Отдавна чакаме 25 май – деня, в който „поредната“ папа (родът идва от забележителната реплика на премиера) погали по главата Бойко Борисов. Хвала! Сега ще може да си вземе снимката и да си я сложи някъде по библиотеката в кабинета. Същата библиотека, в която книги няма. Което пък е достатъчно символно как се управлява държава. С картинки.

Като нарисуван е и сюжетът, за който в петък съобщи „Клуб Z“ – два месеца не стигат на новата супер, мега антикорупционна комисия да провери дали депутатът и медиен магнат Делян Пеевски е в конфликт на интереси при внасянето на промените в медийния закон. Експертите от институцията са поискали удължаване на срока с още 30 дни, за да напишат становищата си по казуса. Разбира се, никой няма съмнение, че становищата ще бъдат точно такива, каквито трябва. Очевидно забавянето в сроковете е, защото някой трябва да каже какви трябва да са. Тя така и прокуратурата преди време „провери“ Пеевски. А КЗК така проверява сделките му. Изобщо – съвсем като за снимка в библиотеката на Борисов.

И още нещо за премиера: работното му посещение в Русия било планирано поне от два месеца, стана ясно от думите на външната министърка Екатерина Захариева днес пред БНТ. Не можело така набързо да се изобрети такава визита. Думите ѝ, разбира се, са казани навреме, да не вземе някой да се обърка и да прозре истината – как държавниците ни се редят на опашка в Кремъл. Всъщност обаче няма никакво значение откога е планирана срещата. Важното е кой съобщи за нея. И това не беше българската страна, което означава достатъчно.

Междувременно руският вестник „Независимая газета“ се пита какво стои зад българския завой в енергетиката и ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва. Впрочем КОЙ стои зад цялата постановка, се питат и доста хора тук, в България. Защото подизпълнителите на нарежданията са ясни – от президент до премиер.

В същото време получихме поредна доза скептичност от Брюксел. Събираемостта на данъците, банковите практики и социалната сфера са най-слабите места на България в социално-икономически план. Това са трите сфери, в които Европейската комисия отправя препоръки към София за 2018 и 2019 г. в рамките на т.нар. Европейски семестър. Трите препоръки бяха одобрени на заседанието на Съвета по икономическите и финансовите въпроси на ЕС (ЕКОФИН) в петък. Като ги добавим към корупцията и липсата на върховенство на закона у нас – констатации в различни документи на различни евроинституции, то какво остана добро? Снимките на Борисов. На тях премиерът се усмихва.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни