Спрете нашата част от Земята да се движи по инерция, а патриотите да слязат! По някои апокалиптични телевизии тази вечер ще чуете как българите се стопяват. До 2040 г. населението ще намалее с около 20–25%. Така са казали от БАН. Това не е тенденция само в България, а в 11 държави в Европа. Причината била т.нар. инерция на обратния растеж. Дори раждаемостта да се повиши, дори смъртността да намалее, абсолютният брой на населението щял да продължава да намалява. По-сложен е тоя обратен растеж, но не ви трябва да знаете. Този път няма враг, който асимилира българите, макар че много често го рисуват. Патриотите едва ли са удовлетворени от това научно обяснение. Трескаво търсят нов враг! Инерцията на обратния растеж не звучи като враг.

Комисията за защита от дискриминация нарече „непряка дискриминация“ отстъпката от 5% върху данъка, която НАП прави на хората, разполагащи с компютър и подаващи декларация по интернет. Според Комисията хората без интернет са поставени „в по-неблагоприятно положение“.

Една основна стока има в последните дни, но печалбата от нея рядко се декларира в данъчната бумага. Отвсякъде рукнаха течове на информация. Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров е напуснал поста си в края на февруари. Четири справки на ДАНС са намерени в дома на подсъдимия кмет на Септември Марин Рачев, който беше обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Според главния прокурор Сотир Цацаров документите имали „обща пресечна точка“, на езика на Цацаровата геометрия, и тя е Районна прокуратура – Пазарджик. Но прокуратурата нямало да наказва Кацаров, защото не е намерено лицето, което е осъществило копирането на документи от администрацията на Районната прокуратура. От друга страна, на Цацаров не му е ясно и защо са си играли да ги копират, понеже в справките на ДАНС нямало секретна информация. Какво тогава има в четири справки от ДАНС, заради които си заминава един районен прокурор и се опорочава едно от най-шумните дела срещу кмет?

Кой е Мат Деймън, кой – Джордж Клуни в Агенцията за приходите, предстои да видим в данъчния екшън „Бандата на НАП“. Не знам за плащащите данъци, ама скоро данъчните ще ги е срам да казват къде работят. Сега ще се наложи да налеят едни пари за кризисен пиар, а таман хората се бяха заиграли с касови бележки в играта им преди година. 11 служители на НАП ще бъдат обвинени, че са действали като организирана престъпна група, занимавала се с корупция и пране на прани. Засега е ясно само, че говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова се яви като претендентка за ролята на Джулия Робъртс. Обвинението казва, че групата е издавала информация от създадения през 2015 г. междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата. Създай ми, мамо, координационен център, пък ме хвърли на бунището на информацията!

Само чуйте за какво нашите депутати подават оставки, и можете да напишете нов учебник по политическа стилистика. Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев е подал оставка заради започнала срещу него данъчна проверка. Не знам дали не е добре да свалят имунитет за развален български език. Депутатът в оставка е обяснил на Цветанов желанието си да си тръгне, тъй като „това, което би могло да се разрази като отзвук“, можело да се свърже по някакъв начин с партия ГЕРБ. Да им имам изразните средства!

Историята в НАП на Гамишев е дълга и с дъх на голям длъжник. А БСП използваха възможността да напомнят на ГЕРБ за суджуците лани. Депутатът Спас Гърневски (сега е от ГЕРБ, бил е и от СДС) обвини БСП в спекулации и отвърна на удара със спомен за русенските братя – брокери на дрога. На фона на този дуел Веселин Марешки изглежда като свети бензин ненапит.

Летище „Пловдив“ има нов концесионер. Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен от правителството след процедура, която беше оспорена в съда. Стискайте палци всичко да е наред със сделката, че ако трябва да превеждаме какво пишат китайските медии за купувача, ще се озорим. Според „Дневник“ „Хайнан Груп“ управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета. Годишно превозват над 100 милиона пътници до над 260 града. За „Пловдив Еърпорт Инвест“ научаваме от „Медиапул“, че е регистрирана в Холандия, с опит в авиацията, както и с проекти с капитал от Европейския инвестиционен фонд.

През това време истинските шпиони се занимават с големите световни теми. Водещият политическо шоу по bTV Слави Трифонов обвини в правово лицемерие държавите, изгонили руски дипломати заради отравянето на шпионина Сергей Скрипал и неговата дъщеря. След това Трифонов цитира друг водещ на СКАТ – Стефан Солаков (който е щатен служител на ДС), припомнил как България беше обвинена без доказателства за атентата срещу папа Йоан Павел II. Но не е ли странно водещите в телевизиите да са служители на ДАНС? И това не го ли минахме като ниво на играта?

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни