Ако непредубедено око следи новинарския поток, от този ден ще му стане ясно едно: когато депутат от БСП пише статус във Facebook по гащи… не е от БСП. Или поне така твърди народният представител Таско Ерменков, който преди дни, екзалтиран от изборите в Русия, прозря, че САЩ и ЕС са идиоти, а Крим не просто гласува за президент, ами и си избра Путин. Странното му виждане в нормална държава би предизвикало вероятно психиатрична реакция, но у нас бе повод за парламентарен дебат. От него стана ясно едно: когато става дума за Таско Ерменков, ГЕРБ са смели и защитават европейските ценности. Когато става дума за Ердоган, смела е Корнелия Нинова. Във всички останали случаи никой не е смел, а и в тези е само на приказки. Но… важното е, че Ерменков оправда прозренията си с това, че бил по гащи и с компютър на коленете. В смисъл – гащите изтриват всички останали политически качества.

Вероятно по гащи интервю за bTV даде и регионалният министър Николай Нанков, който като колегата си Валентин Радев (МВР) сметна, че е необходимо да обясни как поставянето на „чиновник до всяка дупка“ е… „фигуративно“. Те и доста министри са фигуративни, ама не го правим на въпрос.

Фигуративно също най-вероятно е присъствието на заподозрения в убийство чешки гражданин Никола Молчан в екипа на Гинка за продажбата на ЧЕЗ.

И хубави новини има обаче – добре че има Председателство. След като януари премиерът Бойко Борисов потуши полицейските протести в началото на Българското европредседателство със 100 милиона лева, в средата му той умиротвори и надзирателите в затворите с 15 милиона. Протести няма да има, отново се възцари крехка стабилност.

И още добри новини: според АПИ нашите пътища се поддържат не по-зле от германските. Въпреки че при нас дори е по-евтино. Така е! Разликата е само в пътищата. По германските дупки няма, а по нашите друго освен дупки няма. Затова и пестим средства – няма какво да се обработва.

Иначе, от Министерския съвет съобщиха, че управляващите стесняват кръга на обжалването на обществени поръчки. Целта според Томислав Дончев била да се въведе официално, че „фризьорски салон и баничарница не могат да строят магистрала“. Това обаче не е вярно, само преди три години в Петрич баничарница построи водопровод – с обществена поръчка. В същия град фризьорски салон правеше ремонт на детска ясла. Ако пък баничарницата е на Пеевски, защо да не строи и магистрала „Хемус“?

Последно: ГЕРБ поиска отлагането на поправките в НК, които даваха права на прокуратурата буквално да унищожава частния бизнес. Основният проблем в проекта за НК е, че той превръща прокуратурата в оръжие за саморазправа с частния бизнес. Ефектът се постига с приравняване на длъжностните лица в публичния и в частния сектор. Ако поправките бъдат приети окончателно в този им вид, всяко забавено плащане по търговска сделка например става повод за държавното обвинение да образува дело дори без да е необходимо доказване на щета. Управляващите обясниха, че давали нови 10 дни за обществено обсъждане, за да се успокоят страстите. Сигурно е повод за бас – колко фирми жарко и пламенно ще поискат прокуратурата да ги проверява. И дали тия становища няма да бъдат вдъхновени от едни папки…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни