Около 80% от пешеходните пътеки в страната не отговарят на нормативните изисквания за маркировка и поставени знаци. Това обяви след проверка на прокуратурата шефът на държавното обвинение Сотир Цацаров, заедно с представители на изпълнителната власт. Това с пешеходните пътеки е по-малкият проблем. Тя цялата държава не отговаря на нормативните изисквания (а и на всякакви други), че пътеките ли да са изрядни.

Колко ли щеше да бъде добре обаче това старание на Цацаров и компания да се пренесе и в случая с председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева по повод преразпределеното от нея дело с материален интерес от 102 млн.лв., свързано с КТБ. Там обвинението не откри „корупционен мирис“. Вероятно прокуратурата е била твърде заета със зебрите, за да установи фактите, които бяха констатирани от проверките на ВКС и Съдебния инспекторат. Именно те заключиха, че Дончева незаконно е преразпределила на себе си дела, гледани от нейни колеги. Но това са дребнотемия за обвинението. Зебрите са важни.

Иначе, България е на последно място в Европейския съюз по заплащане на извънредния труд. Това показват данните от изследване на Евростат за 2017 г. Впрочем в България всякакъв труд е особено нископлатен. Така че едва ли констатацията на Евростат може да мине за новина.

И ако в едно проучване сме на опашката, в друго компенсираме с челна позиция. България е трета в света по смъртност, сочат данните на ЦРУ, публикувани в World Factbook за 2017 г. В топ 10 на тази класация си партнираме с африкански държави като Лесото, Чад, Гвинея-Бисау и с други, преживели социализма – прибалтийските републики, Русия, Украйна, Беларус, както и Афганистан, където повече от 20 години се води война.

И още добри новини. Кадър на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП), разработван по съмнения, че е покровителствал наркотрафикант, е предложен за член на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Става дума за Пламен Йотов, чието име е свързвано със съмнения в миналото. Публичен факт е, че той е бил обект на разработката „Мавър“ на бившата НСС заедно с бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Изобщо в тази комисия се събират едни хора, които, да кажем най-нежно, преизпълват останалите със „съмнения“. Съмнения за покровителство на наркотрафик, съмнения за покровителстване от страна на Пеевски и Цацаров. Съмнителна работа.

Продължаваме напред: и тази година се очертава всички кандидат-студенти да имат шанс да бъдат приети в университет, а висшите училища вероятно трудно ще запълнят предвидените бройки за първокурсници. Предвижда се в държавните и частните университети да се обучават 54 731 първокурсници след средно образование, при 56 737 младежи, които се очаква да завършат гимназия през май. Тоест който не е поискал, той не се е превърнал в студент.

Ето така, при никакъв подбор се раждат, израстват и се обучават блестящи мислители като заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. Помолен да даде пример за антисемитизъм, той обясни пред bTV: „Наскоро бяха вандализириани български паметници. Ето, беше изрисуван Паметникът на Съветската армия… беше изрисуван с нацистки символи.“ Чудна образователна система, произвеждаща чудни управленци и… чудни избиратели, които да си ги искат.

Единственото успокоително е, че шансът да умрете в България (и да не се мъчите в България) е доста сериозен според цитираната по-горе класация.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни