Йордан Цонев си имал свобода на словото. Нищо че България е на 111-то място в класацията на „Репортери без граници“. Ей на̀ – говорел си каквото иска, човекът. И е прав – точно така направи в телевизионно интервю тая сутрин. Каза, че „на Пеевски всичко му е окей“. И смее ли някой да противоречи? Че столчета се опразват. Така се защитават достойни позиции в класации. С твърди слова. Свобода на словото има, хората на Пеевски си говорят каквото си искат, а „Репортери без граници“ клеветят България. Нещо неясно?

Но пък Цонев е представител на една от сигурните партии в следващия парламент. Поне това сочи изследване на социологическа агенция „Екзакта“. Според данните от него, ако изборите бяха днес, в Народното събрание щяха да влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и националистите. И правилно – при тая свобода на словото КОЙ друг да влезе в парламента?

На този фон България щяла да получи пътна карта за въвеждане на еврото. До една година. И вместо да се радваме, както обича да казва премиерът, някакви си протестиращи му искат пари. И добре че му искат, защото го образоват. Ако вчера не беше протестът на музикантите от БНР, министър-председателят нямало да знае, че има четири оркестъра в Националното радио. Познанието е печал, както се казва. Сега и на тях трябва да им „плаща“, та да не клатят стабилността. Поне до края на Председателството.

Какво се случи още в четвъртък: минути след като парламентът попълни състава на новата комисия „Антикорупция“ – и председателят ѝ Пламен Георгиев поиска още правомощия. „Поне“, по думите му, да можела да арестува. И добре че е само това щението му, защото, ако се придържаме към „поне“-то и ареста на Иванчева, можеше новото звено да пожелае директно да екзекутира.

Що се отнася до Иванчева, тя остава в ареста. Въпреки че в определението на съдия Пламен Панайотов за постоянното задържане на обвиняемите на няколко пъти бяха споменати свидетелски показания, според които посредникът Дюлгеров поискал подкуп от името на Иванчева, но нито веднъж – че самата кметица е искала рушвет.

А ако се чудите дали шизофренията е завършена – в Пловдив откраднаха линейка… с която стигнаха до София. В Димитровград пък пияна шофьорка блъсна две патрулки и рани двама полицаи. Сигналът за екшъна е подаден от мъжа ѝ.

И накрая: съдът отмени решението на Нено Димов, планът за Пирин трябва да мине през екооценка. Нено Димов още е министър.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни