Българските управляващи я докараха дотам, че каквото и да кажат, скача някой като анимационна фигура и казва: „Лъжа е!“ В момента няма криза с тока, има информационна криза. Но накрая ще се яви спасител. Борисов ще блъсне вратите, ще влезе в бара и после всички ще плащаме. Така свършиха няколко кризи дотук.

По-рано днес пресслужбата му обясни, че е получила всички документи по сделката и веднага ги е пратила на депутатите. Мнозинството в Народното събрание реши, че няма нужда БСП да изслушва премиера. Вътре имало „писмо за комфорт“, което донесло дискомфорт, сподели премиерът на пресконференция вчера пред журналисти. Борисов смята, че има сценарий за сваляне на правителството, като през февруари 2013 г. Но този път оставки нямало да има. И тъкмо да почнем да слушаме премиера, пак се позвъни от Прага.

Късно следобед чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш отрече да е давал документи. Продължаваме да вярваме на чешки премиер, който си има собствени издания. Не е хубаво един премиер на държава да си има собствени издания. Макар че е по-добре да знаеш кой говори, отколкото един депутат да има издания, в които все едно пише премиерът. Та ни на чешкия, ни на българския бос да се довери случайният енергоплатец. Защо Бабиш казва едно нещо в изданията си, а друго по телефона с Борисов? Според нашия премиер, като се чули с Бабиш по телефона днес, той само му казал, че Надзорният съвет на дружеството е проверил, „продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните.“

Ще продължат ли да си говорят чрез журналистите си – ще видим в следващия епизод.

Ситуацията в момента е: казваш „ток“ – гърми банка. Борисов обеща БНБ да прави проверки по издадените гаранции за три банки – „Уникредит Булбанк“, Първа инвестиционна банка и държавната Българска банка за развитие. Една от банките Борисов нарече „проблемна“. Като си спомня БНБ как провери КТБ…

Президентът Румен Радев пък каза, че жертва не е властта – жертвите сме ние, абонатите на дружествата.

И Цветан Василев се оплака от Белград, че е жертва, но на обвинението. В съда получиха писмо от него, че не е ръководил група за организирана престъпност.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ гласуваха поправките в Закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Ветото на Радев е отхвърлено.

Банките ги оправиха, ред е на медиите. Дойде си Борисов и седна да мисли как правителството да задължи Комисията за защита на конкуренцията да създаде механизъм за възстановяването на конкуренцията. Но това е лесно, защото преди това трябва да докаже, че ѝ има нещо на медийната конкуренция. Кой друг искаше подобно нещо да влезе в закон? Дали да не се обадя на Пеевски да питам кой беше.

Но личи си, когато премиерът е вкъщи. По традиция Българският лекарски съюз каза, че има опасност Националният рамков договор да не се подпише. Премиерът ги покани на среща и ще се подпише. А той пък насърчил лекарите да се борят с кражбите в здравеопазването. Трябва да се борим, дори и да знаем диагнозата.

За един ден Борисов успя да оправи медиите, здравеопазването, чехите и банките. Само на Григор Димитров не успя да помогне вчера да не падне още в началото на състезанието.

Но затова пък УЕФА допусна ЦСКА – София да играе в европейските турнири. Сложили са само едно условие – „ако се класира по спортен път“. Че какви други пътища може да има? Дано не тръгнат да питат и те премиера, че само с футболисти не се срещна днес.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни