Едни казват, че срещата Ердоган – Борисов – Туск – Юнкер била успешна, други казват, че не била голяма работа. Корнелия Нинова от БСП даже смята, че бая срещи са се организирали през последните години. Нинова поиска стенограма от Варна, така както Цветан Цветанов поиска стенограма от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Всички обаче са радостни, че имало диалог. Ако вземат и да се чуят взаимно!

Бойко Борисов е извикал българския посланик в Москва Бойко Коцев за консултации в София. Какво иска да каже авторът в този шпионски сюжет от новините – предстои да видим. Според „Медиапул“ това е една от по-леките мерки, които показвали, че има възникнал проблем. Външната министърка Екатерина Захариева вече заяви, че страната ни е солидарна с Великобритания, но призовава Русия да окаже съдействие в бъдещо независимо разследване.

Земеделци и търговци на бутилиран пропан-бутан ще блокират площада пред парламента, за да спрат петролните босове в държавата. Няколко асоциации обявиха, че ще протестират срещу нов законопроект за горивата, приет на тъмно според тях. Вносител е Българската петролна и газова асоциация, председателствана от Валентин Златев. Според официалните мотиви всички партии са се съгласили да преборят сивия сектор в бизнеса с горивата. Това се очаква да стане, след като фирмите от сектора преминат на регистрационен режим и се променят изискванията към собствениците им.

„Кърпим дупки всякакви срещу 39 милиона лева“ трябва да стане новото рекламно лого на Столичната община, която започва да ремонтира улици и тротоари и в по-малките квартали. Последният снеговалеж обаче замразил хъса на общинарите и те вече рият с копито – оп! – с лопата от утре да почнат да кърпят. Нарисували са карта на София с дупките ѝ. Дали някой ден ще изготвят план и на строежите, ремонтите и разравянията на улиците, след които дупките пак зейват?

Всяка година ще се пенсионират по 4000 учители. В Образователното министерство са загрижени. Европейското председателство вдъхновило министър Красимир Вълчев да организира конференция със странното наименование „Подкрепа на младите учители като инструмент за качествено образование“. Не ви лъжа, така се казва. Учителите, пък били те и млади, нямат функции, не са мултитаск машини и още по-малко са инструменти. Продължава да действа мисленето, че с купуването на камери ще се разреши проблем в човешките отношения. С купуването на инструменти ще се изгради образование. Не от инструменти, а от идеите на тези хора имаме нужда.

Какви трици предлага Министерството за тях ли? Ще увеличат двойно учителската заплата, ама до края на мандата на правителството. Да не вземе някой да се стресне, че имаме нужда още отсега да привличаме тия учители. Нищо че самото ведомство съобщава за недостиг на учители по математика и физика, а също и на кандидат-студенти за педагози. Може би ако намалят бюрокрацията за учителите, ако има малко повече стимули, а не педагогометрия и отчитане, биха се съгласили и млади хора да работят тази професия. От Министерството искали и престижа на професията да понатруфят. За престиж се обадете в края на мандата на учителите – може и да стане.

Всяка трета жена в България е жертва на насилие през 2017 г., казват от Българския фонд за жените. И искат домашното насилие да се третира като престъпление, за да могат полицаите да си вършат работата. Искат единна база данни в МВР за жертви и извършители, финансиране на проекти, създаване на 28 кризисни центъра и програма за превенция на насилието сред младите хора. С тези пет искания започва кампанията им „Не си сама! Заедно срещу насилието“.

В това време един барабанчик бореше „джендър идеологията“. Някога пробвалият се като депутат Борислав Цеков иска промени в закона, така че деца и ученици да се включват в проекти на НПО само ако родителите им са подписали лист със съгласие. Цеков се е стресирал, че децата са обект на различни идеологически, ненаучни доктрини чрез неправителствения сектор. Особеното в случая е, че Цеков управлява неправителствена организация, наречена Институт за модерна политика. Той си му вика „институт“, макар да знае, че не е научна структура. Стресиран е, че децата са застрашени от ненаучната теория, според която „полът се определя не от биологичното зачатие и генетичния код на човека, а от неговия личен психически и волеви избор и самоидентификация“. Е, сега вече Цеков я пребори „джендър идеологията“!

Кампании, проекти, агитация – а на една софийска улица, на излизане от работа, 36-годишна жена беше залята с киселина. За нея барабанчици няма!

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни