Втори ден българският президент Румен Радев е в Русия. Втори ден медиите се занимават не толкова с него, колкото с бъдещото посещение на премиера Борисов в Москва. Очевидно е: проруски настроеният български държавен глава само подгрява за истинския коз на Путин у нас – Борисов.

Още по-очевидно е, че ГЕРБ и БСП подготвят нов „шлем“, а поддържаща роля в тази иначе твърде скъпа карикатура има партията на Георги Първанов, оглавена преди дни от Румен Петков. Именно тази формация организира „контрапротест“ в защита на АЕЦ „Белене“ днес. В деня на протеста срещу централата. А за целта в центъра на София пристигат автобуси. Организирани граждани ще демонстрират в защита на властта. Впрочем това, че Делян Пеевски не е номиниран официално за шеф на ДАНС, не означава, че процесите „Орешарски“ не пъплят съвсем явно в кабинета „Борисов“. Волен Сидеров е само дантелата и на двете управления.

Разбира се, цялата машина на властта е пусната да брани „Белене“. Днес беше ред на екоминистъра Нено Димов. Той трябваше да съобщи, че екологичен проблем с ядрената централа няма. Направи го. Но той и други неща прави – например да дава Пирин на Цеко Минев (ако приемем, че премиерът говори истината и зад „Юлен“ стои именно Минев). Но пък ако приемем, че премиерът говори истината, трябва да помним също, че „АЕЦ „Белене“ е един провален проект и корупционна сделка“.

В ГЕРБ обаче принципно не са последователни в изказванията си, а годините 2013-та и 2014-та им се губят. Пример за това е и днешното интервю на бившия министър на културата и настоящ шеф на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов. Само преди пет години той остро нападаше Делян Пеевски. „Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е… Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост… Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“, възмути се тогава Рашидов. Днес твърди, че Пеевски е демонизиран, а проблемът на медиите е твърде свободното слово, което Борисов „отпускал“. И всички беди идват от „червенобузест олигарх“. Но пък то винаги така става: когато някой е на власт, за него Пеевски е прекрасен, защото Пеевски е винаги с управляващите. Но когато същият този е в опозиция, Пеевски става всичко, казано по-горе от Рашидов. Защото… както отбелязахме, Пеевски не е с опозицията.

И още малко по темата „Русия“. България призна, че заради системните проблеми на военната авиация през тази година може да има проблеми с охраната на въздушното пространство на НАТО. Освен затруднената поддръжка на старите съветски изтребители „МиГ 29“, вече е трагична и ситуацията с радарите. Стабилност, би казал Борисов, преди да потегли за Москва.

Корупцията и отсъствието на независими надзорни органи в България създават проблем за скорошното ѝ приемане в еврозоната. Европейският съюз и Европейската централна банка имат сериозни резерви за допускането на българите до системата ERM-2, известна още като „чакалнята за приемане на еврото“. Това написа седмичникът „Велт ам Зонтаг“. Естествено, прегръдката на Борисов с Меркел е по-важна за българските медии. Защото е важна любовта, а не формалностите.

Иначе, Таско Ерменков се извини. Не искал да всява паника, че водата в София е отровна. Просто бил загрижен. Ние, разбира се, вярваме на господин Ерменков, че с бръщолевенията му не се търси скандал, който да покрие близостта между БСП и ГЕРБ.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни