Датата е 1 февруари. На форум в Брюксел разлютеният български премиер Бойко Борисов държи пламенна реч на тема „несправедливото отношение“ към България и за „измисляне“ на мотиви за отказ от членство в Шенген. „Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма“, каза тогава премиерът.

Датата е днешна. Става ясно, че граничните полицаи от шест пункта на летище „София“ мистериозно са офейкали от работните си места за 10 минути. През това време половината пасажери от полет, кацащ от Париж, влезли на българска територия напълно необезпокоявани. Ето така несправедливото отношение (по Борисов) получава ясни аргументи. Още повече на фона на убийствата и заложническата криза от днес във Франция, за която отговорност пое Ислямска държава. На този фон вътрешният министър сметна за необходимо да съобщи, че да, правела се проверка, ама иначе през границите ни и муха не може да литне. Муха може и да не лети, но пасажери си го вършат най-лежерно…

А като заговорихме за сравнения и несправедливо отношение, според финансовия  министър Владислав Горанов с пернишки данъци била невъзможна виенска инфраструктура. Изводът му е валиден, също както е валиден и друг подобен: с Владислав Горанов за финансов министър е напълно невъзможно да се случи европейска държава. Доказателството дори е заснето – на кафе с Пеевски е заснето.

И още за България и Европа. „Докато съществува „висока степен на вероятност“, но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съвет да подкрепи оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В тоя ред на мисли: вероятно ако Борисов пишеше статуси във Facebook за Путин, и той като Таско Ерменков щеше да се събува по гащи…

Оставаме още в българския Министерски съвет. Министърката на туризма Николина Ангелкова не е чувала фирми, свързани с ДПС, с изпълнителния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев и с бившите силови групировки ВИС и СИК, да стопанисват плажове. Иначе се надявала да получи роля в холивудски филм. Разбира се, ако още продължи да не знае кои групировки какви плажове у нас стопанисват, всички те – тия неизвестните – могат да съберат волни пожертвувания и да ѝ платят кратко участие някъде. Така се изпълняват мечти.

А докато Ангелкова копнее за Холивуд и не знае какво става по Българското Черноморие, един от най-красивите ни плажове – Болата, ще бъде изваден от защитата на резервата „Калиакра“, за да бъде предоставен на концесия или под наем…

И накрая нещо удивително. Прокурорка по дело за „проповядване на религиозна омраза“… сее религиозна омраза. Става въпрос за Недялка Попова, наблюдаваща прокурорка по делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и 12 имами, по което в момента текат пледоарии пред Пловдивския апелативен съд. В интервю тя твърди, че броят на мюсюлманите у нас расте, а като стане 30% от населението, ще бъде застрашена държавата. Те били като военизирана структура, щели да назначат президент.

„И ще дойде време, когато ще видим как в парламента повече от 50% са от друга религия, президентът ни ще стане от друга религия, министър-председателят, кметът ни ще е от друга религия. Знаете ли колко още много кметове има в стара християнска Европа с друга религия? И тези християнски европейски ценности, които сме приели, мислите ли, че ще ги отстоим? И тогава точно това, което най ценим в себе си, точно това ще ни убие. Ето това е сигнал към здравомислещите хора. Колко хора сега си дават сметка и разсъждават по тези въпроси? Засега ние действаме само по законен път. Ще стане лошо, когато се излезе от закона“, споделя прокурорката, която смята, че тези, срещу които води дело, насаждат религиозна омраза.

Ако обвинението вземе та се задейства поне за недопустимия ѝ език обаче, знаем, че няма да остане безработна. Може веднага да се влее в редиците на т.нар. патриоти, а иначе казано обикновени националисти.

Ама пък и защо да пазим границата, ако се върнем в началото на днешните размишления, разпада си го организираме сами, отвътре.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни