вече за да опитаме да излъжем чуждестранните гости – килим от рози се появи пред НДК. В него са вплетени мотиви от българската шевица и логото на Българското председателство на Съвета на ЕС. В заложената програма на Европредседателството инсталацията беше описана като „Жив килим от български рози под звуците на Балканите“. Тя ще представлява българска версия на „цветния килим“ в Брюксел, интерпретираща едновременно логото на Председателството и традиционни български мотиви. За килима от рози се предвиждаха 39 000 лв.

Иронията (както винаги) е, че ситуацията изглежда една, а всъщност е коренно различна. В случая килимът от рози „цъфна“ на фона на продължаващото недоволство на розопроизводителите, протестиращи срещу ниските цени на розите, които някъде паднаха и под себестойността от около 2 лв. за килограм. Това обаче в снимките за Европредседателството го няма. Няма ги и протестите. Защото всичко е стабилно.

Българите в активна възраст, живеещи в друга страна – членка на ЕС, са 12,5% през 2017 г., при 4,5% десет години по-рано. Това показват данните на Евростат, публикувани днес. Тоест може да сме сигурни в едно – за 12 на сто от българите животът наистина може да има някаква относителна стабилност.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни