Ердоган кацна. На площада във Варна го чакаха с протест, играха се български хора̀. Нямало да има конкретни споразумения между България и Турция, каза по Нова телевизия Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Борисов. Само това, че има среща, вече е голям успех за българските власти, заяви тя. Ние сме едни церемониалмайстори на Балканите. Борим се да овардим добрия тон в диалога между Ердоган, Туск и Юнкер. Усети се лека дистанция между думите на Бъчварова, като рече, че е важно „да се запази добрият тон“ и „да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува“. Но Ердоган дойде с изискване към ЕС да спазва обещанията си. Никой не смее да махне кавичките от думите на Ердоган и затова всички ги цитираха точно – щял да посочи „провала на европейските лидери да удържат обещанията си относно сделката за сирийските бежанци“. Ден преди срещата всички заръчваха на Борисов какво да каже на Ердоган. Добрата новина е, че присъединяването на Турция към ЕС остава основна цел за Ердоган. Другата е, че той иска да получи безрезервната подкрепа на ЕС за Турция в борбата ѝ срещу тероризма.

Докато говори Ердоган, слушайте Туск. Доналд Туск обяви, че на национално ниво ще има мерки срещу Русия, и така и стана. Няколко европейски държави, САЩ и Канада обявиха солидарността си с Великобритания за нападението срещу Скрипал, като решиха да експулсират руски дипломати. България не се присъединява към тази мярка и няма да гони руски дипломати.

У нас даже сме много отворени към чуждоземци. През почивните дни 13 служители на „Гранична полиция“ бяха наказани заради това, че са яли, пушили и тоалирали положението на летище „София“, докато 42 пътници от полет от Париж са преминали, без да бъдат проверени. Вътрешният министър Валентин Радев предпочете да изобрази срама от това синхронно ходене до тоалетната пред обществото, но да внесе успокоение, че щом в Париж са ги проверили, няма опасност да влезе терорист. Единият яде, другият пуши, а третият е до тоалетна… и така броите до 13. „Този случай е едно петънце, което трябва да се изчисти бързо и да докажем на партньорите ни, че пазим добре границите на Европейския съюз“, бяха думите на министъра.

Освен границите, у нас всичко е спокойно и по улиците. И няма никаква организирана престъпност. Тия слухове бяха разобличени днес. Съдът обяви, че Златомир Иванов е невинен. Оправдан е по обвинението, че е ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Оправдан е и Ивайло Борисов. Името му навярно помните след ареста по обвинение за помагачество при отвличането на Адриан Златков.

След тигърчета и лъв, през почивните дни се наложи да бъдат спасявани и коне. Прокуратурата в Кюстендил се самосезира за смъртта на десетки коне, които са загинали от глад и от студ. Туристи намериха 30 животни в Осоговската планина и доброволци са им занесли сено. Конете са жертва на собственик от Кюстендил, който не се е грижил за тях, въпреки предупрежденията на местната дирекция по контрол на храните.

Вече няма да гледаме черна хроника, а червени новини. В неделя БСП задели 2 млн. лв. от партийната субсидия за партийна телевизия в отговор на исканията на много от социалистите в страната. През 2019 г. изборите ще се спечелят с партийна телевизия. Пари има, зрители са намерени, сега остава само да намерят партийни диджеи – и телевизията тръгва.

Тия, които не искат да гледат червени новини, ще пият по една студена вода. Но и тая приказка вече ще претърпи редакция – „ще пият по една студена вода с водомер“. Всички, които откажат да плащат вода или да им монтират водомер, ще бъдат изключвани от мрежата според бъдещ закон за ВиК. Ако нямат пари за водомер, ще се наложи да имат деца. За „социално уязвимите потребители“ законът предвиждал осигуряването на вода да бъде обвързано с посещаването на учебни заведения от техните деца. Но дискусиите около това човешко право – да пиеш вода – предстоят.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни