Помните ли оня лаф на Лиляна Павлова, че „корупцията е по-скоро едно усещане“? Е, според „Трансперънси Интернешънъл“ усещането за корупция у нас е сходно с това във Вануату. Въпреки че се придвижва с четири места напред в класацията, борбата с корупцията у нас е в застой, а България е последна в раздела „ЕС и Западна Европа“. Важното обаче е, че председателстваме, няма да се излагаме пред чужденците (защото то повече от това едва ли може), а и както сочи проучването, и корупцията у нас си стои стабилно, също като правителството.

Как изглежда обаче въпросната стабилност? Като интервю на Волен Сидеров по телевизия „Алфа“. Същият Сидеров, който от създаването на кабинета до днес изглеждаше като на тежки медикаменти – кротък, диалогичен и… нито веднъж не се скри под масата, нито викаше на някого леки жени на Бойко (изразът е цензуриран) може би защото той самият влезе в тази роля. Но всичко хубаво си има край. Изглежда, и коалицията на стабилността – също. Та… излезе Волен Сидеров и съобщи, че „фамозният“ Цветанов подкрепял новоизлюпения политик Симеонов“. Лидерът на „Атака“ заговори (също като колегата си председател на НФСБ) за разкол сред т.нар. патриоти и обвини Цветанов за него… Впрочем ако има нещо хубаво в коалиционните правителства на ГЕРБ, то е, че тотално раздробяват партньорите си. Можем само да си пожелаем широка (естествено, пак стабилна) коалиция между Борисов и БСП и ДПС.

Споменавайки Движението за права и свободи, няма как да пропуснем сутрешното интервю пред Нова телевизия на Йордан Цонев. Значи, той е много доволен от президента, че е наложил вето върху закона „Пеевски“ за КТБ, защото държавният глава е активен. ДПС и екипът на Пеевски (той, освен медии, няколко парламентарни групи, дето му работят, и прочие, и екип имал…) щели да обясняват. Сред цялата тая смиреност Цонев не пропусна да напомни на „активния президент“, че е избран не с нечия друга помощ, а с тази на ДПС. Движението така елегантно и на Бойко Борисов напомня разни неща от време на време. Така де, всеки генерал да си знае гьола…

Сигурно поради гьола, а сигурно и поради оставката на Димитър Главчев неговата наследница на председателския пост в НС Цвета Караянчева обясни като „морален проблем“, че Пеевски не идва на работа. Не знам само дали ако един обикновен работник (какъвто е депутатът по принцип) не стъпва на работното си място, ще се окаже в „морално“ прегрешение пред работодателя си. Но това са дребнотемия. Инак, според Караянчева – пак казвам, според Караянчева – президентът малко „махленски се държал“. Не че нещо… ама за трети път да подчертаем: според Караянчева някой друг е махленец. А махленец бил, защото критикувал парламента. Според нея по-уместно било, ако имал забележки държавният глава, да ѝ звъни по телефона. Но да не бъдем твърде взискателни към госпожата, все пак е минала школата „Борисов“, в която – знаем от него самия – има „телефон с копчета“.

И още от деня: Министерството на околната среда и водите отказва да даде достъп до стенограмите от заседанията на експертния си съвет, съобщи „Дневник“. Никога не бихме предположили защо. Както и никога не бихме се усъмнили в активите на Гинка от Пазарджик, дето купи ЧЕЗ. Също така не се съмняваме, че зоопаркът в Пазарджик искаше двете лъвчета, които заминаха за Холандия, не друг.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни